Proiect de ţară: România Perfectă

Articolul a fost vizualizat de 834 ori

p4 - MAIN Proiect de tara Romania perfecta
Asociația CĂLAN 1387 și Liceul Tehnologic “Ovid Densușianu” din Călan lansează Concursul Național de Eseuri pentru Tineret și Profesori “O zi în România Perfectă”, ediția I, 2017.
„E plină țara de concursuri de literatură, proză și mai ales poezie! Bravo, națiune! Românul știe să sculpteze fiori cu parabole profunde și să pună pe gânduri armate de critici cu patru versuri despletite! Suntem un popor de talentați și asta este o certitudine, de oriunde te-ai uita! În mod sigur, gena literară a lumii e ștanțată cu «Made in Romania» pe undeva, pe copertă! Sau cel puțin așa ar fi frumos să ne placă să credem! În lumea lor, a scriitorilor, nu e ușor de intrat. Dacă chiar vrei. Probabil e cam strâmt pe-acolo! Și la drept vorbind, poate nici nu e chiar atât de interesant! Poate sunt gropi pe stradă, săpate de unii altora, poate sunt magazine ali­mentare goale – doar hrana spirituală e un bun al întregului popor – poate e doar aerul rarefiat și noi pământenii de rând ne-am sufoca de atâta admirație… Da, e plină țara de concursuri de literatură! Și-atunci de ce să mai facem și noi unul? Pentru că la colț de stradă sau pe bancă în parc sunt tineri care simt că ar putea vorbi, captând atenția, în fața multor oameni. Pentru că sunt oameni care i-ar putea asculta pe acești tineri cu admirație și cu încredere și poate i-ar vrea ca lideri. Pentru că sunt alții, nu neapărat tineri, dar rebeli și nu doar fără cauză, poate călare pe motoare, cu chitarele în spate, care sunt deja lideri, care vorbesc, corect, dar poate în fața unui număr prea mic oameni, doar de același sânge cu ei. Pentru că sunt unii cu capul plin de agerime care și-ar dori să spună lumii cum ar vrea să trăiescă și ei și lumea. Și mai ales pentru că toți aceștia sunt încă în România, iar cei mai mulți sunt încă tineri”, explică organizatorii concur­sului, reprezentanţii Asociației CĂ­LAN 1387, în manifestul evenimen­tului.

România dezbrăcată de metehne canceroase

La concurs pot participa elevi din clasele V-XIII, dar și profesori din instituțiile de învățământ din România, competiţia fiind structurată pe trei secțiuni: gimnaziu, liceu și profesori. Organizatorii doresc să stimuleze interesul tinerilor și să-i mobilizeze pentru a descoperi idei cât mai originale. Premiile vor fi asigurate de Aeroclubul României, Clubul Disco­vering Transylvania, membrii juriului și alții. Premiile se materializează în volume de proză și poezie, softuri de business și educative, sesiuni de instruire în managementul ONG­-urilor, zboruri cu planorul şi cu avionul ultraușor, ture de aventură off-road, sejururi “Civilizaţie românească şi cultură democratică” și câteva surprize. „Ceea ce ne propunem noi prin Concursul de Eseuri «O zi în România Perfectă», adaugă reprezentantul Aso­ciaţiei Călan 1387, Claudiu Băileşteanu (foto), este o revoltă și o cale, o șansă să găsim liderii viitori ai României, care să nu poată niciodată vorbi cu limba de lemn a aleșilor societății de azi. Și poate așa conceptul de competiție va putea fi privit ca o necesitate a «dezbrăcării de metehne» canceroase pentru Ro­mânia. Poate așa solidaritatea umană nu va mai fi percepută doar ca un concept”.

About Ada Beraru