Aproape toţi elevii ar putea primi burse de studiu

Articolul a fost vizualizat de 4,708 ori

Dascălii hunedoreni sunt bulversaţi de un nou act legislativ (Ordonanţa 5576 din 7 octombrie 2011, apărută în Monitorul Oficial 768 din 1 noiembrie 2011), potrivit căruia mai bine de 90 la sută dintre elevii hunedoreni ar putea să primească burse de studiu. Potrivit noilor criterii, mult mai laxe, de aceste sume pot beneficia inclusiv elevii mediocri. Banii ar trebui să vină de la primării, însă edilii se spală pe mâini şi spun că, în condiţiile în care bugetele rămân aceleaşi, şi valoarea sumelor direcţionate spre şcoli va fi similară celei din anii trecuţi.

Aproape toţi copiii acestei clase ar trebui să primească o bursă, însă legea pasează decizia finală şi plata efectivă spre bugetele locale peticite ale localităţilor din judeţ

Diriginţii din Hunedoara au întocmit deja, aşa cum li s-a cerut, listele cu potenţialii beneficiari, iar unii dintre aceştia spun că, spre exemplu, dintr-un număr total de 27 de elevi, câţi studiază într-o clasă, 24 dintre aceştia (reprezentând 89 la sută din total) sunt îndreptăţiţi să primească una sau chiar două burse, pentru că îndeplinesc criteriile necesare. Reprezentanţii primăriilor, pe de altă parte, spun fie că nu cunosc detalii referitoare la noile prevederi, fie că vor menţine cuantumul acordat pe parcursul anilor anteriori, pentru că nu au bani în plus la buget.

La Hunedoara, reprezentanţii Primăriei spun că nu cunosc detalii şi că acordarea burselor priveşte Inspectoratul Şcolar al judeţului, iar în absenţa secretarului primăriei, care se află momentan în concediu, nu se cunosc alte detalii. Potrivit directorului Colegiului Economic “Emanuil Gojdu” din Hunedoara, Anişor Pârvu, anterior, o anumită sumă îi revenea fiecărui judeţ din bugetul naţional. Acum, că decizia este lăsată la latitudinea consiliului local, situaţia nu va fi în niciun fel mai bună decât înainte, pentru că, neavând fonduri, primăria nu va avea de unde să suporte achitarea unui număr atât de mare de burse. Pârvu spune că, în cazul instituţiei pe care o conduce, peste 95 la sută dintre elevi ar putea primi burse, pentru că au medii generale peste 7.

Bursele devenilor rămân aceleaşi

“La Deva s-a votat deja cuantumul burselor, iar sumele alocate pentru acest capitol sunt exact aceleaşi ca şi anul trecut. Potrivit legii, consiliul de administraţie al şcolii va stabili criteriile specifice de acordare a burselor, în funcţie de suma de bani pe care a primit-o. În ceea ce priveşte criteriile sociale, aici sunt nişte reglementări clare, unde nu se pot aduce modificări”, explică administratorul Primăriei Deva, Corina Oprişiu. Ea adaugă că, în cazul în care reprezentanţii şcolilor vor veni cu nişte argumente pertinente şi vor cere mai mulţi bani pentru bursele de merit, la rectificarea de buget din iulie, dacă sunt bani, se poate hotărî acordarea unor sume suplimentare. Administratorul Primăriei Deva adaugă că bugetul total alocat pentru acordarea burselor pentru elevii deveni până la 1 septembrie este de 410.000 de lei. Bursele sociale au o valoare de 60 de lei, bursa de merit este de 70 de lei, iar bursa de performanţă – 80 de lei.

