Salt de două cifre al puterii de cumpărare a românilor

Articolul a fost vizualizat de 752 ori

p5 - putere-cumparare

Puterea de cumpărare a românilor a crescut cu 12% în 2016.
Cu toate acestea, cu o putere medie de cumpărare sau venit disponibil pe cap de locuitor de 4.181 de euro, România rămâne pe locul 33 în clasamentul european, la fel ca în 2015, potrivit studiului GfK intitulat “Pu­terea de cumpărare în Europa 2016″. Potrivit cercetării, bucureştenii au cea mai mare putere de cumpărare: 6.288 de euro pe cap de locuitor, cu 50 de procente peste media pe ţară. Această cifră plasează locuitorii capitalei la aproximativ acelaşi nivel cu locuitorii din Polonia (locul 29 în Europa).
Judeţele aflate în top zece – Timiş, Cluj, Ilfov, Braşov, Constanţa, Sibiu, Arad, Prahova şi Argeş – sunt, de fapt, singurele cu o putere de cumpărare peste media naţională, toate celelalte 32 situându-se sub aceasta. Cel mai aproape de medie este judeţul Alba, cu 4.129 de euro pe cap de locuitor, ceea ce plasează Alba pe locul 11 în clasament. Judeţul Hunedoara se plasează la o cotă mai mică, de doar 90 la sută din puterea medie de cumpărare din România. Judeţul Vaslui ocupă ultimul loc între cele 42 de judeţe din România. Puterea de cumpărare a lo­cuitorilor săi este de 3.054 de euro. Aceasta este cu 28% sub media pe ţară şi la aproximativ acelaşi nivel de venit disponibil cu locuitorii Serbiei sau Macedoniei (poziţia 35, respectiv 36 în Europa). La nivel european, venitul net disponibil al populaţiei variază subs­tan­ţial între cele 42 de ţări analizate în studiul GfK. Cea mai mare putere medie de cumpărare este în Lie­ch­tenstein, Elveţia şi Luxemburg, în timp ce cea mai slabă se înregistrează în Belarus, Moldova şi Ucraina, se mai arată în studiu.
Indicele privind puterea de cum­părare reprezintă venitul anual dis­po­nibil pe cap de locuitor, după scă­derea taxelor şi a contribuţiilor sociale. Câştigul salarial mediu net la nivel naţional, care include atât salariile, cât şi bonusurile sau tichetele de orice tip pe care le primesc angajaţii, a crescut cu 3%, sau 64 lei, în noiembrie 2016 faţă de nivelul din luna precedentă, până la 2.172 lei (482 euro), iar ritmul anual de creştere a accelerat la 13,2%, potrivit Institutului Naţional de Sta­tistică (INS).

About Administrator