Evenimentele inedite din Hunedoara anului 2016

Articolul a fost vizualizat de 1,291 ori

Numeroase evenimente petrecute în 2016, în Hunedoara, au stârnit controverse şi au fascinat publicul hunedorean. Iată câteva dintre cele mai inedite:

Ianuarie 2016
Crimă odioasă comisă pentru un inel de logodnă

Ovidiu Drîngă, un tânăr din Haţeg, a fost arestat preventiv pentru omor calificat şi tâlhărie calificată, la câteva zile după ce a ucis în bătaie două bă­trâne, într-o casă din Balomir. Ovidiu Drîngă a intrat în camera în care dormeau cele două surori cu scopul de a le jefui. Le-a agresat cu brutalitate, lovindu-le cu pumnii şi cu picioarele, dar şi cu alte obiecte, posibil cu un lemn de foc. Le-a ucis şi a fugit cu circa 10.000 de lei, bani pe care cele două femei, ambele cu handicap, i-au strâns în ultimii ani. A doua zi, cu banii furaţi, a cumpărat un inel de logodnă pentru iubita sa, un autoturism second-hand şi două telefoane mobile.

Februarie 2016
Scandalul din Straja care a cutremurat România

1-palesica (2)
Sorin Palesică (33 de ani) a fost arestat preventiv după ce a nenorocit în bătaie o tânără de 21 de ani în timpul unui scandal pe care l-a provocat într-un local din staţiunea montană Straja. Tânăra a relatat că a fost lovită după ce i-a spus interlopului, care ţipa foarte tare şi bătea cu pumnul în masă, să nu mai ţipe. A fost momentul în care Palesică s-a dezlănţuit şi a lovit-o cu pumnii, până când aceasta şi-a pierdut cunoştinţa. În timp ce fata era scoasă pe braţe din local, interlopul a mai bătut doi oameni. De asemenea, a ameninţat forţele de ordine şi poliţiştii care l-au imobilizat, la ieşirea din bar. Cazul Palesică a stârnit numeroase reacţii însă în cele din urmă agresorul şi victimele sale s-au împăcat.

Martie 2016
Drumul spre Sarmizegetusa Regia închis după inaugurare

Întârzierile şi problemele tehnice apărute în derularea investiţiei în mo­dernizarea drumului spre Sar­mi­ze­getu­sa Regia au dus la închiderea ultimilor patru kilometri ai noii şosele spre aşezarea antică. Decizia, anuţată pentru perioada martie – iulie, a fost luată de conducerea Consiliului Judeţean Hu­nedoara, la circa trei luni de la inau­gurarea primei porţiuni a drumului şi la câteva zile după deschiderea altui tronson. Proiectul de modernizare a DJ 705 A a fost finanţat din fonduri de la Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, având un cost estimat iniţial la 18,2 milioane de lei.

Aprilie 2016
Ziua record pentru Cetatea Devei

1-IMG_0260
Peste 5.000 de oameni au vizitat Cetatea Devei, în 3 aprilie, cu ocazia redeschiderii monumentului istoric, aflat de trei ani în şantier. Cetatea Devei s-a deshis turiştilor într-o înfăţişare nouă, cu locuri mai accesibil de vizitat, încăperi şi ziduri recondiţionate, un pod nou şi o scară „mayaşă” dificil de urcat, cu aproape 200 de trepte. Aşezarea medievală şi-a pierdut din atmosfera romantică a ruinelor din trecut, cel puţin în privinţa incintelor exterioare restaurate, dar a câştigat în spectaculozitate şi a devenit mai accesibilă. În perioada 2013 – 2016, cea mai mare parte a monumentului istoric, cu excepţia „palatului” – a incintei I – s-a aflat în restaurare, printr-un proiect de nouă milioane de euro, finanţat de UE.

Mai 2016
Consiliera sexy care ridică partidul

consiliera sexy
Alina Necoară, o tânără aflată pe lista candidaţilor PRM la Consiliul Local al municipiului Petroşani, a fost pata de culoare a campaniei electorale dinaintea alegerior locale. Tânăra a stârnit numeroase controverse prin câteva imagini în care apare în ipostaze sexy, publicate pe reţelele de so­cializare. Fotografiile au ajuns în presa locală din Valea Jiului, provenind de la persoane care au dorit astfel să o deni­greze pe Alina Necoară. Membrii din conducerea PRM Petroşani au susţinut însă că imaginile au avut efectul contrar. „Părerea mea este că, decât petroşănenii să voteze consilieri pozaţi în palton, care doresc să-i fure, mai bine ar vota o fată frumoasă în bikini, care este tânără şi bine intenţionată”, relata Emanoel Andronache, şeful PRM Hunedoara.

