Luna cadourilor vine cu depresie pentru cei singuri

Articolul a fost vizualizat de 945 ori

depresia de sarbatori pag 14

Rapoartele Serviciului Ju­deţean de Medicină Legală (SJML) arată că, din 406 autopsii făcute de lucrătorii instituţiei anul trecut, 54 au fost sinucideri. Şi, în ciuda faptului că sunt consideraţi mai puternici decât femeile, majoritatea hunedorenilor ca­re au decis să îşi pună capăt zilelor au fost bărbaţi.
În tot acest răstimp, psi­hologii au atras atenţia, în repetate rânduri, că România are nevoie urgent de o strategie naţională anti-suicid. Numărul cazurilor în care hunedorenii au făcut gesturi extreme a scăzut, comparativ cu anul 2012, însă chiar şi aşa, cifrele anuale ne arată că în medie, în fiecare săptămână, doborât de greutăţi şi singurătate, un hu­nedorean şi-a pus capăt zilelor.

Lăsaţi ruşinea: cereţi ajutor!

Majoritatea celor care ajung la astfel de gsturi extreme o fac prin spânzurare (anul trecut – 46 de cazuri). Alte persoane s-au aruncat de la înălţime, s-au înecat, au înghiţit substanţe toxice, ori s-au înjunghiat. Din nefericire, luna cu cel mai mare risc este chiar luna cea mai întunecată, rece şi “singură” a anului: sărbătorile petrecute de unul singur devin tot mai greu de suportat pentru cei mai slabi dintre noi sau prea îm­povăraţi de necazuri. Potrivit psihologilor, sărăcia este una dintre cauzele care poate deter­mina un asemenea gest, dar niciodată ea nu va fi singurul motiv pentru care un adult decide să îşi pună capăt zilelor. De cele mai multe ori, sinu­ciderea survine pe fondul unor tulburări psihice, a schi­zo­freniei, alcoolismului sau în urma abuzului de droguri. Greutăţile financiare sau problemele în relaţiile inter­personale sunt, şi ele, factori de risc. De aceea, psihologii ne sfătuiesc ca în zilele sărbă­torilor de iarnă să cerem ajutor prietenilor sau chiar ajutor de specialitate, dacă simţim că zilele devin apăsătoare. De ase­menea, de Crăciun şi Revelion, căutaţi să fiţi într-un grup, dacă acasă nu e nimeni care să vă aştepte.

About Ada Beraru