Ce animale de companie îşi mai bagă hunedorenii în casă?

Articolul a fost vizualizat de 1,530 ori

Fazani regali, păuni, raţe mandarin sau pescăruşi japonezi sunt alegeri tot mai des întâlnite când vine vorba de preferinţele hunedorenilor care îşi populează casele, curţile sau grădinile cu specii exotice. Dorinţa oamenilor de a se bucura de prietenia unui suflet de necuvântătoare a creat o adevărată industrie a animalelor de companie, iar în judeţ ajung, astfel, tot mai des exemplare rare. Dacă odinioară păunii erau fala nobilimii, acum elegantele păsări pot fi văzute în gospodăriile ţărăneşti alături de găini şi porumbei.

p12-13 MARE
“Târgul de animale de companie de la Orăştie te introduce într-o lume aparte, plină de culoare şi bucurie. Imediat îţi atrag atenţia nişte ţipete răguşite şi curiozitatea te aduce în faţa unei remorci plină cu pui de păun. Crescătorul este din Mărtineşti şi încearcă să vândă exemplarele mai mari cu 200 de lei. Cele mai mici, din luna august, sunt un pic mai lesne: „Sunt greu de crescut, greu pentru că fac multe boli, dar, în rest, mănâncă aceleaşi grăunţe ca şi păsările de curte. Le arunc grâu, porumb, dar eu le mai dau şi granule pentru pui, din acelea care forţează un pic creşterea. Fetiţele sunt mai negre la aripi şi băieţii sunt mai pestriţi şi la gât au pene cu colorit albastru”, explică Pandelea Popescu. Păunii sunt originari de pe insula Sri Lanka, unde locuiesc în sălbăticie, dar se adap­tează perfect la clima României și suportă relativ ușor temperaturile scăzute. De obicei, sunt crescuţi în ferme, dar unii săteni au învăţat rapid că păunii sunt o modalitate bună de a mai câștiga ceva bani în plus. „Cumpără lumea, să ştiţi. Eu mulţi am dat pe Internet, dar cel mai mult se caută cei albi, care se dau extraordinar de bi­ne”, spune crescătorul. Păunii sunt consideraţi adulți după trei ani de viaţă, moment după care devin capabili să producă urmași. Pandelea Popescu spune că cei mai solicitați, în scopuri decorative, sunt masculii, pentru culorile din penajul lor, un penaj pe care îl obţin tot după trei ani. Faţă de păunii din rase pestrițate, păunii albi sunt de-a dreptul spectaculoşi. Prețul mediu al unei păsări începe de la 150 de euro și poate ajunge și la câteva mii de euro. Crescătorii vând şi celebrele pene care sunt folosite atât ca elemente de decor interior, dar şi în industria modei. În târgul de la Orăştie, în funcţie de lungime şi colorit, o pană de păun a costat între 50 de bani şi doi lei.

Pufoşeniile la mare căutare IMG_7023 IMG_6984 IMG_6896 IMG_6970

 

 

 

 

 

IMG_6980

 

Fazanii ornamentali, preferaţi celor de vânătoare

Şi fazanii atrag atenţia clienţilor – nu este vorba doar de cunoscuta specie autohtonă, ci de cele ornamentale. Maria şi Constantin Popa sunt din Săcel, judeţul Sibiu şi au adus la târg câteva exemplare de fazan auriu pe roşu şi chiar unul regal, ale cărui pene de peste un metru sunt bine protejate într-o pânză specială, pentru că este un exemplar cu care familia participă la expoziţii. Se ocupă de creşterea lor de 14 ani şi au acasă 30 de perechi de fazani a căror preţ porneşte de la 200 de lei. Tot fazani a adus la târg şi Valentin Muntean din Popeşti, de lângă Deva. S-a apucat acum cinci ani de creşterea lor – cere pentru o pereche de pui de fazan auriu pe roşu 150 de lei, dar în gospodărie are şi fazani diamant sau auriu pe galben. Este hobby-ul său şi spune că, în România, trăieşti greu dintr-o fermă de fazani. Aceştia ajung la maturitate la o greutate de 1-1,3 kilograme, o caracteristică care îi face neinteresanți pentru cumpărătorii români pentru producţia de carne. Firmele din străinătate comandă cantităţi mari. Clienţii din judeţ îi preferă pentru decorarea grădinilor. Şansa de a face profit dintr-o fermă este mică, dacă nu chiar nulă, spun cunoscătorii. Fazanul auriu pe galben şi cel auriu pe roşu sunt specii de talie mică, dar spectaculoase ca penaj în cazul masculilor, uşor de recunoscut după amestecul de galben aprins, roşcat şi negru. Pentru aceste specii, se pot amenaja spaţii cu o lungime de trei metri pe o lățime de doi metri, plus un adăpost de doi metri pătrați, în timp ce pentru speciile de talie mai mare, suprafețele trebuie dublate. Este şi cazul fazanului regal, care are cea mai mare talie dintre toate speciile. Masculii ajung la o lungime de până la doi metri, doar coada măsurând 1,5 metri. Culoarea mărgelelor de la gât este galbenă, la fel şi penajul capului. Frumuseţea acestei specii l-a determinat şi pe un tânăr din Orăştioara, Cătălin Istratoi, să îşi cumpere câteva exemplare şi să le îngrijească cu pasiune.

