Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,529 ori

În Ziarul Hunedoreanului, domnişoara Andreea Lazăr ne spune că “Excel «umflă» finanţările Primăriei Deva”. Cum informaţia că la Deva, Consiliul Local a aprobat alocarea unei sume fabuloase (pentru repararea unor trepte la Casa de Cultură din oraş) a ajuns deja pe la televiziunile naţionale de scandal ştiri, ziarista a presupus că ştie toată lumea despre ce-i vorba “în propoziţie”. Cititorii care n-au urmărit ştirile la TV nu contează? Întreb pentru că articolul din ZHD începe aşa: “Întrebaţi de timpul care îl mai alocă pentru remedierea greşelii, reprezentanţii Primăriei Deva «te dau pe spate» cu explicaţiile”. Nu ştiu alţii cum sunt, dar să ştiţi că pe mine nu mă mai dă nimic pe spate, nici măcar între ghilimele. Poate pe domnişoara ziaristă… 

Andreea Lazăr continuă: “«Nu este o greşeală. Dar Excel (n.red – programul în care a fost realizat proiectul de hotărâre ???) nu recunoaşte virgula şi nu am avut ce face»”. Să nu ne mai ascundem după deget: cei care au aprobat alocarea sumei de 600 de milioane de lei în loc de 600 de mii de lei au fost neatenţi atunci când au completat tabelul din Excel (da, adică programul Microsoft Excel), iar ziarista se face că nu pricepe cine-i Excel, prin urmare pune trei semne de întrebare într-o paranteză cu “nota redacţiei”. Şi continuă: “ZIARUL HUNEDOREANULUI doreşte să-l întrebe public pe Augustin Socol dacă programul Excel nu recunoaşte nici literele deoarece suma era exprimată în «mii lei»”. Dacă eu, Chioru’, aş avea câte o “mie lei” pentru fiecare articol în care un ziarist hunedorean (inclusiv Andreea Lazăr) a confundat virgula cu punctul şi invers, în momentul ăsta aş fi pe o plajă însorită, sorbind dintr-un cocktail cu nume complicat, în loc să admir munţii de zăpadă de afară şi să mă chiorăsc (hehe) prin ziarele locale.

Petronela Tămaş scria, luni, în Ziarul Hunedoreanului, o ştire cu titlul: “45 de hunedoreni, la spital din cauza frigului”. Ştirea începe aşa: “Alte patru persoane, din judeţul Hunedoara, au avut nevoie ca medicii din cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Hunedoara să le acorde îngrijiri medicale în urma afecţiunilor provocate de temperaturile scăzute, respectiv hipotermie”. Alte patru? Dar unde-s celelalte 41, aţi scris ceva despre ele? Da, aveam să aflu că o ştire de duminică vorbea despre cei 41 de hunedoreni afectaţi de temperaturile joase. Mă scuzaţi, dar poate că aleg să-mi petrec duminicile altfel decât citind ştiri pe site-urile ziarelor?! Dar, în cazul ăsta, sunt liber să înţeleg ce şi cât pot din ştirile de luni?

Ziarul Hunedoreanului, articol scris de Andreea Lazăr: “Un punct anunţat pe ordinea de zi, s-a transformat până la momentul şedinţei, în 15 puncte. Şi tot degeaba”. De mai bine de patru ani vă arăt ce faceţi bine şi mai ales ce nu faceţi bine. Şi tot degeaba.

Pe site-ul cotidianului Servus Hunedoara am găsit următoarea informaţie: “Locuitorii municipiului Hunedoara vor putea să-şi spună părerea despre modul în care trebuie gestionată situaţia câinilor comunitari din oraş prin intermediul unui sondaj de opinie”. Până aici, toate bune şi frumoase. Mai departe: “Consultarea publică a fost iniţiată de Primăria Hunedoara, pe site-ul său, şi se va desfăşura pe o perioadă de 30 de zile. Toţi cei care doresc să participe la acest sondaj, o pot face accesând pagina de web a Primăriei Hunedoara, la adresa www.primariahd.ro”. Bun. Teoretic, ştirea trebuia să se oprească aici, pentru că orice om cu acces la Internet ştie să copieze adresa unui site şi să-l acceseze. Dar nu! Oana Bimbirică nu vrea să lase lucrurile aşa, ci continuă: “Care sunt variantele pentru care pot opta hunedorenii în vederea gestionării situaţiei câinilor fără stăpân din localitate, citiţi în ediţia tipărită de mâine, 14 februarie”. Adică eu citesc ştirea asta pe site, deci sunt deja pe Internet, dar în loc să intru pe pagina primăriei, mai bine să aştept ediţia tipărită “de mâine”, ca să aflu de acolo ce voi găsi pe site-ul primăriei? Ah, ce logică beton!

