Mii de oameni în stradă în opt oraşe din Hunedoara şi energiile din jurul manifestaţiilor

Articolul a fost vizualizat de 1,009 ori

De la începutul lunii februarie, mii de oameni au ieşit pe străzile oraşelor din Hunedoara, pentru a manifesta paşnic faţă de măsurile luate de Guvernul României, privind ordonanţa de modificare a codurilor penale cu privire la graţiere. În Hunedoara, numărul protestatarilor a fost mai redus decât în alte judeţe din Ardeal, dar pe marginea lor au ieşit în evidenţă, prin declaraţii neobişnuite, mai mulţi hunedoreni.

 

MARE
Deva, Hunedoara, Orăştie, Brad, Călan, Petroşani, Lupeni şi Haţeg au fost oraşele hunedorene în care în ultimele zile au avut loc proteste faţă de Ordonanţa 13, de modificare a codurilor penale şi a reglementărilor privind graţierea şi infracţiunile de corupţie.
Mii de oameni şi-au dat întâlnire, seri la rând, în centrele municipiilor şi oraşelor, pentru a-şi striga revolta faţă de modul în care politicienii din conducerea Guvernului au acţionat… „noaptea, ca hoţii”, potrivit unui mesaj purtat pe pancartele protestatarilor. Protestele au fost paşnice, însă au creat în jurul lor energii, atât pozitive, cât şi negative.

MARE 1
Alisa Bencău: „V-aş teleporta pe toţi în India”
Alisa Bencău, o tânără din Hunedoara, abia angajată consilieră a deputatului PSD Ilie Toma, a revoltat o mulţime de oameni, prin câteva mesaje jignitoare la adresa unora dintre protestatari, făcute publice pe Facebook şi pe blogul său, la scurt timp după încheierea mitingului din Hunedoara, la care au participat circa 300 de oameni. „Lângă protestatari, am fi vrut să-i vedem şi pe cei care sărbătoreau victoria ciumei roşii, dar nu s-au văzut că nu e aprins iluminatul. Oare cum se simt acum?”, i-a răspuns unul dintre hunedoreni. Consiliera a avut o reacţie pe măsură: „Scârbiţi de ciumele de voi. Aşa ne simţim(…winking. „Am o greaţă de dau în hepatită. V-aş teleporta pe toţi în India”, le-a transmis tânăra protestatarilor. Alisa Bencău a şters apoi postarea, dar a continuat mesajele jignitoare pe blogul său. „Bătăuşi. Huligani. Drogaţi. Răzvrătiţi. Anti-sistem. Fără ocupaţie. Anarhişti, le-aş spune. Liberalişti, îşi spun. Nu generalizez şi nu spun că toţi care hăuie pe străzi de vreo lună sunt la fel. Ăştia sunt cei pe care îi cunosc eu. O bună parte se droghează la greu, deci încalcă constant legea de ani de zile. Nu suportă poliţia şi legile. Dar ce contează? Ei vor puşcăriaşii în puşcărie”, a scris, pe blogul personal, Alisa Bencău. Tânăra şi-a cerut apoi scuze, a şters mesajele şi şi-a dat demisia de la cabinetul deputatului PSD.
Traian Berbeceanu: „O ticăloşie”
Un mesaj de revoltă, dar împotriva gestului Guvernului de a adopta Ordonanţa de modificare a codurilor penale, a avut şi Traian Berbeceanu. România a ajuns pe fundul prăpastiei, datorită unui şir nesfârşit de abuzuri în serviciu! O infracţiune ticăloasă, perfidă, care, de cele mai multe ori, generează infracţiuni chiar mai grave. Este dovedit că abuzul în serviciu se manifestă în toate instituţiile, în toate structurile, la orice nivel. Este una dintre faptele penale care ne afectează pe toţi, chiar pe cei care nici măcar nu înţeleg asta. Ticăloşii care m-au executat public au comis represiunea nedreaptă prin abuz în serviciu! Pentru abuz în serviciu, au primit şi pedepsele cele mai importante! Cei care i-au s_DSC8393prijinit pe aceştia au făcut-o prin abuz… în serviciu! Aceştia din urmă încă nu au dat socoteală, în faţa nimănui, iar începând cu noaptea trecută, <la urgenţă>, au fost scăpaţi! Modificarea nesăbuită a abuzului în serviciu putea să fie ea însăşi un abuz… în serviciu, în timp ce graţierea persoanelor care au comis acest gen de fapte este mai mult decât atât! Este o ticăloşie! Aşa simt eu!”, a transmis fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba.
Lucian Albu Weber: „Lăsaţi dracului hoţii si penalii unde le este locul…”
Un alt mesaj dur din timpul protestelor, care a făcut înconjurul României, i-a aparţinut unui primar PSD. Lucian Mihael Albu Weber a devenit primar al comunei hunedorene Hărău după alegerile din vara anului 2016, candidând din partea Partidului Social Democrat, însă a răbufnit pe pagina sa de Facebook, împotriva măsurilor luate de Guvernul condus de propriul partid. „Lăsaţi dracului hoţii si penalii unde le este locul… la puşcărie”, a transmis Lucian Albu Weber, comentând măsurile de modificare a Codurilor penale. Comentariul său a stârnit numeroase reacţii, iar primarul PSD a revenit cu o explicaţie. „De fiecare dată când am considerat că un lucru nu este bun mi-am spus părerea Asta fac şi acum”, a declarat Albu Weber.
Gheorghe Ile: „Se duce ţara pe p…”_DSC8628
Mai puţin diplomat s-a dovedit primarul municipiului Vulcan, Gheor­ghe Ile, nemulţumit că protestatarii din pieţele oraşelor srigau „Ciuma Roşie”. „Nu vedeţi că e tendenţios? Nu vedeţi că vorbesc ceea ce nu trebuie? Ce e aia ciumă roşie? Întreb şi eu? De ce nu îi întrebaţi pe ei ce e aia ciumă roşie? Eu, ca ziarist, dacă aş fi, aş pune întrebări? Sunt politician şi nu am voie să mă bag în chestii de astea, dar voi nu aveţi curaj şi este păcat. Se duce ţara pe p… şi scuzaţi expresia <<se duce>>. Se duce ţara… sunteţi tineri şi e păcat. Ascultaţi-l pe bătrân. Pentru mine nu mai contează, dar e păcat de tineri. De aceea vor să îi dea jos, că trebuie să mai vândă şi Galaţiul şi portul şi Constanţa şi dracul să le fure. Îmi cer scuze că am spus mai multe decât trebuie”, declara Gheorghe Ile.

About Daniel Guta