Săptămâna în presa locală

Articolul a fost vizualizat de 888 ori

Sătui să mai fie bătaia de joc a conducerii companiei naţionale, angaţii de la mai multe ghişee din Deva, dar şi din alte oraşe din judeţ, au refuzat să mai lucreze – Activitate „paralizată” la Poştă.
Ramona Ştefan, Servus Hunedoara
Activitatea mai multor oficii poştale din judeţul Hunedoara a fost blocată, ieri dimineaţă, în urma unui protest spontan declanşat de angajaţii companiei. Nemulţumiţi de propunerile conducerii Poştei Române în ceea ce priveşte o majorare salarială, oamenii au închis, pur şi simplu, ghişeele şi au refuzat să mai lucreze. Acest lucru s-a întâmplat în majoritatea oficiilor poştale din judeţ, activitatea fiind „paralizată” inclusiv în cel de tranzit din gara Deva.
Hunedorenii care au avut, ieri de dimineaţă, treabă la Poştă au fost nevoiţi să facă cale întoarsă. Şi asta pentru că, solidari cu colegii lor din toată ţara, factorii poştali din judeţ au oprit, spontan, lucrul, supăraţi pe conducerea companiei naţionale, care „îi poartă cu vorba” de mai bine de o jumătate de an, în privinţa acordării unei creşteri salariale. La Deva, activitatea a fost blocată în aproape toate oficiile poştale. „Este o reacţie firească a colegilor mei faţă de tergiversarea de a ne îndeplini doleanţele noastre. Nu s-a întâmplat nimic, nici în privinţa acelei creşteri salariale pe care am cerut-o, nici a îmbunătăţirii condiţiilor de muncă, iar azi dimineaţă (n.red. ieri) au blocat activitatea în mai multe oficii poştale. Colegii au închis, pur şi simplu, uşa şi au pus în afiş în care au anunţat protestul spontan, cerându-şi scuze faţă de cei afectaţi de această situaţie. Nu s-a lucrat nici în Oficiul de Tranzit Deva, şoferii şi manipulanţii de pe maşinile Poştei refuzând să mai plece în curse. De asemenea, activitatea a fost blocată şi în oficiile poştale nr. 1, cel de la Opera, nr. 6, de pe strada Mihai Eminescu, la cel din cartierul Gojdu, precum şi în cele din principalele oraşe ale judeţului, Hunedoara, Simeria, Orăştie, Valea Jiului (…) Am avut o ultimă rundă de negocieri cu cei din conducerea Poştei Române, iar varianta propusă de ei este o adevărată bătaie de joc la adresa angajaţilor”, a declarat Florin Cheţe, preşedintele filialei Hunedoara a Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR).
Au cerut o majorare de 100 de lei
Liderul de sindicat a explicat că, în timpul negocierilor purtate, miercuri, la Bucureşti, s-a propus conducerii Poştei Române o majorăre salarială de 143 de lei brut (100 de lei net), acordată în două tranşe, de la 1 decembrie, iar diferenţa începând cu 1 ianuarie 2017. „Ei ne-au oferit 100 de lei brut, adică 60 de lei net, variantă pe care noi o considerăm o bătaie de joc şi nu putem tolera aşa ceva (…) Activitatea va rămâne blocată până când vom primi o propunere decentă şi acceptabilă”, a adăugat Florin Cheţe.
La nivelul judeţului Hunedoara, Poşta Română are aproximativ 600 de angajaţi.
Protestul poştaşilor a creat nemulţumiri la Petroşani în rândul asistaţilor sociali
Şi la Petroşani, în Valea Jiului, activitatea Poştei Române a fost sistată, ieri dimineaţă. La intrarea în sediile oficiilor poştale, angajaţii au pus afişe în care scria că sunt în grevă până ce li se vor rezolva problemele. Şi acolo, factorii poştali se plâng că s-au săturat. „Protestăm până la soluţionarea revendicărilor noastre. (…) La ora 10:00, am închis oficiul de poştă”, a declarat Carmen Cristina Bortilă, diriginte la O.P 1 Petroşani.