Pufoşenii vii

Alăturea nişte iepuraşi cu urechile lăsate se bucură de relativa libertate şi ţopăie fericiţi într-o remorcă peste cuştile cu găini, dar, de departe, cel mai popular exemplar din târg este iepurele de blană. Practic, lumea stă la coadă doar să-i poată mângâia blăniţa maronie, scurtă şi deasă, care seamănă la atingere cu cea a unei şinşila. „Este un iepure de blană, din rasa Rex. Acesta este castor, dar sunt mai multe nuanţe şi culori, printre care şi dalmaţian şi albastru. Ei sunt crescuţi mai mult pentru blană, se poate consuma şi carnea, până la urmă este iepure, chiar dacă au blana cea mai catifelată. Ei sunt specia care strânge cei mai mulţi admiratori. Un exemplar costă în jur de 100 de lei, preţ pe care eu îl cer pentru o femelă matură”, spune tânărul din Cugir. Şi căţeluşii strâng lumea în jurul cuştilor: „Am o căţeluşă Shar Pei, de trei luni, rasă pură, o dăm cu 100 de euro, negociabil. Foarte mulţi oameni au întrebat de ea”, spune o femeie. Câţiva micuţi stau şi privesc păunii, îi admiră, dar nu şi i-ar dori acasă. Le-a rămas gândul la hamsteri. Alţii se înghesuie să ajungă la câţiva puiuţi de husky. Stăpânul lor nu prea e mulţumit: „Nu prea, nu am reuşit să dăm niciunul. Am cerut trei sute de lei. Le-am făcut toate vaccinurile şi deparazită­rile şi nu reuşim să-i dăm.” O altă cuşcă atrage atenţia tuturor – înăuntru sunt două exem­plare de raţă caro­lina, cu un colorit superb. Numite şi „raţe de lemn”, acestea au o mărime medie şi sunt asemănătoare raţei asiatice mandarine. Răţoiul adult are un penaj cu radiaţii multicolore şi ochii roşii. Un exemplar costă şi 300 de lei. Aclimatizată în România din America de Nord, unde trăieşte în mlaştinile împădurite, lacuri mici şi golfuri, raţa carolina este o specie de dimensiuni mici, cu o lungime de 19 centimetri. Este un animal vegetarian, care, în perioada de reproducere, consumă și alimente de origine animală, printre care insecte, melci, raci și peștişori.

Raionul „sopranelor” cu pene

La ieşirea în târg, eşti întâmpinat de zeci de glasuri pitice. Gheorghe Muntean are vreo 90 de păsări şi creşte zburătoare de când se ştie: „M-am născut între ele, tata a fost primul care a crescut păsări şi eu l-am moştenit. M-am învăţat cu ele şi atunci nu poţi să te laşi – îţi lipsesc. Am venit din Sibiu după ce am aflat de târgul acesta de toamnă şi am adus diferite specii de canari, de diverse culori; pescăruşi japonezi, turturele râzătoare, porumbeni mondeni, dar şi mai multe rase de găini – ita­liene, viandote pitici, bantam”, spune bărbatul. În cuşti, ţopăie şi cântă păsărele galbene, portocalii sau cenuşii. Pe lângă canari. Omul vinde şi pescăruşii japonezi, nişte înaripate micuţe şi zglobii: „Pescăruşii japonezi sunt un soi de cinteze care se reproduc foarte uşor, mult şi sunt foarte bune doici pentru alte rase de păsări. Aceştia şi canarii ar trebui cumpăraţi de plăcere, mai ales de către copii şi tineri, care ar trebui să mai renunţe la calculatoare şi să se ocupe şi de animale adevărate, nu să se joace doar cu exemplare virtuale. Să creşti asemenea păsări e un hobby frumos”, încearcă să te convingă sibianul. Pentru 20 sau 30 de lei, poţi obţine unul dintre pescăruşii japonez. Cunoscut şi ca „cinteză japoneză”, este o pasăre domestică populară, de mici dimensiuni, care nu se regăseşte în sălbăticie, ci este
un hibrid obţinut în China, în urmă cu 250 de ani, prin încrucişarea a două specii: mannikinul cu coada ascuţită şi cinteza vărgată. Cei care o cumpără au acasă o pasăre activă, sociabilă, neagresivă, care agrează compania oamenilor şi este uşor de îngrijit. Gheor­ghe Muntean recomandă cumpărarea unei perechi, pentru că un singul exemplar ar putea intra în depresie şi şi-ar pierde voioşia. Sunt păsări foarte sociabile, care preferă să stea laolaltă într-o colivie mare, unde e recomandat să aibă şi un vas cu apă
călduţă, fiindcă pescăruşii japonezi adoră scăldatul.
Târgul animalelor de companie

Printre iubitorii animalelor şi crescători, târgul de la Orăştie este vestit şi a ajuns cunoscut în toată partea de vest a ţării. „Găsiţi aici începând de la animale mici şi păsări de companie. Sunt porumbei mulţi, iepuri, papagali şi găinuşe. Se organizează de două ori pe an, în ultima duminică din luna martie şi ultima duminică din luna octombrie”, spune Mariana Herţa, administrator la Piaţa Orăştie. Practic, se organizează de fiecare dată când se schimbă ceasul: „Ne bucurăm că şi în anul acesta suntem o gazdă bună. Este al zecelea an în care primăria din Orăştie organizează împreună cu Asociaţia Crescătorilor de Animale şi Păsări acest târg mi­nunat, care a crescut de la an la an. Acum este unul dintre cele mai mari târguri din Transilvania şi este singular în judeţul Hunedoara. Ne bucurăm că oferim crescătorilor şi producătorilor un spaţiu unde să-şi expună marfa”, spune Ovidiu Bălan, primarul Orăştiei.

About Laura Oană