Săptămâna în presa locală

Articolul a fost vizualizat de 926 ori

Hunedorean escrocat de bani prin metoda „cadoul de departe”

Natalia Bumbac, Mesagerul Hunedorean
Escrocii se dovedesc a fi persoane pline de imaginaţie, inventând în permanenţă noi metode de a înşela oamenii de bani, iar cele mai sigure victime, din câte se vede, sunt vârstnicii.
Zilele trecute, Poliţia municipiului Hunedoara a fost sesizată despre faptul că un pensionar de 84 de ani a fost escrocat de suma de 3.100 de lei de către o persoană necunoscută. În timp ce se afla în zona unui complex comercial din municipiul Hunedoara, pensionarul a fost acostat de către un bărbat necunoscut care i-a spus că a primit un cadou „de departe”, trebuind să plătească pentru transport suma de 1.500 de lei.
În aceste condiţii, octogenarul i-a spus că nu are suficienţi bani la el şi că trebuie să meargă până acasă. Împreună s-au deplasat la locuinţa din Hunedoara, unde pensionarul a scos dintr-un dulap un portmoneu pe care l-a dat necunoscutului, care a început să numere banii şi în acelaşi timp, a fugit din apartamentul victimei. Potrivit IPJ Hunedoara, în acest caz a fost întocmit dosar penal pentru înşelăciune, prejudiciul declarat fiind de 3.100 de lei, fiind făcute cercetări pentru identificarea şi prinderea autorului. Săptămânile trecute, alte persoane vârstnice din municipiile Deva şi Hunedoara au fost înşelate de bani, prin alte metode practicate de escroci.

pag 12 1

Opt decenii de la înfiinţarea şcolii de zbor fără motor din Petroşani
Maximilian Gânju, Avantulliber.ro

În urmă cu 80 de ani, Petroşaniul a fost printre primele oraşe din ţară unde a funcţionat o şcoală de zbor, iar înfiinţarea ei în 1937 plasează localitatea printre primele şi totodată puţinele centre de zbor cu planorul din ţară.
Totodată, Petroşaniul devenea şi un centru care îşi dezvolta capacitatea de a construi planoare proprii, unele chiar în premieră naţională, pentru instrucţia de zbor. Din aeroclubul de la Petroşani au făcut parte toţi funcţionarii de la minele din Valea Jiului, iar la Petroşani, în august 1936, firma Wildman din Braşov a construit primul hangar şi observator me­teorologic pe dealul Slătinioarei, la cota 650 m. De aici erau emise prognoze pentru piloţii care zburau din munţii Parâng. Tocmai pentru a aduce aminte de pioneratul Petroşaniului în tainele zborului, în sensul giratoriu dinspre cartierul Aeroport, s-a decis amplasarea unui avion.

pag 12 2 2

Judeţul Hunedoara găzduieşte patru olimpiade naţionale

Raluca Stroia, Glasul Hunedoarei

Sute de elevi şi cadre didactice din toată ţara vor participa în acest an în judeţul Hunedoara la patru competiţii naţionale. Este vorba despre Olimpiada Naţională de Limba şi Lite­ratura Română, Olimpiada Naţională de Ştiinţe Socio-Umane, etapa naţională a Olimpiadei de Arte Vizuale, Arhitectură şi Istoria Artelor, clasele XI-XII, şi Olimpiada Naţională „Lectura ca abilitate de viaţă” (cls.V-XII).

Elevii din judeţul Hunedoara se pregătesc şi în acest an de performanţă. Cu sprijinul profesorilor, cei care doresc să-şi testeze cunoştinţele alături de cei mai buni elevi din ţară vor participa la etapele judeţene şi, în funcţie de rezultate, şi la cele naţionale. La finalul săptămânii trecute, Ministerul Educaţiei a publicat calendarul olimpiadelor şcolare din anul şcolar 2016-2017, cu detalii despre locaţiile etapelor naţionale, dar şi ale celor internaţionale. Sunt incluse atât olimpiadele, cât şi alte concursuri şcolare. Majoritatea etapelor naţionale se desfăşoară în aprilie şi mai 2017, în diferite locaţii din ţară. Potrivit calendarului, judeţul Hunedoara va găzdui patru olimpiade şi competiţii naţionale. Astfel, în perioada 19-22 aprilie 2017, în judeţ se va organiza etapa naţională a Olimpiadei de Limba şi Literatura Română, pentru elevii de gimnaziu. De asemenea, în perioada 24-28 aprilie, Olimpiada Naţională de Ştiinţe Socio-Umane. Potrivit calendarului postat pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara, în luna aprilie va avea loc în judeţ etapa naţională a Olimpiadei de Arte Vizuale, Arhitectură şi Istoria Artelor pentru liceenii de clasele a XI-a şi a XII-a. Deocamdată, nu a fost stabilită exact data în care va avea loc această competiţie, dar cel mai probabil va fi găzduită de Liceul de Arte „Sigismund Toduţă” Deva. Ultima competiţie de nivel naţional care va avea loc în judeţ este Olimpiada Naţională „Lectura ca abilitate de viaţă” (cls.V-XII). Aceasta va avea loc în intervalul 19-22 aprilie.
Campionat naţional de sanie şi judo
De asemenea, tot în judeţ vor avea loc două competiţii naţionale sportive organizate pentru elevii – sportivi legitimaţi la unităţile de învăţământ cu program sportiv integrat şi suplimentar. Astfel, în perioada 24 – 26 februarie, este organizat campionatul naţional de sanie, iar în intervalul 28 – 30 aprilie va avea loc campionatul naţional de judo.

