Săptămâna în presa locală

Articolul a fost vizualizat de 863 ori

Deveanul Mihai Martinesc, vicecampion mondial de karate
Ovidiu Mănăstire, Mesagerul Hunedorean
Sportivul Mihai Martinesc, legitimat la Cham­pions Club Karate Deva, a devenit vicecampion mondial la karate SKUDN (Shotokan Karate Do of United Nations), în competiţia ce a avut loc în localitatea Burgas. Tânărul de doar 10 ani a cucerit medalia de argint la stilul kumite, deşi a evoluat uşor accidentat.
Competiţie de prestigiu
Multiplu campion naţional şi internaţional, Mihai Martinesc şi-a adăugat încă o distincţie în bogatul său palmares. Astfel, sportivul legitimat la Champions Club Karate Deva a reuşit să devină vicecampion mondial, la cea de-a 24 ediţie a Campionatului Mondial de karate SKUDN, desfăşurată la Burgas (Bulgaria), la care au luat parte peste 900 de sportivi din toate ţările.
Ratează Europeanul din cauza accidentării
Mihai Martinesc a participat la categoria copii, 12 ani, şi a reuşit să cucerească argintul la stilul kumite. „A fost o competiţie de mare anvergură cu sportivi foarte bine pregătiţi. Mihai a participat accidentat la genunchi şi a pierdut aurul pentru două penalizări, pot spune pe mâna noastră, dar şi cu «ajutorul» a doi arbitri din Macedonia. Din păcate, accidentarea lui Mihai îl scoate din cursa pentru Campionatul European WUKF, ce va începe joi şi care va avea loc la Montechiari (Italia). Mergem mai departe însă şi ne pregătim pentru Cupa Mondială din luna decembrie”, a declarat Cristian Marius Martinesc, tatăl lui Mihai Martinesc şi totodată preşedintele clubului Champions Club Karate.

