REPLICA vă prezintă succint principalele evenimente politice, administrative şi sociale care au influenţat viaţa hunedorenilor în 2016

Articolul a fost vizualizat de 1,149 ori

Anul 2016 în Hunedoara

Vânzoleală mare în listele electorale

Biroul Permanent Naţional al PNL a luat decizia de a-l numi pe Bogdan Radu Ţîmpău în funcţia de preşedinte unic al PNL Hunedoara. Totodată, Dorin Gligor a primit postul de prim-vicepreşedinte al organizaţiei judeţene. Marius Surgent, viceprimarul PNL al Devei, e dat afară din partid şi trece la ALDE. Traian Băsescu, reinventat politic de televiziuni, vine la Deva. Prezenţa fostului preşedinte a umplut sala de spectacole a Teatrului de Artă, duminică, 3 aprilie 2016, la prânz. Fostul preşedinte al României a mărturisit că ar fi vrut să se extragă din viaţa politică, însă nu l-au lăsat televiziunile de ştiri, anteniştii în special. Traian Băsescu a participat la lansarea candidaţilor PMP, a ţinut un discurs de o oră şi i-a învăţat pe noii săi colegi cum să folosească electoral Constituţia României. Nu le-a folosit. În Săptămâna Patimilor, UNPR Hu­nedoara s-a lipit de victimele co­munismului şi de socialiştii lui Mihai Dinu (un fost activist PCR, dat afară din partid pe motiv că a şutit de-ale guri de la oamenii muncii) şi aşa a apărut Alianţa pentru Hunedoara.

Campanie fără nicio dezbatere autentică

p4 - campanie fara nicio dezbatere autentica
Mircia Muntean s-a dus primul să se înscrie la biroul electoral, ca pensio­narii cu scăunelul la coadă pentru lapte în vremea lui Ceauşescu. Sorin Adrian Vasilescu, prefectul judeţului Hune­doara, a demisionat cu o zi înainte de a deveni candidat PSD la judeţ. Liberalii aveau suficiente motive să ceară des­tituirea prefectului şi chiar promi­seseră că vor sesiza premierul în această privinţă, dar Bogdan Ţîmpău a gândit strategic să-l ţină ocupat pe Vasilescu la prefectură ca să scape de el în alegerile locale. Combinaţia fostului lider PNL s-a dovedit falimentară. PNL Hu­nedoara a făcut o demonstraţie de forţă în faţa palatului de la „broaşte” cu prilejul înscrierii în cursa electorală. Liberalii au arătat că ei controlează două treimi din primăriile judeţului şi pe de-a-ntregul administraţia jude­ţeană. În condiţiile unor alegeri dintr-un singur tur, liberalii dădeau impresia că vor câştiga cursa „la pas”. Campania electorală de la locale s-a dus fără nicio dezbatere autentică. Au existat doar atacuri de la distanţă între cei doi mari jucători de pe scena politică, PNL şi PSD, foşti camarazi în USL, acum adversari de moarte.

Darea în plată

p4 - darea in plata
Legea dării în plată a fost adoptată de Camera Deputaților, cameră dec­izională în acest caz. Legea a trecut cu 207 voturi, o abţinere şi un vot împotrivă. „Este o veste bună pe care o putem da acum. E vorba de o lege pentru care noi, liberalii, eu personal în Comisia de buget-finanţe la Camera Deputaţilor, am militat permanent, ca să o impunem, pentru că ea are ca beneficiari foarte mulţi români aflaţi la acest moment în situaţie critică în raport cu băncile”, a declarat Eleonora Carmen Hărău, deputat de Hune­doara, după votarea legii.

Hunedoara se îmbracă în rosu-PSD

Judeţul a redevenit roşu. PSD a câştigat judeţul şi marile oraşe dominate până acum de PNL. De partea cealaltă, liberalii au luat cea mai usturătoare bătaie de după 2000. Au pierdut în toate municipiile, afară de Petroşani. Aveau 42 de primari înainte de alegeri şi au rămas cu 32, doi la primării de oraş (Călan şi Haţeg), restul la comune. Strategia pre­şedintelui Bogdan Ţîmpău a eşuat. O improvizaţie lungă şi neinspirată la fel ca interimatul său la cârma PNL Hunedoara. Începe revoluţia pri­marilor în PNL Hunedoara.
Peste 60 de demnitari liberali (primari, viceprimari, consilieri locali) şi preşedinţi de organizaţii locale din judeţ cer demiterea lui Bogdan Ţîmpău, numirea lui Heiuş ca pre­şedinte interimar şi a lui Vasilică Potecă în funcţia de secretar general. Fosta conducere este pe „făraş”. Deputatul Bogdan Ţîmpău e pe linie moartă, iar Dorin Gligor capătă un rol pur decorativ. Listele pentru parlament nu vor fi completate cu personaje „im­portate” din alte judeţe, iar un cuvânt hotărâtor îl vor avea primarii. Florin Roman va conduce organizaţia PNL Hunedoara în echipă cu Vasilică Po­tecă, numit secretar general.
Liberalul Ovidiu Hada a fost dat afară din puşcărie, iar Petru Mărginean a ieşi din PNL Hunedoara pe uşa din dos. Ambii au fost primari de municipiu un singur mandat şi au eşuat lamentabil în politică şi administra­ţie.

De-ale Fiscului şi alte cele

p4 - De-ale Fiscului şi alte cele
În octombrie, Valer Ungur este numit prefect al judeţului Hunedoara. Noul prefect este finanţist de meserie, a lucrat la Fisc, iar ca orientare politică este „de dreapta”, fost membru PDL, fără să deţină funcţii în partid. Aproape concomitent, liberalii vor să înfiinţeze instanţele fiscale. „Nu e normal ca un judecător care nu are niciun fel de pregătire în domeniul fiscal să trateze, să judece litigii cu sume foarte mari”, a declarat Alina Gorghiu la Deva. Liberalii susţin că trebuie să dispară „planul de amenzi” din repertoriul inspectorului fiscal şi să se diminueze birurile pe muncă.
Începe campania pentru parla­mentare. Oferta electorală este în­destulătoare. Pentru toate gusturile. Pe listele partidelor se regăsesc oameni frumoşi, de ispravă, serioşi, vizionari cu proiecte, dar şi giurumele, flecăreţi, aventurieri politici sau oameni fără căpătâi în căutarea căpătuielii. Pe 11 decembrie oferta a fost gratis. După, totul devine foarte scump.

Ţara celor trei trandafiri

p4 - celor trei trandafiri
A căzut şi Transilvania, ultimul bastion al forţelor de dreapta zonă care a asigurat după revoluţie echilibrul fragil al forţelor politice în România. În urma alegerilor, doar trei partide din judeţul Hunedoara vor avea reprezentanţi în Parlamentul Românei. Este vorba de PSD, PNL şi ALDE. La Senat au obţinut mandate Cristian Resmeriţă, Viorel Sălan (ambii PSD) şi Carmen Hărău (PNL). La Camera Deputaţilor sunt mandataţi patru candidaţi PSD: Laurenţiu Nistor, Natalia Intotero, Ilie Toma şi Sorin Marica. De la PNL va fi deputat Lucian Heiuş, iar din partea ALDE – Marius Surgent.
Laurenţiu Nistor a demisionat din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara pentru a prelua mandatul de deputat. În locul său a fost ales Mircea Bobora, iar postul de vicepreşedinte vacantat a fost preluat de Daniel Andronache.
Cu o opoziţie măcinată din interior şi cu un PSD „mamut”, gata să încalce toate regulile democraţiei, România se îndreaptă spre o destinaţie periculoasă.

About Marcel Bot