Carmen Hărău, ţinta unui linşaj mediatic necontenit

Articolul a fost vizualizat de 806 ori

Derapajele media au luat-o razna rău de tot. Deputatul PNL Carmen Hărău a cerut gazetarilor să retragă din spaţiul public articolele incorecte, în care sunt prezentate pretinse fărădelegi, fără să consemneze punctul de vedere al celui acuzat. Gestul deputatului liberal a fost interpretat ca atentat la libera exprimare, un „pumn în gura presei”. Hărău a oferit jurnaliştilor posibilitatea să-şi dovedească buna-credinţă şi să retragă afirmaţiile calomnioase, fără a se ajunge în instanţă, dar a ajuns în mijlocul unui nou linşaj mediatic.

pag 6 -  MAIN Ce facem atunci când presa devine coadă de topor
I se poate întâmpla oricărui jurnalist să nu poată obţine punctul de vedere al celui acuzat într-un articol de presă. Dar când sunt zeci, sute de articole care nu consemnează părerea celui vizat – se cheamă că avem de-a face cu un Qlinşaj mediatic şi nu e în regulă. Mai mult, linşajul continuă chiar şi atunci când subiectul execuţiilor publice se arată dispus să treacă peste toate derapajele de comunicare. Călăii se dau victime şi pare că le iese, câtă vreme „breasla” se complace într-o solidaritate oarbă ori în muţenie.
Atacurile şi-au ratat ţinta
Deputatul Carmen Hărău a încercat să facă pace cu presa care a „tocat-o” mărunt trei ani la rând. „S-a întâmplat pe parcursul ultimilor ani – vreo trei la număr – să fiu în centrul unui linşaj mediatic. N-am răspuns acestui linşaj mediatic în niciun fel până acum o lună. Am conside­rat că, fiind politician, mă voi opune acestor calomnii, minciuni, denigrări – nu cu vorbele mele, ci prin faptele mele. N-am considerat  a fi în situaţia de a fi apărată de organele statului de drept. Nu m-am înşelat. Ajutaţi-mă să le mulţumesc prin intermediul dumneavoastră cetăţenilor care au răspuns în sondajul în care am fost măsurată, în aşa fel încât rezultatele sondajului au fost pentru mine un succes”, a spus deputatul Carmen Hărău, într-o conferinţă de presă.

Precizări pe facebook
Cum atacurile în presă au continuat, deputatul Carmen Hărău a lansat un mesaj pe contul său de Facebook. „Toată munca mea de-o viaţă este terfelită fără de măsură! Hunedoara liberă are cca 340 de postări, negative toate, din care văzusem doar o parte, inclusiv pe ziarele răspândite în campania de la locale. Cine a avut timp să stea cu ochii pe ei, cu câtă treabă am în Parlament?! Şi de ce nu mi s-a adresat nimeni, mie, sau companiilor, pentru a ne exprima opinia? Prin urmare, afirm în REPLICĂ faptul că nu am furat şi nu am încasat niciodată bani pentru lucrări neprestate, eu, sau firmele în care sunt acţionar, nu am traficat influenţă în favoarea mea sau a vreunui apropiat (în fapt, nu am cerut nimic nimănui, de când sunt în politică, şi nu am negociat interese ale vreunei companii), nu am luat şi nu am dat mită, nu administrez firmele familiei şi nu iau decizii privind activitatea lor sau relaţiile comerciale, averea mea personală nu a crescut semnificativ în anii în care am făcut politică, aşa cum se poate constata comparând declaraţiile de avere, nu am cumpărat nimic de la Primăria Hunedoara, ci doar 6.000 mp teren de la un proprietar privat, companiile în care sunt acţionar nu au adus prejudicii primăriilor Hunedoara şi Călan, aşa cum s-a susţinut, nu încalţ pantofi rupţi, iar fiindcă îi port câţiva ani, trec cu ei pe la cizmar să-i repare, sunt hipertensivă, dar nu am suferit niciodată o criză cardiacă majoră (şi sper că mă va apăra Dumnezeu ca un astfel de eveniment să nu survină nici în viitor, deşi, om normal fiind, nu mi-e uşor să suport lăturile cu care sunt împroşcată), nu am fost anchetată de DNA, eu sau companiile, afirmaţia că ministrul Gavrilescu ar fi spus că firmele sunt cer­cetate pentru nereguli în activitate este o minciună, sumele vehiculate ca fiind încasate de firma Proserv sunt mult exagerate (chiar de două-trei ori), iar calomniatorii nu precizează că pentru aceste venituri firma înregistrează şi cheltuieli, profitul net fiind mai mic de 5%. Solicit reprezentanţilor site-ului Hunedoara liberă publicarea unui DREPT LA REPLICĂ, respectiv publicarea integrală a textului postat aici (pe contul de Facebook, n.red.) o dată pe zi, un număr egal de zile cu numărul atacurilor mincinoase la care am fost supusă, precum şi retragerea de pe site a tuturor postărilor nedocumentate sau false. Prezenta cerere, formulată şi în conferinţa organizată la sediul PNL, cu participarea presei judeţene, în data de 6 octombrie 2016, ţine loc de notificare a apariţiei unui litigiu”, scrie deputatul Carmen Hărău pe contul său de Facebook.

About Marcel Bot