Arheologul Cristian Roman a devenit director la Castelul Corvinilor

Articolul a fost vizualizat de 930 ori

Cristian Roman a devenit noul director al Castelului Corvinilor din Hunedoara. Doctor în istorie, arheolog şi muzeograf, Cristian Roman are o experienţă de peste 20 de ani în cercetare ştiinţifică.

Cristi roman (1)
Arheologul Cristian Roman a de­venit noul director al Castelului Corvinilor din Hunedoara. El va ocupa funcţia până în 2020. L-a în­locuit pe Costin Tinca, fostul director al muzeului Castelului Corvinilor, care nu a mai dorit să îi fie prelungită detaşarea. Postul de director al Cast­e­lului Corvinilor este interimar, pe durata în care Nicolae Cerişer, fostul manager al Castelului Corvi­nilor, este primar al comunei Topliţa.
Cristian Roman (41 de ani) este doctor în istorie şi arheolog, având o experienţă în cercetare ştiinţifică de peste 20 de ani. Printre cele mai remarcabile descoperiri la care a par­ticipat se numără necropola dacică din grădina Castelului Corvinilor. Cerce­tările arheologice întreprinse în anii 2000 de arheologii din Hunedoara şi Sibiu, pe şantierul coordonat de Sabin Adrian Luca (Universitatea “Lucian Blaga”, Sibiu), au scos la iveală urmele unei cetăţi dacice întinse şi a unei necropole în care se aflau rămăşiţele a zeci de adulţi şi copii, ale căror trupuri au fost transformate în cenuşă sau îngropate în pământ, alături de obiec­tele lor de preţ. Potrivit arheologilor, 35 dintre resturile umane aparţineau unor copii cu vârste mai mici de şapte ani, iar dintre aceştia 20 erau mai mici de un an. Mormintele au fost datate în jurul secolului I d. Hr., într-o vreme în care în zona Hunedoarei exista o aşezare dacică.
Potrivit arheologilor, descoperirea necropolei din grădina Castelului Cor­vinilor a confirmat importanţa acestui sit pentru civilizaţia şi viaţa spi­rituală a dacilor. „Situl se compune, de fapt, din trei zone, cu descoperiri atât din perioada Basarabi (secolele VIII – VII î.Hr.), cât şi din cea dacică, situate într-un perimetru de circa 700 – 800 metri, dar aflate pe forme diferite de relief: aşezare pe Dealul Sânpetru, înhumări rituale pe platoul din Grădina Castelului şi zonă cu gropi, unele rituale, pe terasa râului Zlaşti. Ni se oferă, astfel, o şansă rară de a cunoaşte viaţa unor comunităţi pe multiple planuri, de la activităţile de zi cu zi până la cele care privesc viaţa spi­rituală”, informau arheologii, în „Cro­nica cercetarilor arheologice din Ro­mânia”.
În aceeaşi zonă au fost descoperite mormintele unor războinici daci.
Într-unul dintre morminte se afla o urnă cu cenuşă, îngropată alături de sica (pumnalul dacic) şi lancea de­functului.

About Daniel Guta