5.000 de hunedoreni nu mai primesc ajutor pentru încălzire

Articolul a fost vizualizat de 2,820 ori

Modificarea criteriilor de acordare a ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei şi controalele sporite ca număr şi exigenţă au lăsat fără această formă de sprijin mii de familii de pe raza judeţului.

Şi mai puţini hunedoreni au intrat anul acesta în categoria beneficiarilor de ajutoare pentru încălzire

Numărul beneficiarilor de ajutoare pentru încălzire a scăzut în judeţul Hunedoara cu aproximativ 25 la sută faţă de iarna trecută. Cea mai mare diferenţă se observă la beneficiarii de ajutoare pentru plata lemnelor.

Dacă în iarna trecută 2.468 de familii conectate la sisteme centralizate de încălzire beneficiau de sprijin pentru plata facturilor de căldură, anul acesta sunt cu 200 mai puţine. Numărul ajutoarelor acordate pentru plata facturilor de gaz metan (formă de ajutor creată pentru familiile care se încălzesc cu centrale de apartament sau convectori pe bază de gaz) a scăzut de la 9.126, la 7467. Cea mai semnificativă diminuare s-a înregistrat însă în cazul gospodăriilor pentru a căror încălzire se folosesc lemnele sau cărbunii: 9.684 de beneficiari erau înregistraţi în iarna 2010 – 2011, iar acum sunt doar 6.500.

Scăderile au început de mai bine de un an

Directorul Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale Hunedoara, Fănică Ştefan, declară că scăderea numărului de beneficiari a început încă din sezonul de iarnă trecut, pentru că de atunci au început să fie introduse criterii mai restrictive în ceea ce priveşte acordarea acestei forme de sprijin din partea statului. Acesta adaugă că diminuările din acest sezon de iarnă sunt provocate de o mai mare responsabilizare a primăriilor din fiecare oraş sau comună.

“Dacă, înainte, primăriile erau obligate să facă anchete sociale pentru procentaje cuprinse între 8 şi 20 la sută din numărul total de beneficiari, anul acesta s-au făcut mai multe asemenea verificări, ajungându-se în unele localităţi şi la 60 la sută din numărul total de beneficiari. În plus, eventualele sume care se dovedesc a fi acordate pe nedrept, de anul acesta, trebuie recuperate de către primării”, adaugă Fănică Ştefan.

Tags:

About Ciprian Iancu