Apă şi canalizare pentru 16 localităţi hunedorene

Articolul a fost vizualizat de 1,577 ori

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a lansat licitaţia publică deschisă pentru proiectarea şi execuţia a 11 sisteme de canalizare şi epurare a apelor uzate şi şapte sisteme de alimentare cu apă a unor localităţi din judeţul Hunedoara. Lucrările de proiectare trebuie finalizate în cel mult o lună, iar lucrările de execuţie trebuie duse la bun sfârşit în cel mult 12 luni.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului anunţă că criteriul de atribuire al contractului este cel mai mic preţ. Lucrările se vor derula în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), iar valoarea totală estimată pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor, la nivel naţional, în zece dintre judeţele ţării, este de 574.000.000 de lei. În judeţul Hunedoara banii au fost alocaţi pentru alimentarea cu apă a localităţilor: Ţebea (comuna Baia de Criş), Bretea Mureşeană (Ilia), Ciula Mare, Ciula Mică, Boiţa şi Vălioara (comuna Răchitova), Vaidei (comuna Romos), unde se va construi un sistem centralizat de alimentare cu apă. În comuna Vaţa de Jos va fi realizat un sistem de alimentare cu apă din sursa Izvor Peştera – Prihodişte, la Veţel se va asigura alimentarea cu apă a satului Leşnic, iar în comuna Ribiţa va fi construit un sistem integrat de alimentare cu apă.

Sisteme de canalizare şi epurare

Cea de-a doua componentă a programului de dezvoltare a infrastructurii prevede construirea de sisteme de canalizare şi epurare a apelor uzate. Astfel, în Petroşani se va realiza o extindere a sistemului de canalizare pe Strada Maleia din municipiu, în Orăştie se vor construi sisteme de canalizare menajeră şi ministaţii de epurare în zona de nord, nord-est a oraşului, în comuna Baru se va face o extindere la canalizarea menajeră, în localităţile Baru şi Petros, iar în comuna Beriu se va amenaja un sistem de canalizare pentru localitatea Sereca. Tot prin PNDI, la Dobra va fi amenajat un sistem de colectare şi epurare a apelor uzate menajere, la Ilia este prevăzută construirea unei reţele de canalizare menajeră şi a unei staţii de epurare în localitatea Bretea Mureşeană, iar în satele Ciula Mare, Ciula Mică, Boiţa şi Vălioara (toate din comuna Răchitova), dar şi în comuna Ribiţa se vor construi sisteme de canalizare şi staţii de epurare. În plus, satele Vaidei (din Romos) şi localităţile Spini şi Râpaş (din comuna Turdaş) vor avea şi ele, în cel mult un an, canalizare menajeră, în timp ce la Vaţa de Jos, pe lângă reţeaua de canalizare, va fi construită şi o staţie de epurare.

Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii finanţează lucrările importante de dezvoltare a infrastructurii (reparaţii de drumuri comunale şi judeţene, construcţia de creşe şi grădiniţe etc.) prin credit-furnizor. Acest tip de finanţare presupune că firmele care doresc să participe la program şi câştigă licitaţia realizează lucrările din fonduri proprii, urmând ca statul să plătească aceste investiţii ulterior, în perioada 2013 – 2020.

Tags:

About Ada Beraru