Dieta după Sărbători

Articolul a fost vizualizat de 1,037 ori

Vacanţa de Crăciun în­seam­nă mai multă linişte şi odihnă, desprinderea de realitatea de la serviciu sau de la şcoală şi de grijile cotidiene.
De cele mai multe ori însă relaxarea, indul­genţele culinare, mai multe ore de somn şi chiar frigul ne aduc şi nişte kilograme în plus. Acest lucru este valabil pentru în­treaga familie, de la cei mari şi până la cei mai mici. O dietă fadă sau de înfometare este cea mai păguboasă alegere, pentru că rezultatele se obţin rapid, însă ele nu sunt de durată.

dieta 1
Silueta subţire cu fructe şi legume se ţine

Vegetarianismul strict nu este nici pe departe o soluţie pe termen lung, însă este foarte utilă şi recomandată o mărire a cantităţilor de fructe, legume, cereale integrale şi seminţe consumate în această perioadă a anului. Legumele şi fructele co­lorate conţin diverse substanţe fitochimice care se combină şi se completează reciproc în lupta pentru menţinerea stării de sănătate.
Din dieta întregii familii nu trebuie să lipsească legume şi fructele proaspete, cereale in­tegrale bogate în fibre, pro­teinele de natură superioară şi lactate fermentate (chefirul, sa­na, laptele bătut). Dieta zilnică trebuie să fie împărţită în 3 mese principale şi două gustări de fructe, iar între mese să se consume din abundenţă lichide care hidratează: apă şi ceai neîndulcit. Gustarea de fructe de dimineaţă poate fi formată din fructe mai dulci, cu indice glicemic superior, iar cea de după-amiază din fructe mai acre.
Sfaturi:

Mişcarea joacă un rol esenţial în activarea metabolismului şi de aceea măcar activităţile fizice de rutină (mers pe jos, urcat scări, plimbare în parc) trebuie practicate.

dieta 2
Strategie dedicată femeilor
Femeile resimt cel mai acut cele câteva kg depuse în con­cediu şi nevoia de revenire la silueta şi garderoba de birou implică o strategie clară şi rapidă a stilului de viaţă după vacanţa de iarnă. Hidratarea este in­gredientul-cheie care menţine echilibrul hidric şi termic al corpului. Fiind frig afară şi căl­dura din casă producătoare de atmosferă uscată, trebuie mărită cantitatea de apă consumată, indiferent de nivelul de efortul fizic depus. Dieta trebuie să conţină alimente uşoare, bogate în nutrienţi şi sărace în grăsimi: carne de peşte, ou fiert, brânză nesărată, salate, fructe proaspete şi cantităţi limitate de pâine cu secară.
Micul dejun poate fi format din cereale integrale, fructe proaspete şi ceai sau cafea. Gustarea de fructe de dimineaţă poate fi formată din prune uscate, mere, pere, o banană, iar cea de după-amiază din mere sau citrice.
Prânzul poate să conţină peş­te gătit dietetic (la grătar sau la cuptor), o salată de legume proaspete, câteva linguri de orez integral gătit la abur, un produs lactat şi ceai de plante cald. Cina poate să fie o salată cu brânză dulce şi câteva migdale crude şi iaurt.
Recomandări adresate bărbaţilor
Bărbaţii trebuie să evite băuturile alcoolice, carbogazoa­se şi în special pe cele cu aport de cafeină şi zahăr. Pentru hi­dratare nu trebuie băute lichide foarte reci, pe care bărbaţii le preferă indiferent de anotimp, ci lichide calde sau la temperatura camerei. Alimentele condimen­tate (iuţi şi sărate) trebuie limitate. Proteinele sunt subs­tan­ţele care dau energie, ajută ţesuturile să crească şi să se regenereze, iar bărbaţii au ne­voie de mai mult de 1 g de proteină per kg corp per zi. Micul dejun poate să conţină alimente bogate în proteine, dar şi carbohidraţi complecşi cu fibre. Proteinele pot fi luate din carne, ouă, lactate sau soia. Fibrele pot fi găsite în pâine cu secară.
Fructele de sezon trebuie consumate la gustări. Prânzul poate să conţină o supă sau o ciorbă de legume, carne de curcan sau peşte gătite dietetic, salată de vară cu lămâie şi ulei de măs­line, cartof copt, lactate. Ci­na poate să fie formată din brân­zeturi nesărate (caş, urdă), legu­me la grătar sau salată asortată, pâine cu secară sau mămăliguţă şi iaurt.
Porţii mici pentru copii
Copiii nu trebuie supuşi la diete restrictive pentru că sunt organisme în creştere şi au nevoi nutriţionale crescute. Totuşi, câteva reguli ar trebui stabilite pentru a avea un echilibru nutri­ţional. Este necesară limitarea numărului de calorii provenite din lichidele pe care le consumă copilul. Mulţi copii beau zilnic prea multe sucuri de fructe şi lichide carbogazoase. Evitarea meselor frecvente de tip fast food este de asemenea o nece­sitate. Mare atenţie trebuie acor­dată mărimii porţiilor consu­mate la fiecare masă. O proble­mă comună a copiilor care cresc excesiv în greutate este faptul că porţiile sunt prea mari.

TREBUIE SĂ ȘTII!

Încurajarea activităţii fizice zilnice trebuie să fie de ase­menea o prioritate: plimbări cu părinţii sau bunicii, joacă afară din casă, patinajul, practicarea sporturilor de sală în echipă. Evitarea consumului de alimen­te în timpul acestor activităţi ajută la obţinerea unei siluete zvelte a micuţului nostru.

About Administrator