CEH, amendat dur pe mediu

Articolul a fost vizualizat de 803 ori

p5 -CEH

Complexul Energetic Hunedoara este obligat să achite peste 14 mili­oa­ne de lei Administrației Fondului pentru Mediu, pentru neachizi­țio­na­rea, în urmă cu doi ani, a cer­ti­ficatelor verzi obligatorii.
În decizia Curții de Apel Alba Iulia se arată că, cităm: “Admite acţiunea formulată de reclamanta Administraţia Fondului pentru Mediu, în contra­dictoriu cu pârâtul Complexul Ener­getic Hunedoara şi în consecinţă: obli­gă pârâtul să plătească reclamantului suma de 14.130.424,06 lei, reprezen­tând contravaloare certificate verzi ne­achiziţionate pentru anul 2015”. Prin aceeași sentință, complexul hune­do­rean este nevoit să achite și dobânda legală calculată de la data scadentă a facturii şi până la data plăţii.
Sentința pronunțată de Curtea de Apel Alba Iulia este una care poate fi atacată cu recurs în 15 zile de la comunicare.
CEH plăteşte greu poluarea pe care o face
Cele 14 milioane de lei reprezintă în fapt amenda aplicată de Administrația Fondului pentru Mediu Complexului Energetic Hunedoara anul trecut, pro­ducătorul hunedorean de energie nereușind să achiziționeze certificatele verzi de care avea nevoie.
Anul trecut, CEH ar fi avut nevoie de 3.300.000 de lei pentru achizi­ţionarea certificatelor verzi, dar nu a avut resursele necesare, iar acum are de achitat nu mai puțin de 14 milioane de lei pentru certificatele verzi aferente anului 2015.
CEH trebuie să achiziţioneze două tipuri de certificate: cele verzi, pentru energia consumată, respectiv cele de carbon pentru noxele eliminate în atmosferă în procesul de producţie.
Este cea de a doua amendă primită de CEH pentru neachiziţionarea cer­tificatelor. În 2015, pentru neîn­de­plinirea condițiilor de mediu, com­pania a fost sancționată de Ministerul Mediului, pentru lipsa certificatelor de carbon, cu suma de 538 milioane de lei.
Când a avut le-a vândut
De remarcat că CEH a avut cer­tificate de carbon, însă acestea au fost vândute în 2014 de Termocentrala Mintia, obţinând peste 5,5 milioane de euro. La acel moment, martie 2014, Mintia avea un surplus de circa 1,9 milioane de certificate. În 2015, Complexul Energetic Hunedoara a fost nevoit să cumpere circa 1,5 milioane de astfel de certificate, pentru care nu a avut fondurile necesare, și din această cauză a fost sancţionat.
Și în 2016 CEH a primit o amendă de peste 700 de milioane de lei pentru că nu a achiziționat certificatele de car­bon.

About Administrator