pag 12 3
Premiu pentru un film al petroşăneanului Călin Peter Netzer

Amarildo Szekely, Servus Hunedoara

Festivalul de Film de la Berlin şi-a desemnat sâmbătă seară câştigătorii celei de-a 67-a ediţii, ce s-a desfăşurat între 9 şi 19 februarie, în capitala Germaniei.
La ediţia din acest an a Berlinalei, filmul „Felicite”, regizat de Alain Gomis, a primit „Ursul de Argint”, iar premiul suprem, „Ursul de Aur”, a revenit producţiei „On Body and Soul/ A Testrol es Lelekrol”, al regizoarei maghiare Ildiko Enyedi.
Cel mai bun montaj
Printre laureaţii Berlinalei 2017 s-a aflat şi un film românesc. Filmul „Ana, mon Amour”, regizat de petroşăneanul Călin Peter Netzer, a primit „Ursul de Argint” la cea de-a 67-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, pentru cel mai bun montaj, premiul fiind acordat Danei Bunescu, la ceremonia de premiere ce a avut loc sâmbătă seară, la Berlinale Palast. Pelicula a fost proiectată vineri seară în competiţia oficială. Călin Peter Netzer, născut la Petroşani, pe 1 mai 1975, a câştigat marele premiu la Berlin, „Ursul de Aur”, în 2013, cu filmul „Poziţia copilului”, aceeaşi distincţie primind-o şi la Festivalul de film de la Namur. Pelicula „Ana, mon amour” s-a bucurat de privilegiul de a fi ultimul film proiectat în cadrul competiţiei oficiale a prestigiosului festival de la Berlin. „Ana, mon amour” este analiza unei poveşti de dragoste, o incursiune atipică ce surprinde cele mai tensio­nate şi delicate momente din evoluţia unui cuplu. Scenariul este semnat de Călin Peter Netzer, Cezar Paul Bădescu şi Iulia Lumânare, şi a fost inspirat de romanul „Luminiţa, mon amour“ scris de Cezar Paul Bădescu, iar în rolurile principale au fost Diana Cavaliotti şi Mircea Postelnicu. „Ne-am bucurat foarte tare pentru Dana, pentru că premiul a fost pentru contribuţia artistică deosebită. E un premiu pe care-l merită pe deplin şi mă bucur foarte tare. Sincer să fiu, nu m-am aşteptat”, a spus regizorul Călin Peter Netzer, citat de Agerpres. În România, „Ana, mon amour”, noul film al petroşăneanului Călin Peter Netzer, va rula în cinematografe începând cu data de 3 martie 2017.

Palmares impresionant
Călin Peter Netzer a emigrat, cu familia, în Germania, când avea opt ani. După Revoluţie a revenit în ţară şi urmează A­cademia de Teatru şi Film „I.L. Caragiale” din Bucureşti. În timpul studenţiei a realizat scurt metraje de ficţiune, cele mai cunoscute fiind “Mingea de cârpă” (1994), “Ochi uscaţi”(1995), “Maria” (1997) şi “Zăpada mieilor” (1998). Lungmetrajul său de debut, „Maria”, din 2003, a fost bine primit atât de public, cât mai ales, de critica de specialitate. Coproducţia româno-franco-germană a obţinut „Premiul Special al Juriului”, „Menţiune acordată de Juriul Tineretului”, „Leopardul de Bronz” la secţiunea „Cel mai bun actor” pentru Şerban Ionescu şi „Cea mai bună actriţă” pentru Diana Dumbravă, toate acestea la Festivalul Internaţional de la Locarno, 2003. „Maria” a mai primit „Premiul Don Quixote – Menţiune specială”, „Menţiunea de onoare” şi ”Premiul Ju­riului Studenţesc” la Festivalul de film de la Cottbus, şi a fost nominalizat pentru „Premiile Academiei Europene de Film”, la secţiunea „Cea mai bună actriţă”, prin  Diana Dumbravă, toate în 2003. De asemenea, lugmetrajul de debut al lui Călin Peter Netzer a mai primit „Menţiune specială” la Festivalul internaţional de film de la Festróia – Tróia, „Premiul UCIN” pentru interpretare rol principal feminin pentru Diana Dumbravă şi „Premiul pentru muzică” în 2004.

Cu Ion Iliescu în propriul rol
Călin Peter Netzer a devenit cunoscut publicului prin cel de-al doilea său lung metraj, „Medalia de onoare”. Filmul a primit „Premiul Publicului” şi un “Premiu Special” pentru scenariu la Festivalul Internaţional de Film de la Torino, “Premiul Cineuropa” şi “Menţiune Specială” la Festivalul de Film Miami în 2010, “Menţiune Specială”, “Premiul Holden” pentru “Cel mai bun scenariu” şi “Premiul Publicului” la Torino International Festival of Young Cinema, “Premiul pentru Cel mai bun actor” – Victor Rebenciuc, “Cel mai bun scenariu” – Tudor Voican, “Premiul FIPRESCI” al Asociaţiei Criticilor de Film, “Premiul Special” din partea Asociaţiei Tehnicienilor de Film, Televiziune şi Audio – Vizual din Grecia, şi “Silver Alexander”, toate la Festivalul de Film de la Salonic, din 2009, dar şi „Premiul pentru Cea Mai Bună Regie”, pentru Călin Peter Netzer, cât şi „Premiul pentru Cea Mai Bună Interpretare” – Victor Rebengiuc la TIFF, în 2010. „Medalia de onoare” a fost premiat în străinătate, cu mult înaintea premierei oficiale din ţară, care a avut loc pe 12 noiembrie 2010, filmul ieşind în evidenţă şi prin faptul că Ion Iliescu, fostul preşedinte al României, îşi interpretează propriul rol.

pag 12 4

Tags: , ,

About Administrator