În tot acest timp, oamenii care aşteptau banii pe ajutoarele sociale au fost primii nemulţumiţi de protestul poştaşilor. „Şi în septembrie la fel au făcut cu noi. În fiecare lună nu ne-au dat banii la timp şi acum duc copiii la şcoală fără ghiozdane şi rechizite”, spunea, revoltată de greva poştaşilor, o femeie care aştepta cuponul pentru ajutorul social, iar o alta a completat-o: „Am sunat la Deva şi ne-au zis că banii şi cupoanele sunt trimise. Ei îşi bat joc în fiecare lună. Pot să fie ei în grevă. Ce dacă? Copiii mei nu mai mănâncă la şcoală? Unde îi trimit fără supliment?”, a conchis aceasta. (Diana Mitrache)

Demitere cu scandal la spitalul din Lupeni: medicii, ameninţaţi de primarul Resmeriţă. Managerul şi-a dat demisia
Anamaria Sanda, Ziarul Hunedoreanului
La sfârşitul săptămânii trecute, primarul municipiului Lupeni, Cristian Resmeriţă, anunţa într-o conferinţă de presă că a descoperit „nereguli grave” la spitalul din localitate.
Totul, în urma unui control „ca-n filme”, cu 15 oameni care au interzis accesul medicilor în spital şi al lupenenilor, din dorinţa de a-şi arăta puterea pe care primarul o are asupra conducerii spitalului.
În urma rezultatelor controlului (despre care surse din spital susţin că a durat nu mai mult de 15 minute), Cristian Resmeriţă a cerut demisia managerului, dr. Dorel Neamţu.
În vreme ce doctorul Neamţu refuză să se apere, precizând că este mult prea scârbit de cele întâmplate, vorbesc medicii din spital în locul lui. Toţi, sub protecţia anonimatului. Susţin că sunt îngroziţi, întrucât primarul i-a ameninţat că, „dacă îndrăzneşte vreunul să comenteze contra mea, va fi dat afară”.
Declaraţii oficiale
„Vreau să vă spun că în momentul de faţă încă se află în derulare un control la Spitalul Municipal Lupeni. Azi dimineaţă (joi, 27 octombrie – n.r.) am convocat 15 oameni şi am format trei echipe de control: una condusă de mine, una condusă de domnul viceprimar şi o alta condusă de un consilier personal. (…) Vreau să vă spun că am controlat de la bucătărie şi grupul alimentar, până la săli de operaţii, situaţia curăţeniei din spital şi organizarea spitalului, angajările din ultimii trei ani de zile. Faptul că mi-a fost adus la cunoştinţă că în spital nu există căldură nu îi putem trece cu vederea. (…) Modul în care se serveşte masa la spitalul din Lupeni – se face cu nişte ustensile şi nişte căni şi farfurii ruginite! Mizeria pe care am găsit-o în unele secţii, de exemplu la Secţia Recupe­rare, a fost foarte mare! Am găsit şi secţii îngrijite, curate, cum este Secţia Pediatrie, foarte bine organizată, curăţenie şi totul în regulă, o atmosferă destinsă. Am mai constatat faptul că nu se comunică între conducerea spitalului şi şefii de secţie. Le-am spus şi medicilor că nu pot nici ei să lucreze bine fără personalul din subordine, fără asistente medicale şi infirmiere, cum nu poate nici managerul dacă nu are ce să conducă şi pe cine să conducă pentru că nu există comunicare”, a precizat Cri­stian Resmeriţă în cadrul unei conferinţe de presă.
În aceeaşi conferinţă Resmeriţă a cerut şi demisia ma­nagerului.
