Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 755 ori

ÎN OFFSIDE. Publicitatea la posturile Antena 3 şi România TV a rămas la un nivel foarte scăzut în martie, după ce, la începutul lunii februarie, clienţii de publicitate s-au retras masiv ca urmare a modului în care cele două posturi au acoperit iniţiativele guvernului de modificare a legilor anticorupţie, dar şi protes­te­le masive ce au urmat. Potrivit da­telor existente (puncte de audienţă pe target comercial similar), în ultima săptămână din această lună scă­de­rea, faţă de prima săptămână din luna ianuarie 2017, a fost între 50 şi 71 la sută la cele două televiziuni.
ESTIMARE. Fondul Monetar Inter­naţional (FMI) estimează un deficit bugetar de 3,7% pentru acest an şi de 3,9% pentru 2018, a declarat şeful misiunii FMI pentru România, Reza Baqir. La începutul lunii martie, Ministerul Finanţelor Publice a dat asigurări că România va respecta ţinta de deficit de sub 3% din PIB.
ANAF. Fiscul va implementa, până pe 15 aprilie, o serie de măsuri me­nite să îmbunătăţească colectarea la buget a taxelor şi impozitelor, a de­clarat Bogdan Stan, preşedinte al ANAF. Oficialul a vorbit despre 14 măsuri, lăsând să se înţeleagă că spiritul acestora este, pe de-o parte, de a îndruma contribuabilii şi a le facilita achitarea obligaţiilor fiscale, iar pe de altă parte, este vorba de intensificarea controalelor la diferite entităţi cu riscuri crescute de fraudă.
TURISM. Turiştii nerezidenţi sosiţi în România au cheltuit în medie 2.397 lei/persoană, anul trecut, principalul motiv pentru sejur fiind reprezentat de afaceri, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Naţional de Statistică (INS). În anul 2016 numărul de turişti nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turis­tică colective a fost de peste 2,469 milioane, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 5,922 miliarde lei.
CURS MINIM. Banca Naţională a României a afişat, în ultima săptă­mână, un curs de 4,5654 lei pentru un euro, valoare maximă care nu a mai fost atinsă din octombrie 2012, când un euro oscila între 4,56 şi 4,57 lei.
ÎN TOP UE. România a înregistrat cea mai mare creştere a lucrărilor de construcţii (+5,1%) din UE, în ianua­rie 2017 faţă de luna decembrie 2016, urmată de Ungaria (+4,6%) şi Slovacia (+3,3%), la polul opus situându-se Slovenia (-12,3%) şi Belgia (-4,6%), potrivit unui raport publicat recent de Eurostat.

About Administrator