Florin Roman (preşedintele interimar PNL Hunedoara): „Eu cred că şi primarii trebuie să înveţe că nu trebuie să mai stea cu mâna întinsă la consiliul judeţean”
Corneliu Bran, Ziarul Văii Jiului
Vă prezentăm declaraţia lui Florin Roman, preşedintele interimar PNL Hunedoara, despre memorandumul privind dezvoltarea de către guvern a unor programe integrate din fonduri europene şi din bugetul naţional pentru îmbunătăţirea situaţiei sociale şi econo­mice a locuitorilor din Valea Jiului şi din zona Munţilor Apuseni.
„Vă pot prezenta forma finală a Memorandumului aprobat de către guvern pentru Valea Jiului, lucru ce vă interesează pe dumneavoastră, cei de-aici, în mod special. Vreau să mulţumesc în mod special domnului Ionel Dancă, secretarul de stat de la Cancelaria Primului-ministru, care a lucrat pe acest document. Memorandumul este semnat de mulţi colegi şi miniştri, dar cel care a muncit practic pe acest proiect şi a coordonat a fost domnul Dancă.
În acest Memorandum se prevede că în această lună unitatea de implementare va începe să funcţioneze la Petroşani. Am discutat cu domnul premier Cioloş la începutul săptămânii trecute. Există un calendar, astfel încât această unitate de implementare să devină funcţională şi la Roşia Montană în Munţii Apuseni, dar şi la Petroşani, în Valea Jiului, şi la Vaslui. Ceea ce este important pentru zona Văii Jiului este că vor putea intra la finanţare toate cele 13 axe prioritare de pe programul operaţional regional 2014-2020! Practic, devin eligibile unităţile administrativ-teritoriale (U.A.T.) şi pe program operaţional.
Dincolo de parcurile industriale, cred că este foarte important să ştiţi că acest program legat de Memorandum oferă un punctaj suplimentar tuturor firmelor din aceste U.A.T.-uri care depun proiecte în perioada 2014-2020, pe orice program cu finanţare europeană!
De la dumneavoastră intră în acest program municipiul Petroşani, cu localităţile Dâlja Mare, Dâlja Mică, Peştera Bolii, Slătinioara, municipiul Lupeni, municipiul Vulcan cu localităţile aparţinătoare Dealu Babii şi Paroşeni, oraşul Petrila cu localităţile aparţinătoare Lonea, Cimpa, Jieţ, Răscoala şi Tirici, oraşul Uricani cu localităţile aparţinătoare Câmpu lui Neag şi Valea de Brazi şi oraşul Aninoasa cu localitatea aparţinătoare Iscroni.
De ce este important acest program? Repet: pentru că el oferă un punctaj suplimentar şi un buget separat pentru tot ceea ce înseamnă aceste localităţi. Practic, dacă oamenii din aceste zone se vor învăţa să scrie proiecte şi vor avea idei bune, viabile vor putea pleca cu un start mai bun! Se oferă, practic, şansa celor din Valea Jiului de a atrage partea de fonduri care interesează. Eu cred că şi primarii trebuie să înveţe că nu trebuie să mai stea cu mâna întinsă la consiliul judeţean, iar cei care vor sta în continuare cu mâna întinsă la consiliul judeţean, din păcate, nu vor putea dezvolta localităţile pe care le conduc, pe viitor. Trebuie doar să ne învăţăm să scriem proiecte cu curaj şi să absorbim acei bani care ne stau la dispoziţie.
Prin această unitate de implementare de la Petroşani va exista şi parte de consultanţă, însă vreau să reţineţi următorul lucru. Acest program pentru Valea Jiului înseamnă sesiuni de cereri de finanţare pentru proiectele europene cu buget distinct. E foarte important acest lucru: nu intri în coşul naţional să te baţi cu judeţe precum Timişul, Aradul, cu judeţele puternic industrializate. Mai pe înţeles, se pun 20% din bani deoparte din această oală de bani, dar care nu se pot da dacă nu se va lua linguriţa sau lingura şi nu înveţi să consumi prin a face un proiect cum trebuie (…winking Este specificată în document şi modificarea cadrului de reglementare în privinţa intensităţii maxime admise a ajutorului de stat. Ce înseamnă asta? Dacă vin investitorii la dumneavoastră şi dezvoltă o afacere de până la 10 milioane de euro, atunci ei intră pe schema de ajutor de stat şi primesc o finanţare, mai exact un credit guvernamental, subvenţionat, cu dobândă scăzută, care este cea mai bună sursă de finanţare la ora actuală în România! Nu uitaţi, aveţi Sebeşul, de la Alba, aproape, care e nod de autostra – dă la dumneavoastră în zonă, aveţi Deva! La Sebeş e ocupat la ora actuală tot! Au venit, de exemplu, cei de la o firmă de construcţii multinaţională, nu pot să-i dau numele, pentru a dezvolta capacităţi la Sebeş şi mai au nevoie de încă 4.000 de locuri de muncă în următorii trei ani la Sebeş. Noi, la Alba, nu mai avem unde să-i primim, că nu mai e nici suprafaţă, nici forţă de muncă. Şi atunci ce vor face? Se vor reloca. Unde? În zona unde vor avea autostradă şi acces la autostradă. Din acest punct de vedere sunteţi în Vale avantajaţi, practic, ei vor trebui automat, obligat, să vină în zona dumnea­voastră! Dacă se vor trezi şi cei care conduc judeţul Hunedoara să înţeleagă că Deva fără ieşire la autostradă e un oraş izolat. Dacă se vor trezi… că trece timpul şi încă n-au depus proiectul pe POR la Agenţia de Dezvoltare Regională Timiş pe nod de autostradă la Deva! Eu sper că vor înţelege şi colegii de la Hunedoara. Am discutat cu domnul Nistor şi deocamdată e tăcere! Dar e o prostie! Eu sper să nu repete greşeala ce a făcut-o domnul Moloţ, şi spun treaba asta ca om de administraţie. Cei din Timiş au depus deja două descărcări şi accelerări de autostradă pe POR, pentru că ele sunt eligibile pe 2014-2020. Este pentru prima dată când în baza unei bune colaborări între primării, consi­liul judeţean şi guvern se creează o structură, o entitate care generează drumurile pe care putem merge. Şi sunt drumuri bune, nu poveşti cum erau altădată. Acum depinde de noi cum ne mişcăm şi ce le spunem oamenilor: staţi în continuare cum v-aţi obişnuit cu ajutoare de stat şi spuneţi că e în regulă, sau haideţi să ne dezvoltăm!”, a menţionat preşedintele liberalilor, Florin Roman.
Despre acest subiect i-am cerut părerea prorectorului E­duard Edelhauser: „Da, această unitate de implemen­ta­re se va amplasa la Universitatea din Petroşani, aşa cum domnul Dîncu şi domnul Dancă au promis la ultima vizită a dumnealor de la Petroşani. Iar mai departe, după emiterea ordinului de ministru, probabil că în zilele următoare va ajunge la noi o echipă din ministere, specialişti de la Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Proiectelor Europene. Care, împreună cu specialişti din Universitatea din Petroşani şi persoane din UAT-uri locale, să înceapă lansarea unor idei de proiecte viabile şi evident să înceapă scrierea lor bine, care să poată apoi fi finan­ţate”.

