Comisie teologică pentru canonizarea lui Arsenie Boca

Articolul a fost vizualizat de 1,071 ori

O comisie teologică s-a întâlnit la Mănăstirea Prislop pentru a pune în ordine documentele necesare pentru propunerea de canonizare a duhovnicului Arsenie Boca.

p6 arsenie boca
Mănăstirea Prislop a fost locul de întâlnire al reprezentanţilor Bisericii Ortodoxe Române care lucrează la dosarul de canonizare al călugărului Arsenie Boca.

„Luni, 31 octombrie 2016, la Sfânta Mănăstire Prislop, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, s-au desfăşurat lucrările Comisiei speciale teologice mitropolitane, împuternicită de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru a cerceta viaţa, opera şi activitatea misionară şi duhovnicească a Părintelui Arsenie Boca, în vederea întocmirii dosarului pentru propu­nerea de canonizare”, a informat Episcopia Devei şi Hunedoarei. Lucrările comisiei au avut drept scop sistematizarea teologico-ştiinţifică a scrie­rilor lui Arsenie Boca, a documentelor de arhivă, precum şi a diverselor publicaţii apărute de-a lungul timpului cu privire la viaţa şi activitatea duhovnicului de la Mănăstirile Sâmbăta şi Prislop, au precizat reprezentanţii Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

Arsenie Boca (n. 29 septembrie 1910, Vaţa de Sus, Hunedoara – d. 28 noiembrie 1989, Mănăstirea Sinaia, Prahova) e considerat una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei româneşti. A fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de bise­rici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop. Odată cu instaurarea regimului comunist în anul 1945, Arsenie Boca a intrat în atenţia Securităţii ca opozant al regimului. Până la sfârşitul anilor 1950, stareţul a trecut prin calvarul anchetelor şi al arestărilor. A fost închis la Securitatea din Braşov, apoi dus la Canal. A ajuns în închisoarile Jilava, Timi­şoara şi Oradea. După eliberarea din temniţele comuniste, Arsenie Boca nu şi-a mai putut relua activitatea de preot. Mănăstirea Prislop, unde Arsenie Boca a slujit în anii 1950 şi unde a fost înmormântat, a devenit unul dintre cele mai aglomerate locuri de pelerinaj din România.

About Daniel Guta