PSD face încă un pas spre Partidul – Stat

Articolul a fost vizualizat de 1,078 ori

A căzut şi Transilvania, ultimul bastion al forţelor de dreapta, zonă care a asigurat după revoluţie echilibrul fragil al forţelor politice în România. Cu o opoziţie măcinată din interior şi cu un PSD „mamut”, gata să încalce toate regulile democraţiei, România se îndreaptă spre o destinaţie periculoasă.

p3 Mesaj Carmen Harau (2)
Sunt vremuri tulburi. Nici nu s-au încheiat bine alegerile şi PSD ar vrea să amâne cu un an tăierea unor taxe precum accizele la carburanţi, redu­cerea TVA sau taxa pe stâlp, deşi aceste măsuri şi termene figurează în Codul fiscal adop­tat în perioada guver­nului Ponta. Mai mult, liderii PSD vor să schimbe legea care in­terzice unui condamnat penal să devină prim-ministru.
Ca să-l instaleze pe Liviu Dragnea la Palatul Victoria, pesediştii sunt dispuşi să meargă până la suspendarea preşedintelui Iohannis. În acest context, vorbele lui Dragnea care-i cerea lui Laurenţiu Nistor, la Ţebea, să revină în Parlament capătă altă noimă. Sunt semne evidente că PSD strânge toţi oamenii loiali, care nu mişcă-n front, pentru a prelua toate pârghiile puterii. Laurenţiu Nistor şi Sorin Marica spun că vor merge în Parlament din respect pentru votul primit de la cetăţeni. Dar unde este respectul pentru cei care i-au votat în vară la locale? Dacă aveau atâta respect pen­tru votanţi, cei doi demnitari nu s-ar mai fi înscris în alegerile parlamentare, având deja man­date de patru ani în­credinţate prin vot în iunie 2016.

Rezultatele votului

Niciodată în istoria sa PSD Hunedoara nu a înregistrat un scor atât de mare în alegeri parlamentare. Pesediştii au luat 53,2 la sută din voturi. La Senat, PSD este urmat de PNL, cu 21,17% din voturi, ALDE –  6,05%, USR – 5,03%, PMP – 3,89% și UDMR – 3,05%. Restul partidelor au obţinut sub 3% din voturile valabil exprimate (PRU – 2,79%, PER – 1,79%, PRM – 1,57%, PSR – 0,79%, ANR – 0,55%). La Camera Deputa­ţilor, PSD este urmat de PNL cu 21,72% din voturi, ALDE – 5,46%, USR – 4,84% şi PMP – 3,81%. Restul partidelor au obţinut mai puţin de 3% din sufragii (UDMR – 2,92%, PRU – 2,61%, PER – 1,53%, PRM – 1,45%, PSR – 0,76% şi ANR – 0,52%).
Nouă pentru Hunedoara
În urma alegerilor, doar trei partide din judeţul Hunedoara vor avea reprezentanţi în Par­lamentul Românei. Este vorba de PSD, PNL şi ALDE. La Senat au obţinut mandate Cris­tian Resmeriţă, Viorel Sălan (ambii PSD) şi Carmen Hărău (PNL). Cristian Resmeriţă este, după alegerile din vară, primarul municipiului Lupeni, iar dacă rămâne la primărie locul său va fi luat de Marius Heljiu din Petroşani.
La Camera Deputaţilor sunt mandataţi patru candidaţi PSD: Laurenţiu Nistor, Natalia Intotero, Ilie Toma şi Sorin Marica. De la PNL va fi deputat Lucian Heiuş, iar din partea ALDE – Marius Surgent. Aceştia sunt cei nouă parlamentari care vor reprezenta Hunedoara în Parlament.

Opoziţia e datoare să se adune din buimăceală

În mod surprinzător, libe­ralii au pierdut în faţa PSD chiar şi acolo unde aveau pri­mari ce defilaseră la alegerile din vară. La Haţeg, primarul Marcel Goia se bucură de notorietate şi încredere, dar PSD a obţinut 47,37% din vo­turile pentru Senat, în timp ce PNL a luat doar 31 la sută. S-a spus că haţeganii ţin la pri­marul lor şi votul a fost dat tocmai pentru a-l păstra la Haţeg. O fi, dar în celelalte oraşe „liberale”? În toate ora­şele cu primari PNL, liberalii au scos scoruri mai mici ca PSD-ul. Pe partea cealaltă, social-democraţii au câştigat fără drept de apel în fiecare localitate în care au primari în funcţie. Ce-i drept, PNL a reuşit să obţină victorii în 18 comune conduse de primari liberali. Este vorba despre: Balşa, Baru, Băniţa, Bătrâna, Beriu, Blăjeni, Boșorod, Bucuresci, Bunila, General Berthelot, Ilia, Orăș­tioara de Sus, Pui, Râu de Mori, Romos, Șoimuș, Toplița și Vor­ța. Din păcate, şi în aceste comune diferenţa dintre PNL şi PSD este mică. Asta înseam­nă că ruptura dintre primarii şi liderii partidului, pe de o parte, şi răfuielile dintre pedelişti şi vechii liberali, pe de altă parte,  nu s-au vindecat deplin. Liderii PNL Hunedoara au anunţat că vor face o analiză serioasă a cauzelor care au dus la dezas­trul electoral din 11 decembrie. Ar fi bine să se grăbească, fiindcă vin vremuri tulburi. Cu o opoziţie măcinată din in­terior şi cu un PSD „mamut”, gata să încalce toate regulile democraţiei, România se în­dreaptă vertiginos spre Par­tidul – Stat.

Tags: , , ,

About Marcel Bot