Cel mai ciudat castel din Hunedoara a fost scos la vânzare

Articolul a fost vizualizat de 1,377 ori

castel dacic1
Una dintre cele mai ciudate vile din judeţul Hunedoara este oferită la vânzare, pe un site de anunţuri on-line, cu preţul de 850.000 de euro. Castelul „dacic” a fost construit la începutul anilor 2000 de medicul Napoleon Săvescu, emigrat în anii 1970 în Statele Unite ale Americii. Săvescu este unul dintre fondatorii fundaţiilor „Dacia Revival International Socie­ty” şi „The Romanian Medical Society of New York” şi organizator al congreselor de dacologie, care au loc anual, începând din anul 2000. De asemenea, proprie­tarul clădirii este un cunoscut susţinător al teoriei că românii ar fi doar urmaşii dacilor.

„Se vinde în satul Costeşti, la 15 kilometri de Sarmizegetusa Regia, pe malul râului Grădişte, cu acces direct la şosea, proprietate de 3,7 hectare, cu opt terase, pretabile pentru construcţii noi şi două corpuri de clădiri. Beneficiind de o prive­lişte deosebită, primul corp, construit în 2002, în stil castel, este compus din trei dormitoare, o mansardă spaţioasă, un living, o bucătărie, cămară, pivniţă, trei băi, dresing, două terase, toate complet mobilate. Încălzire pe centrală electrică, boiler apă caldă. Suprafaţa interioară este de 210 metri pătraţi. Al doilea corp este o gospodărie ţă­rănească şi anexe, compusă din două camere, bucătărie, hol, terasă şi baie. Teren agricol gene­ros, fâneaţă şi livadă cu pomi fructiferi”, informează autorii anunţului, postat pe un site de vânzări on-line.

Casa ridicată la marginea satului hunedorean Costeşti, în apropiere de drumul spre Sarmizegetusa Regia, apare sub forma unui castel. Locuinţa a fost construită pe coama unui deal, în pădure, la aproximativ 100 de metri de drum. Un lung şir de trepte din piatră a fost realizat până la intrarea în „castel”, care este făcută printr-o uşă dublă din lemn cu încuietori ce imită modelele din vremurile antice. Deasupra uşii, pe peretele balconului solid din piatră a fost a aşezat un blazon, în care este înfăţişată o pasăre de pradă. Turnurile rotunde străjuiesc imobilul menit să semene cu o fortificaţie. Vila ciudată îi face de­seori pe turiştii care ajung în vechea capitală a Daciei să se oprească pe marginea drumului pentru a-i face fotografii.

About Daniel Guta