Şi viceprimarul din Brad, Aurel Circo, spune că degeaba Ministerul Educaţiei a pasat această decizie în curtea primăriilor, deoarece acestea oricum nu au la dispoziţie fonduri suplimentare, aşa că ori valoarea burselor va rămâne aceeaşi ca şi anul trecut, iar banii vor ajunge la un număr similar de copii, ori se va scădea cuantumul bursei şi banii vor fi împărţiţi la un număr mai mare de beneficiari. Primarii din comunele mai sărace, unde învaţă foarte puţini copii, spun că şi-ar permite să achite câteva burse în plus, astfel încât toţi copiii să primească banii, dacă îndeplinesc noile criterii: “Şi până acum am alocat bani de la noi. La noi, copii şcolarizaţi sunt numai nouă, cei din clasele I-IV. Ceilalţi merg la şcoli din Hunedoara. Oricum, noi şi până acum am acordat burse de studiu, cred că la şapte din nouă copii, chiar dacă le-am dat o dată sau de două ori pe an, pentru că bursele sunt mici – vreo 40 de lei – aşa că le acordăm toţi banii o dată, semestrial”, explică primarul din Lelese, Ciprian Achim. El adaugă, însă, că Primăria Teliuc ar putea avea o problemă, în condiţiile în care mulţi copii din comuna Lelese învaţă la şcoala din Teliuc, iar primăria de aici ar trebui să suporte cheltuielile cu bursele.

Cine ia bursă de merit

Potrivit legii, elevii din învăţământul preuniversitar de stat pot beneficia de burse acordate din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, iar acordarea burselor amintite reprezintă o formă de sprijin material, vizând atât protecţia socială, cât şi stimularea elevilor care obţin rezultate foarte bune la învăţătură. Bursele se acordă din bugetele locale ale primăriilor de care aparţin şcolile, însă în limita fondurilor aprobate cu această destinaţie. Cuantumul unei burse acordate din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat şi numărul acestora se stabilesc anual, prin hotărâre a consiliului local. Potrivit legii, există următoarele tipuri de burse: de performanţă, de merit, de studiu şi burse de ajutor social.

Bursele de performanţă se acordă elevilor care au obţinut locurile I, II sau III la etapele naţionale ale olimpiadelor, concursurilor şcolare naţionale, competiţiilor cultural-artistice şi celor care s-au calificat în loturile de pregătire organizate de Ministerul Educaţiei pentru competiţiile internaţionale. Lista competiţiilor pentru care se acordă bursele de performanţă şi de merit trebuie actualizată şi publicată de minister, anual, până în data de 1 octombrie. Bursele de merit se acordă elevilor care au obţinut media generală de cel puţin 8,50 şi nota 10 la purtare în anul şcolar anterior, respectiv în primul semestru al anului şcolar, pentru elevii aflaţi în clasele de început ale învăţământului primar, gimnazial, liceal sau profesional. De asemenea, pot primi burse de merit copiii care au obţinut locurile I, II sau III la etapele judeţene ale olimpiadelor şi concursurilor şcolare naţionale sau ale competiţiilor cultural-artistice.

Bani şi pentru elevii mediocri

Bursa de studiu se acordă elevilor care provin din familii cu un venit lunar mediu pe membru de familie, pe ultimele 3 luni, cel mult egal cu salariul minim pe economie şi care au media generală peste 7 şi nota 10 la purtare în semestrul anterior celui în care se acordă bursa. Bursele de ajutor social se acordă, la cerere, elevilor orfani de ambii părinţi sau bolnavi de TBC, diabet, boli maligne, sindromuri de malabsorbţie grave, insuficienţe renale cronice, astm bronşic, epilepsie, cardiopatii congenitale, hepatită cronică, glaucom, miopie gravă, boli imunologice sau infectaţi cu virusul HIV ori bolnavi de SIDA, plus alte câteva afecţiuni. Acordarea burselor pentru motive medicale se face pe baza certificatului eliberat de medicul specialist.

De asemenea, pot beneficia de burse elevii şcolarizaţi într-o altă localitate sau proveniţi din familii care au un venit net mediu lunar, în ultimele 12 luni, pe membru de familie, mai mic de 50% sau, doar în cazuri ocazionale, 75 la sută din salariul minim net pe economie. Un elev nu poate primi două burse simultan, dar are dreptul să opteze pentru cea cu valoare mai mare sau care se acordă pentru o mai mare perioadă de timp. Prin excepţie, elevii care primesc burse de studiu pot primi şi burse de performanţă sau burse de merit. Criteriile specifice de acordare a burselor de performanţă, de merit, de studiu şi a celor de ajutor social se stabilesc anual în consiliile de administraţie ale şcolilor, în limitele fondurilor care le sunt repartizate.

Tags: ,

About Ada Beraru