Iunie 2016
Traian Berbeceanu, achitat după trei ani de anchete

1-traian berbeceanu (54)
Traian Berbeceanu, fostul şef al BCCO Alba, a fost achitat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, în prima instanţă, în dosarul în care a fost acuzat de favorizarea unor grupări infracţionale. Foştii săi anchetatori de la DIICOT au fost condamnaţi pentru fabricarea probelor care au dus la incriminarea şi înlăturarea sa. Ioan Mureşan a primit şapte ani de închi­soare, Nicolaie Cean a primit trei ani de închisoare, iar Alin Muntean patru ani de închisoare, pedepse cu executare. „Am primit aflarea veştii cu senti­mentul că s-a făcut dreptate. Singurul meu obiectiv este să revin în cadrul BCCO, să mă întorc la echipa mea şi la colegii mei”, declara Berbeceanu. Sen­tinţa în dosarul în care celebrul poliţist a fost arestat în 2013 nu este definitivă.

Iulie 2016
Hunedoara a rămas fără fotbal de Liga a treia

Clubul Sportiv FC Hunedoara a fost dezafiliat şi exclus din toate com­pe­tiţiile organizate sub egida Federaţiei Române de Fotbal, în urma neachitării sumei de aproximativ 10.000 de euro, pe care asociaţia sportivă o datora fostului antrenor, Victor Roşca. În ultimii ani, clubul sportiv a activat în Liga a treia de fotbal. În urma de­zafilierii şi echipa de fotbal feminin a FC Hunedoara a fost desfiinţată. Ul­terior, Consiliul Local a înfiinţat CS Hunedoara, cu o echipă de fotbal în Liga a patra.

August 2016
Întoarcerea comandantului Liviu Dumitru

Comisarul şef Liviu Dumitru a revenit la comanda Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara, după cele şase luni în care a îndeplinit funcţia de adjunct al directorului Centrului Chin­ologic ,,Dr. Aurel Greblea” Sibiu. Mo­tivele pentru care Liviu Dumitru a fost „împuternicit” la Sibiu nu au fost dezvăluite de conducerea IPJ Hune­doara şi nici de actualul comandant al instituţiei, dar s-a speculat că au avut legătură cu modul în care a fost ges­tionat, de căter poliţiştii din subordinea sa, scandalul provocat de interlopul Sorin Palesică, în februarie 2016, în Staţiunea Straja.

Septembrie 2016
Milionarul Alin Simota, găsit doar în lumea virtuală

Milionarul controversat Alin Si­mota, supranumit „baronul Văii Jiului”, a fost dat în urmărire internaţională prin Interpol, din luna ianuarie 2016, pentru a executa un rest din pedeapsa de doi ani de închisoare, primită într-un dosar de conflict de interese. La şase luni de la dispariţia sa din ţară, Alin Simota a publicat primele imagini, pe contul său de Facebook, în care este înfăţişat în timp ce petrece pe plajele din Dubai.

Octombrie 2016
Blestemul matriţei din Sarmizegetusa Regia

1-matrita dacica (42)
La trei ani de la descoperirea matriţei antice din Sarmizegetusa Regia, obiectul antic, unic în lume, continuă să stârnească patimi. Andreea Ciuciu, o tânără din Arad care spune că ar fi participat la găsirea matriţei din seara de 23 iunie 2013 a solicitat în instanţă despăgubiri de 500.000 de lei pentru participarea la descoperire. Dosarul a fost înregistrat iniţial la Judecătoria Deva, iar pârâţii sunt Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, Ministerul Culturii, Minis­terul Finanţelor Publice, Consiliul Ju­deţean Hunedoara şi Serviciul Public de Administrare a Monumentelor Is­torice. Afirmaţiile tinerei au fost negate de admi­nis­tratorul sitului, Vladimir Brilinsky, cel care a prezentat pentru prima dată matriţa.

Noiembrie 2016
Arsenie Boca şi canonizarea

O comise teologică se ocupă de elaborarea dosarului de canonizare al părintelui Arsenie Boca, al cărui mormânt se află la Mănăstirea Prislop. Dacă fostul duhovnic va trece în rândul sfinţilor, Biserica Ortodoxă Română va decide ce se va întâmpla cu osemintele sale. Biserica Ortodoxă Română nu se opune canonizării lui Arsenie Boca, afirma recent mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza, iar unii dintre preoţi, cum este episcopul Daniil, al Daciei Felix, fost apropiat al călugărului, chiar o susţin cu tărie.

1-arsenie boca si imagini de la   manastirea prislop (4)
Decembrie 2016
Autostrada Lugoj – Deva, zero kilometri în 2016

La sfârşitul lunii noiembrie, con­ducerea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) oferea ca termen 15 decembrie pentru deschiderea a 15 kilometri din Autostrada Lugoj – Deva, dar promisiunea ca măcar jumătate din lotul al doilea al autostrăzii aflate de peste doi ani în şantier nu a mai fost îndeplinită. Termenul iniţial la care cele trei loturi ale autostrăzii Lugoj – Deva trebuiau finalizate e fost 27 mai 2016, potrivit contractelor încheiate în 2013 între companie şi constructori.

About Daniel Guta