TIROIDA ŞI IMPORTANŢA EI ÎN FUNCŢIONAREA NORMALĂ A CORPULUI (I)

Articolul a fost vizualizat de 647 ori

Dr. Carollina RADU

pag 16
Glanda tiroidă este una din­tre cele mai importante com­ponente ale sistemului endo­crin, prin funcțiile sale deose­bite, acțiunile ei asupra func­ționării normale a corpului în­cepând încă din viața in­trauterină.
La copil, acțiunile ei sunt deosebit de importante sti­mulând dezvoltarea sistemului neuroendocrin și crește­rea. Hor­monii tiroidieni au multiple acțiuni – reglarea tem­peraturii corpului, metabolismul apei și electrolitilor, metabolismul lipi­dic, proteic, glucidic, metabo­lismul vitaminelor. Reprodu­cerea este de asemenea, con­diționată de bună funcționare a tiroidei. De asemenea, la femeie h.tiroidieni sunt esențiali pentru men­ținerea ciclului men­stru­al. La femeia lactantă, stimulează secreţia laptelui.
Pentru buna funcționare a glandei endocrine este necesar un aport optim de iod de 200 micrograme /zi. Iodul se absoar­be pe cale digestivă (din alimen­te), dar și prin piele (tinctura de iod, unguente cu conținut cres­cut în iod) și prin plă­mâ­ni (aerosoli-cură marină). În mul­te regiuni ale globu­lui, apor­tul de iod este insuficient, cele mai carentate regiuni în iod sunt regiunile muntoase.
Sursele de iod – scoicile, peștii de mare conțin cantități cres­cute de iod. Carnea, ouăle, laptele și produsele lactate au conținut variabil în iod, în funcție de iodul conținut în fura­je. Conținutul în iod al furajelor și al cerealelor se corelează cu nivelul de iod din sol.
Când aportul de iod este redus scade nivelul h.tiroi­dieni, ceea ce duce la creșterea în volum a glandei tiroide. Din punct de vedere medical, afec­țiunea se numește gușa difuză endemică. În astfel de zone carentate în iod este necesară suplimentarea aportului de iod.
La femeia gravidă cu deficit iodat, scade sinteză h.tiroidieni, ceea ce duce la apariția gușii. Dacă aportul de iod al gravidei este sub 20 micrograme /zi, apare pericolul cretinismului la făt. În spitalele din România se detectează la nou născut nive­lule h.tiroidieni pentru a se putea corecta în timp util eventualele carențe hormonale.
Este importantă evaluarea funcției tioridiene la femeia însărcinată încă din primele săptămâni de sarcină, pentru că o eventuală afectare tiroidiană a acesteia poate să compromită evoluția sarcinii, putând duce la avort spontan, oprirea în evoluție a sarcinii sau la afectarea nou-născutului pentru că anumiți anticorpi materni pot să treacă prin placentă la făt.
Gușa poate să apară și datorită consumului de substan­țe gusogene. Gusogenele natura­le se găsesc în varză,­ co­nopidă, rapiță. Supraîncărcarea cu iod a corpului poate să apară în cazul unor tratamente cronice cu medicamente cu conținut ridicat în iod – de exemplu, amiodarona sau unguente bogate în iod-betadină.
Evaluarea tiroidei începe printr-un autocontrol, prin palpare, pe care îl putem face cu toții. Tiroida este situată în regiunea anterioară a gâtului, la baza acestuia, deasupra furculiței sternale. La pacienții cu mai mult țesut grăsos în regiunea anterioară a gâtului, poate să apară o falsă impresie de gu­șă. La persoanele care depun efort fizic intens, la fumători și femeile care folosesc contra­ceptive, tiroida este mai volu­minoasă. La vârstnici, volumul tiroidian se diminuează.
Se recomandă examenul de rutină prin ecografie tiroidia­nă, începând cu vârsta debutului pubertății – 8 ani la fetițe și 9 la băieți. De asemenea, orice copil cu tulburări de creștere, exces sau deficit ponderal trebuie să fie evaluat din punctul de vedere al funcției tiroidiene.
Fetițele cu tulburări men­struale trebuie evaluate – înainte de a fi trimise la ginecolog – privind funcționarea glandei tiroide.
Pacienții care au tulburări cardiovasculare tebuie să își facă un control endocrinologic, atât ecografic cât și în ceea ce privește nivelul h.tiroidieni și anticorpii specifici tiroidieni la reco­mandarea medicului specialist.
Pacientele la care meno­pauza se instalează precoce trebuie de as. să fie evaluate din punctul de vedere al funcției tiroidiene. Nu în ultimul rând, pacienții cu osteoporoză trebuie să-și verifice funcția glandei tiroide.
Evaluarea ecografică a tiroidei este foarte simplă, nu iradiază, nu doare și nu are legătură cu momentul ciclului menstrual. Informațiile aduse de examenul ecografic tiroidian sunt deosebit de valoroase și pot pune cu ușurințe diagnosticul de suferința a glandei tiroide.
Pacienții care suferă de anumite forme de tumori, cei care au suferit iradieri ale regiunii gâtului, cei care lucrează în mediu toxic, iradiant etc.­trebuie să fie evaluați ecografic la nivelul tiroidei.
NODULUL TIROIDIAN-
Nodulii tiroidieni reprezintă o problemă de interes major în practica medicală, atât din cauza  frecvenței lor mari, cât și a  riscului că o parte din ei să fie can­ceroși(maligni). În ultimele de­cenii s-au realizat progrese remarcabile la nivelul tehno­logiei medicale, așa în­cât­diagnosticul și abordarea no­dulilor tiroidieni să fie deosebit de complexă, începând cu eva­luarea ecografică efec­tuată de multe ori cu mare precizie în cabinetul medicului de familie și până la teste de laborator și de biologie celulară.
Este bine ca populația să fie bina informată despre impor­tanța examinării și monitorizării acestor nodului, atât prin eco­grafie(ori de câte ori o recoman­dă medicii specialiști ), cât și prin teste de laborator sau prin puncție biopsie. Din fericire,­mijloacele de informare sunt tot mai accesibile populației în era Internetului, așa încât adresabili­ta­tea populației s-a schim­bat, pacienții solicitând de multe ori evaluare ecografică din pro­prie inițiativă, ceea ce crește șansele la diagnostic precoce și corect pentru orice pato­lo­gie. Evaluarea ecografică trebuie făcută cu aparate care să aibă și modul Doppler și, acolo unde se impune, evaluare superioară prin sonoelastografie. Ecografic se decelează noduli începând cu dimensiunea de 1mm. Evaluarea ecografică este foarte fidelă în aceste condiții, putând oferi argumente pentru un nodul suspect sau nu de malignitate. Pe lângă evaluarea ecografică, se efectuează teste de laborator complexe, la îndrumarea medi­cului specialist endocrinolog.
Cauzele apariției nodulilor tiroidieni sunt multiple, în­ce­pând cu carență în iod, expu­nerea la radiații, substanţe toxi­ce, fumat, ereditatea (antecedente de cancer tiroidian sau cu altă localizare în fa­milie), tulburări endocrine la alt nivel, tiroidite autoimune, până la teorii genetice-mutații genice.


     (…va urma)

Tags: ,

About Administrator