Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 950 ori

LIBERALIZARE. Ca efect al preconizatei liberalizări a pieţei gazelor, preţul acestora va creşte cu 5-6% de la 1 aprilie pentru consumatorii casnici, care vor fi protejaţi pe parcusul anului de eventuale creşteri neaşteptate de preţuri pe piaţa liberă, a declarat, recent, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileţ.
SALARIZARE. Deşi mulţi angajaţi au primit prime de Sărbători, în luna decembrie 2016 câştigurile medii nete au depăşit nivelul de 500 euro doar în Capitală (713 euro) şi în judeţele Ilfov (607 euro), Cluj (605 euro), Timiş (556 euro), Sibiu (526 euro) şi Braşov (506 euro). La polul opus, cele mai mici câştiguri din România erau, în ultima lună a anului trecut, în judeţele Teleorman (360 euro), Bistriţa-Năsăud (366 euro), Harghita (370 euro) şi Suceava (370 euro).
INFLAŢIE. Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în a doua lună a acestui an la nivelul de 0,2%, fiind a doua lună de valori pozitive după 19 luni consecutive de niveluri negative, deşi preţurile de consum au scăzut uşor faţă de ianuarie, potrivit datelor publicate în ultima săptămână de Institutul Naţional de Statistică (INS).
DESPĂGUBIRI. Furnizorii de energie vor plăti clienţilor 100 de lei dacă nu rezolvă la timp cereri sau plângeri de la 1 aprilie. La “amenda” de 100 de lei se adaugă 50 de lei pentru fiecare zi de depăşire. Asta prevede un ordin al Autorităţii de Reglementare în Domeniul Energiei, publicat recent în Monitorul Oficial. Noua reglementare stabileşte că furnizorii au obligaţia să răspundă în 5 zile la orice plângere privind factura. Aceeaşi compensaţie este prevăzută şi în cazul în care consumatorul consideră că a fost deconectat în mod abuziv pentru neplata facturii şi depune o plângere. Termenul de răspuns creşte la 10 zile, dar compensaţia rămâne aceeaşi, dacă un client solicită schimbarea tipului de tarif pe care îl achită. Aceleaşi compensaţii vor fi acordate şi în cazul în care nu sunt respectate termenele din procedura de despăgubire a clienţilor pentru aparatele electrocasnice care s-au defectat în urma supra-tensiunilor accidentale.

Tags:

About Administrator