Traininguri pentru preoţii care doresc fonduri europene pentru refacerea bisericilor vechi

Articolul a fost vizualizat de 1,099 ori

Episcopia Devei şi Hunedoarei a anunţat că preoţii bisericilor din judeţ, multe dintre ele declarate monumente de patrimoniu, vor fi invitaţi la sesiuni de informare despre accesarea fondurilor europene. Multe dintre cele circa 100 de biserici vechi de lemn din judeţ au nevoie urgentă de restaurare.

p6 (1)
Hunedoara are peste 100 de biserici vechi de lemn, iar mare parte a acestora sunt monumente de patrimoniu. Cele mai multe se află într-o situaţie dificilă, susţin reprezentanţii Episco­piei Devei şi Hunedoarei, care doresc să îi sprijine pe preoţii care le au în grijă să obţină fonduri de la Uniunea Europeană pentru recondiţionarea lor. Rea­bilitarea bisericilor cu ajutorul fondurilor de la Uniunea Europeană este deocamdată una dintre puţinele şanse de supravieţuire a monumentelor istorice, consideră preotul Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei. El a precizat că preoţii au fost convocaţi de mai multe ori de către Episcopie, pentru a fi determinaţi să-şi pună în rânduială ceea ce înseamnă documente de proprietate.

„Sunt biserici foarte vechi, ridicate în urmă cu trei – cinci secole, care nu mai au acte de proprietate, iar un eventual proiect european sau de altă natură nu poate fi implementat pentru un lăcaş de cult care nu are documentele cadastrale foarte bine lămurite. Noi vom avea o şedinţă în cursul acestei luni cu preoţii din Hunedoara, în care le vom prezenta fondurile europene şi ne dorim să îi motivăm să se implice în astfel de demersuri pentru salvarea bisericilor de pa­trimoniu“, a declarat reprezentantul Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

Până în prezent, doar preotul satului Boz a reuşit realizarea unui proiect pe fonduri de la Uniunea Europeană pentru reabili­tarea bisericii de lemn din Târnăviţa, investiţia fiind estimată la peste 200.000 de euro. Intervenţiile pentru refacerea bisericilor vechi, unele de până la cinci secole, aflate în sate depopulate şi izolate, sunt extrem de dificile, tocmai din cauza hăţişului legislaţiei privind protejarea monumentelor isto­rice. „Orice intervenţie trebuie autorizată şi nu poate fi realizată decât de către firme acreditate de către Ministerul Culturii, puţine la număr în ţară. Documentaţiile tehnice de reabilitare pot fi întocmite doar de către arhitecţi care au specializarea în monumente istorice şi care, la fel, sunt puţini la număr. Documentaţiile costă foarte mult şi este foarte greu ca acele comunităţi locale, cu parohii sărace, reduse la număr, să reuşească să asigure finanţarea necesară cel puţin pentru proiectare. Astfel de proiecte costă zeci de mii de euro“, a completat preotul Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei. Din 2011, Episcopia Devei şi Hunedoarei a derulat o campanie de inventariere a bisericilor de patrimoniu. Au fost realizate docu­men­taţii tehnice primare şi un atlas al bisericilor vechi de lemn care cuprinde in­for­maţii despre ele şi despre problemele semnalate.

About Daniel Guta