Ramona Ştefan, de la Servus Hunedoara, ne spune: “Jandarmii împart pâine, conserve, apă minerală, cornuri cu ciocolată şi ceai cald, produse achiziţionate cu sprijinul prefecturii, a consiliului judeţean, a primăriilor din Deva şi Simeria, precum şi a două societăţi comerciale”. Nu, nu e corect “sprijinul […] a primăriilor”. Corect ar fi fost: “cu sprijinul prefecturii, al consiliului judeţean, al primăriilor, precum şi a două societăţi comerciale”.

Informaţia săptămânii vine de la Carmen Cosman şi a fost publicată pe site-ul CityNews: “În judeţul Hunedoara nu sunt, deocamdată, drumuri, dar situaţia se poate schimba în orice moment”. Mi-l şi imaginez pe “internautul” rătăcit pe acest site dând peste informaţia că în judeţul Hunedoara nu sunt “deocamdată” drumuri şi întrebându-se: “Oare cum circulă maşinile pe acolo? Cred că e prăpăd atunci când ninge sau când plouă. Parcă am văzut cam multe maşini de teren cu numere de Hunedoara, iar acum se explică existenţa acestora în număr mare: e nevoie de SUV-uri pentru că săracii hunedoreni NU AU DRUMURI!”. Desigur, Carmen Cosman se gândea la drumuri înzăpezite, dar i-a scăpat porumbelu’…

De pe CityNews aflăm că în judeţul Alba, “două decese“ au fost “victime ale gerului şi alcoolului”. Habar n-am cine-i “I.S.”, autorul ştirii copiate din comunicatul de presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (sau al Poliţiei, mă rog). Mă bucur, totuşi, să văd că în alte judeţe ziariştii sunt “mai varză” decât ai noştri. “Poliţiştii Secţiei 11 Poliţie Rurală Baia de Arieş, a fost sesizaţi prin SNUAU 112, în data de 12 februarie, ora 18.20, că două persoane, un bărbat în vârstă de 72 de ani şi o femeie în vârstă de 44 de ani, ambii din comuna Sălciua, au fost găsite decedate, pe marginea dreaptă a drumului comunal Valea Sălciuţii (care face legătura cu DN 75, la distanţă de 1 km faţă de acesta)”. Măcar ai noştri mai încearcă să rescrie comunicatele scrise în limbaj de lemn, pe când cei din Alba se mulţumesc să-şi încaseze salariile utilizând metoda “copy/paste”.

O veste şocantă vine de la Ramona Ştefan, via Servus Hunedoara: “Ambulanţele din judeţ preiau, aproape zilnic, persoane îngheţate de frig”. În luna februarie a unui an cu multă zăpadă, unele persoane îngheaţă de frig! De frig şi nu de cald, dacă vă puteţi imagina aşa ceva! Nu am verificat, dar sunt convins că nu a existat niciodată în istoria serviciului de Ambulanţă vreo persoană îngheţată de cald şi care să necesite îngrijiri medicale!

Iulian Stroia ne spune, tot în Servus Hunedoara, că “peste 2.200 de hunedoreni au ajuns şomeri luna trecută”. Deci nu au fost concediaţi, vai, săracii, nu au fost disponibilizaţi, nu şi-au pierdut locurile de muncă, ci “au ajuns” şomeri. Fericiţi cei ce nu muncesc, căci a lor va fi împărăţia bugetului, în numele Guvernului, al ordonanţelor de urgenţă şi al ajutoarelor de şomaj, în vecii vecilor, amiiin!

Îi dau legătura Dianei Mitrache, de la CityNews: “Şase oameni au ajuns la spitalele din judeţul Hunedoara doar în noaptea care a trecut. Cei mai mulţi sunt oameni fără adăposturi şi, din păcate, 3 oameni au murit de ger în ultimele săptămâni, în timp ce un cioban, este de negăsit de luna trecută”. Ştiţi cum mi-a sunat asta? “Trei oameni au murit, săracii, fie-le ţărâna uşoară, în timp ce nesimţitul ăla de cioban stă ascuns încă de luna trecută! Păi e posibil aşa ceva?!”. Dragii mei ziarişti, atunci când vorbiţi despre oameni necăjiţi, dispăruţi, morţi, încercaţi să vă alegeţi cu grijă cuvintele.

deszăpeziţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'