„În momentul de faţă, am solicitat managerului să-şi dea demisia. Pentru mine, domnul doctor Neamţu rămâne un om deosebit. Familia Neamţu rămâne pentru mine o familie deosebită, cu doi copii buni pe care-i cunosc personal şi care sunt medici amândoi, dar la fel cum la o echipă de fotbal sau în conducerea unei societăţi din oraş se simte nevoia unei schimbări, ca ordonator principal de credite şi ca coordonator principal al Spitalului Municipal Lupeni, consider că mandatul domnului ma­nager Neamţu se încheie astăzi. Sper să aibă inteligenţa să-şi dea demisia, să vină alături de spitalul din Lupeni şi să-şi continue activitatea pe secţia în care dumnealui lucrează”, a declarat primarul municipiului Lupeni.
Din culise
Dr. Neamţu şi-a dat demisia, vineri dimineaţă. Refuză să dea declaraţii presei. Apropiaţii povestesc despre faptul că e şocat de modul în care primarul Lupeniului a ales să „îl terfelească”, în condiţiile în care Spitalul Municipal Lupeni este singurul din judeţ care nu are nicio datorie. Mai mult, acelaşi spital nu ar fi primit niciun ban de la Primăria municipiului Lupeni din 2010, de când a preluat dr. Neamţu mandatul şi până în prezent.
Oficial, medicii refuză să vorbească. Nimeni nu-şi dă numele, susţinând că primarul i-a strâns în sala de şedinţe şi i-a ameninţat. Sub anonimat însă, mai mulţi angajaţi ai Spitalului Municipal Lupeni şi apropiaţi ai dr. Neamţu au ales să vorbească.
„Ne-a strâns pe toţi medicii în sala de şedinţe şi ne-a ameninţat: „Dacă vreunul dintre voi comentează ceva împotriva mea, vă dau afară! Aţi înţeles? Vă dau afară pe toţi”, le-ar fi strigat Cristian Resmeriţă.
Mai mult, cele ce i se impută în conferinţa de presă doctorului Neamţu nu ar fi motivele adevărate. Realitatea ar fi că i s-a reproşat că ”nu a umblat cu urna prin spital în ziua alegerilor să adune voturi şi că în acea zi a ales să plece din oraş”.
„A fost mai ceva ca Inchiziţia controlul acesta. A băgat spaima în oameni. Cum să constaţi nereguli în doar 15 minute? Şi după aceea să fugi la conferinţa de presă, anunţată cu mult înainte? Deci ştiai ce iureş vei face. Şi nebunia aia de pe Facebook, tăvăleala aceea publică a familiei doctorului Neamţu! Omul acesta are 40 de ani de activitate, dintre care 32 sunt la Lupeni! Şi tu îl faci de râs în modul ăsta? Sunt sigur că dacă îl chema la el în birou şi îi spunea ”uite, pun pe altcineva, vreau să îţi dai demisia, şi-ar fi dat-o”. Dar nu trebuia să fie umilinţa asta publică! A vrut să demonstreze ce? Cui?”, povesteşte, revoltat, un alt angajat al Spitalului.
Care ar fi un alt motiv pentru care s-a dorit demiterea lui Neamţu?
„Păi nu mai sunt firme de casă, care ”să cotizeze” la primărie. Dr. Neamţu a întrerupt toate contractele cu ”firmele de casă ale primăriei”. S-a descurcat din banii proprii, fiindcă primăria nu a dat niciun ban. Niciodată. Când a preluat, în 2010, spitalul, erau 17 miliarde de lei vechi datorii. Acum spitalul nu are nicio datorie. Ne descurcăm cu ce avem, cum putem. Mai avem şi un proiect pe fonduri europene. Domnul primar a spus că a găsit aparatură sigiliată. Da, este, dar pentru că cei de la primărie au refuzat să facă demersurile necesare pentru a le pune în funcţiune. Este proiectul lor. Au primit numeroase adrese referitor la treaba asta şi nu ne-au băgat în seamă. Iar acum îi impută doctorului Neamţu tot ce n-au fost ei, ca primărie, în stare să facă”, susţine una dintre sursele noastre.

About Administrator