Agricultorii hunedoreni intră în iarnă pe plus

Articolul a fost vizualizat de 899 ori

p6 MAIN agriocultura
În această toamnă fermierii hunedoreni au reuşit să însămânţeze suprafeţe mai mari, în comparaţie cu anul trecut. Şeful Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Hunedoara, Doinel Găină, spune că hunedorenii au semănat grâu pe 9.380 de hectare, faţă de numai 9150 de hectare în 2015. Secara a fost semănată pe 88 de hectare din 85, triticale sunt pe 1846 de hectare, cu 21 de hectare mai mult decât anul trecut, iar orz pe 556 de hectare, cu un plus de 6 hectare, în comparaţie cu toamna anului 2015. Suprafeţele cultivate cu plante de nutreţ sunt, şi ele, duble, spre deosebire de anul trecut: de la 60 de hectare, în 2015, s-a ajuns la 125 de hectare anul acesta.

Record la producţia de porumb

Cea mai mare suprafaţă a fost cultivată, potrivit lui Doinel Găină, cu porumb: 22.120 de hectare, pe locul doi în topul culturilor hunedorene fiind cartoful, cu aproape 8.800 de hectare cultivate. Hunedorenii au plantat legume pe 4.950 de hectare, dar şi soia, pe aproape 170 de hectare, iar ovăz şi orzoaică, pe circa 3.300 de hectare. „E drept că în primăvară, la începutul lunii mai, a fost un îngheţ care a făcut ca fructe să nu fie aproape deloc anul acesta. Cu nucile stăm cel mai prost, însă deocamdată nu ştim exact care e situaţia, pentru că nu s-a încheiat culesul. În orice caz, în ciuda ploilor şi a tempe­raturilor scăzute, anul ăsta s-au obţinut producţii foarte bune la porumb! Am avut o producţie medie la hectar de 4.280 de kilograme, în timp ce anul trecut producţia medie a fost mai mică de 1.440 de kilograme la hectar!”, explică reprezentantul Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Hunedoara, Doinel Găină. De asemenea, au mers bine floarea soarelui, cu o producţie de 2.400, faţă de numai 980 de kilograme la hectar anul trecut, cartoful, cu aproape 10.050 de kilograme la hectar, în com­paraţie cu numai aproxi­mativ 8.250 anul trecut şi soia, unde fermierii au cules aproape 2.650 de tone, faţă de doar 800 anul trecut!

About Ada Beraru