Eleonora-Carmen Hărău: “Bugetul PSD pentru anul 2017 – un risc uriaş pentru România ”

Articolul a fost vizualizat de 798 ori

PARLAMENTUL ROMÂNIEI  – SENATUL ROMÂNIEI – Comunicat de presă

MAIN Buget Carmen Harau

Carmen Hărău, senatoare PNL, consideră că bugetul pentru anul 2017, abia adoptat marţi de către Parlament, reprezintă un risc real la adresa macrostabilităţii şi o dovadă flagrantă că Guvernul PSD şi-a asi­gurat folosirea banilor publici în in­teres de partid, fără limite şi fără nicio responsabilitate în faţa legii:
„Am votat împotriva bu­getului pro­pus de Guvernul Dragnea-Grindeanu, nu dintr-o opoziţie ridicolă sau pentru că sunt în opoziţie, ci, pentru că aşa cum a fost construit, reprezintă un adevărat risc la adresa economiei na­ţionale şi dovada cea mai clară că PSD şi-a premeditat să dirijeze resursele bugetare în mod discreţionar, către clientela celor două partide de gu­ver­nare. Bugetul pentru 2017 este dovada cea mai clară că alianţei PSD-ALDE nu îi pasă nicio secundă dacă ţara se scufundă, pentru că mult mai impor­tantă este prosperitatea parti­delor ei şi a firmelor prietene.
Am atras atenţia cu toată forţa mea asupra actelor normative pe care le-a adoptat Guvernul Dragnea-Grindeanu în premeditarea construcţiei bugetare: ordonanţele de urgenţă numărul 6 şi 9 din 2017, legea pentru aprobarea unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2017, Strategia fiscal-bugetară, prognozele elaborate de Comisia Naţională de Prognoză, prin încălcarea Legii nr.69/2010 a respon­sabilităţii fiscal-bugetare.
Rezultatul acestor acte normative se reflectă într-o construcţie bugetară bazată pe date nereale, supraestimate, inventate, pen­tru a putea cârpi toate promisiunile din campanie în Legea bugetului.
Grav este faptul că, prin ordonanţele numărul 6 şi 9 PSD şi-a învestit un nou prim-ministru în persoana doamnei Shhaideh, care va putea cheltui în mod discreţionar, prin ordine de ministru, peste 36,4 miliarde lei din creditele de angajament, din care 31 miliarde doar pe programul de dezvoltare locală.
Am proprietatea termenilor şi ştiu că acest buget reprezintă un risc real pentru economie şi societatea amăgită cu promisiuni pentru o viaţă mai bună! În dezbaterile din Parlament, inclusiv unii ordonatori de credite mi-au con­firmat că nu sunt asigurate sumele de bani pentru plata salariilor până la sfârşitul anului!
Despre politica inves­tiţională, nici nu am mai îndrăznit să întreb, atâta vreme cât nu au resurse suficiente nici măcar pentru cheltui­elile de per­sonal.
La fel de grav mi se par şi ţintele de încasări pe care şi le-au propus Gu­vernul: +4,77% din TVA, + 60,70 din impozitul asupra veniturilor IMM-urilor, +7,71% impozitul pe profit.
Acest lucru nu înseamnă decât că agenţii economici au motive înte­meiate de îngrijorare, mai concret, fie că presiunile autorităţilor fiscale vor creşte, pentru a creşte încasările, fie se vor trezi peste noapte cu diferite forme de taxare suplimentară, vădite sau mascate.
Astăzi, unele autorităţi guver­na­mentale de bună-credinţă mi-au confir­mat temerile şi, chiar dacă nu au anun­ţat oficial, încasările bugetare pe prima lună a anului 2017 care sunt mai mici cu cca. 1 miliard, îmi confirmă spusele – PSD guvernează în total dis­preţ faţă de soarta ţării şi profund iresponsabil.” a mai adăugat Carmen Hărău, senator PNL.

Biroul de presă al senatoarei PNL
Carmen-Eleonora HĂRĂU

About Administrator