Fonduri UE pentru Castelul Corvinilor. Proiectul de restaurare, admis de ADR cu punctaj ridicat

Articolul a fost vizualizat de 1,068 ori

Agenţia de Dezvoltare Regională Vest a transmis Primăriei Hunedoara că proiectul de restaurare a Castelului Corvinilor este eligibil pentru a primi finanţare din fonduri de la Uniunea Europeană, punctajul obţinut fiind de 78, unul dintre cele mai mari.

1-castelul corvinilor festival (14)
ADR Vest a înștiințat, miercuri, Primăria Hunedoara că proiectul pri­vind restaurarea Castelului Corvi­nilor, prin fonduri de la Uniunea Europeană, în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, a obținut un punctaj ridicat, fiind astfel eligibil pentru finanțare.
„Am primit o adresă de la Agenția de Dezvoltare Regională Vest prin care am fost informați că a fost finalizată etapa de evaluare tehnică și financiară pentru proiectul Restaurarea și Valori­ficarea Durabilă a Patrimoniului Cul­tural Castelul Corvinilor și ne-au in­format că în urma parcurgerii etapelor, proiectul nostru a obținut 78 de puncte”, a declarat primarul Hune­doarei.
Proiectul „Restaurarea și Valorifica­rea Durabilă a Patrimoniului Cultural Castelul Corvinilor”, prin care Primă­ria Hunedoara solicită o finanțare de aproape 22 de milioane de lei, a fost depus inițial în 26 iulie 2016 și a fost respins. I-au fost aduse îmbunătățiri și a fost depus, din nou, în noiembrie 2016, la ADR Vest. Investiția prevede lucrări de intervenție la castel, atât la exterior cât și în curțile interioare. „În prima etapă de intervenții se va urmări stoparea proceselor biologice, aplicarea de tratamente de preconsolidare, efec­tuarea de operațiuni de extragere a sărurilor și îndepărtarea rosturilor căzătoare. În următoarea etapă se vor aplica procedee de curățire și tra­tamente de consolidare, se vor realiza operațiunile de taselare și întregirile volumetrice necesare, completările de rosturi, realizarea blocurilor de piatră și realizarea reconstituirilor volume­trice. La final se vor efectua operatiuni de hidrofugare a suportului litic, acestea fiind considerate și tratamente finale în procesul de restaurare-con­servare”, informa Primăria Hunedoara. De asemenea, sunt prevăzute lucrări de eliminare a igrasiei din pereții Cas­telului Corvinilor, adiacenți curților interioare, crearea unor spații noi vizitabile și restaurarea încăperilor din incinta castelului. Proiectul mai prevede renunțarea la încălzirea pe gaz și trecerea la încălzirea electrică.

About Daniel Guta