Comunicat de presă – De ce nu poate fi salvat CEH de PSD?

Articolul a fost vizualizat de 916 ori

Demagogia PSD nu cunoaşte limite în preajma campaniei electorale. Candidații Cristian Resmeriță şi Laurențiu Nistor promit soluții salvatoare pentru CEH, în condițiile în care ambii se numără printre groparii mineritului din Valea Jiului şi a industriei termo-energetice din județul Hunedoara. PSD nu poate salva CEH, pentru că PSD a distrus CEH. Partenerii lor în proasta gestiune a intereselor minierilor şi energeticienilor, fostul director Constantin Jujan și liderul de sindicat Petre Nica, se regăsesc, la ”pachet” în PMP, un alt partid care promite minuni în cazul CEH.
În realitate, cei care vând iluzii oamenilor din Valea Jiului sunt groparii mineritului şi a termo-energeticii hunedorene. La 31 decembrie 2014 datoriile totale ale CEH au atins suma de 935.748.000 lei, în timp ce compania avea de încasat doar 225.500.000. Managementul de atunci a reuşit într-un timp foarte scurt să ducă CEH într-o situație fără ieșire pentru care doar statul român putea să mai găsească o soluție salvatoare. Dar statul român, condus atunci de PSD, a refuzat ajutorul pentru CEH fără ca cei doi parlamentari, care mai cerşesc acum un mandat, Nistor şi Resmetiță să facă altceva decât multă ”gargară”. Ministerul Energiei a identificat, la începutul anului 2015 posibilitatea acordării unui ajutor de stat, în valoare de 167 de milioane de lei, care să salveze CEH. În timp record, de circa o lună, Comisia Europeană a analizat și aprobat acordarea ajutorului de stat pentru CEH. Și, totuși, ajutorul care reprezenta ”o gură de oxigen” pentru mineri şi energeticieni a fost blocat de către Ministrul Finanțelor din acea vreme, pesedistul Orlando Teodorovici, care s-a pronunțat în repetate rânduri că susține intrarea în faliment a complexului. În lipsa ajutorului de stat blocat de PSD prin ministrul Teodorovici, CEH nu a putut să achiziționeze până la data scadentă (30.04.2015) certificatele de emisii CO2, de care avea nevoie pentru a putea continua activitatea energetică. La data de 1 mai 2015 societatea nu a putut să cumpere și să încarce în registrul european certificatele de emisii CO2, astfel societatea a înregistrat o creanță la Ministerul Mediului de 1.200.000 euro, reprezentând amenda de 100 euro per certificat neînregistrat. Decizia ministrului pesedist al finanțelor de a nu acorda ajutorul aprobat de Comisia Europeană pentru CEH a dus la agravarea situației financiare a com­plexu­lui şi intrarea acestuia în insolvență. În timp ce minerii şi energeticienii fuseseră condamnați la pierderea, în scurt timp, a locurilor de muncă, atât Cristian Resme­riță cât și Laurențiu Nistor mimau acasă îngrijorarea, iar în Parlament susțineau fără nicio ezitare guvernul al cărui ministru era Orlando Teodorovici.
Ulterior, guvernul a acordat ajutorul de stat, aprobat de Comisia Europeană, dar mult prea târziu pentru redresarea și salvarea de la faliment a Complexului Energetic Hunedoara. Practic, acest ajutor a fost doar un pretext electoral pentru ca PSD să mascheze intenția evidentă de a ”îngropa” CEH. Considerăm că vinovatul principal al neacordării ajutorului de stat de salvare pentru CEH este ministrul Orlando Teodorovici, care a dorit să facă pe plac delegației FMI care, în luna ianuarie 2015, a solicitat Ministerului Energiei falimentul CEH.
În momentul de față Administratorul Judiciar și Ministe­rul Energiei au solicitat Comisiei Europene un ajutor de stat pentru închiderea a două mine și rămânerea CEH în sistemul energetic național. Într-o lună se va obține de la Comisia Europeană aprobarea pentru ajutorul de stat, dacă planul de redresare a CEH va fi aprobat și implementat de viitorul guvern. Dacă viitorul executiv îi va avea ca susținători tot pe groparii CEH, Laurențiu Nistor şi Cristia­n Resmeriță, iar Orlando Teodorovici se va regăsi din nou într-un executiv PSD, Complexul Energetic Hunedoara este condamnat la faliment, iar un întreg județ la sărăcie.

Preşedinte interimar PNL Hunedoara,
Florin Roman

About Administrator