Hunedorenii care vor să beneficieze de programul „Casa Verde” trebuie să se înarmeze cu răbdare. Peste 200 de locuinţe din judeţ pot fi dotate cu panouri solare sau pompe de căldură pe bani de la Ministerul Mediului
Ciprian Iancu, Glasul Hunedoarei
1,2 milioane de lei au fost alocaţi judeţului Hunedoara pentru ediţia din acest an a Programului „Casa Verde”, o iniţiativă reluată după patru ani de pauză. Procedura de înregistrare a dosarelor va fi mai greoaie. Aşteptarea va merita însă, pentru că finanţările sunt de până la 3.000 de lei pentru panouri solare nepresurizate, 6.000 de lei pentru panouri solare presurizate şi până la 8.000 de lei pentru pompe de căldură. Doritorii au la dispoziţie 10 zile lucrătoare începând de astăzi pentru a depune cererile.
„Casa Verde Plus” – cum se numeşte în acest an programul, are o procedură de înregistrare a dosarelor care va fi mai greoaie. Asta din cauză că, după evaluarea administrativă a dosarului, acesta nu va mai primi un număr de înregistrare „clasic”, dat din secretariatul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, ci va fi înregistrat on-line, prin intermediul unei aplicaţii. Fiecare agenţie judeţeană de mediu are un singur calculator conectat la aplicaţia on-line, aşa că nu se vor putea face mai mult de trei sau patru înregistrări pe oră. „Vom încerca să mergem şi pe un sistem de programări, însă solicitanţii vor trebui să dea dovadă de înţelegere. S-a decis, la nivel central, ca solicitările să fie înregistrate prin intermediul unei aplicaţii electronice on-line şi trebuie să respectăm această regulă”, spune Georgeta Barabaş, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara.
Două săptămâni la dispoziţie
Pentru persoanele fizice, dosarele cu solicitări de finanţare se depun în perioada 10 – 24 octombrie, între orele 09.00  şi 15.00 de luni până joi şi între 09.00 şi 13.00 vinerea. Pentru solicitările care sunt eligibile se întocmeşte apoi un contract. Urmează realizarea efectivă a investiţiei (în panouri solare ori pompe de căldură) şi abia după montarea dispozitivelor se mai depune un dosar pentru acordarea efectivă a banilor.
Anul acesta nu mai sunt eligibile solicitările care vizează cumularea a două tipuri de instalaţii pentru acelaşi imobil (de exemplu, panouri solare plus pompă de căldură) şi nici imobilele care au beneficiat de finanţări prin ediţiile din 2010 şi 2011 ale programului „Casa Verde”. De asemenea, acum nu se mai acordă finanţări pentru centrale termice pe bază de paleţi, brichete, tocătură lemnoasă sau orice fel de resturi vegetale.
La ediţiile din 2011 şi 2012, peste 400 de hunedoreni au reuşit să primească finanţări pentru instalaţii de apă caldă şi căldură prin intermediul programului amintit. Conducerea APM Hunedoara estimează că la ediţia din acest an, în judeţ, vor fi peste 200 de beneficiari.

About Administrator