COMUNICAT

Articolul a fost vizualizat de 936 ori

Comunicat de presă al PNL: Solicităm Ministerului Mediului să soluţioneze cu celeritate ”criza lemnului de foc”, care afectează 3,5 milioane de gospodării

Partidului Naţional Liberal solicită Ministerului Mediului să reglementeze în regim de urgenţă posibilitatea vânzării de lemne de foc populaţiei, fără intermediari, astfel încât Romsilva să devină ”furnizor de ultimă instanţă”. Este necesar un act normativ prin care să fie sprijiniţi şi îndrumaţi, de către Direcţiile Silvice şi Romsilva, micii proprietari de păduri care vor să pună pe piaţă lemne de foc, pentru a restabili echilibrul între cerere şi ofertă şi pentru a ajuta la reconfigurarea pieţei lemnului de foc. În caz contrar, actuala situaţie riscă să afecteze peste 3,5 milioane de gospodării care folosesc acest tip de combustibil pentru încălzire în perioada rece.
În depozite specializate, un palet de 0,8 metri cubi de lemn pregătit pentru foc costă între 400-500 lei, în funcţie de specie, preţ pe care majoritatea cetăţenilor, mulţi în vârstă, mulţi cu venituri modeste, nu şi-l permit. Astfel, încălzirea cu lemne a ajuns mai scumpă decât încălzirea cu gaze sau încălzirea centralizată.
Ceea ce a generat această situaţie este decizia guvernului condus de Victor Ponta, care a stabilit faptul că lemnul de foc poate fi achiziţionat doar prin intermediari, iar persoanelor fizice li s-a luat dreptul de a cumpăra direct lemn de foc.

FLORIN ROMAN, preşedinte PNL Hunedoara

Tags: ,

About Administrator