Breslele şi meşteşugurile din trecut, promovate la Castelul Corvinilor

Articolul a fost vizualizat de 790 ori

eveniment 1

Mai multe evenimente dedicate istoriei Hunedoarei, în special breslelor şi meşteşugurilor din secolele trecute, vor avea loc la sfârşitul săptămânii, la Castelul Corvinilor.

 
Lucrările la Casa Breslelor din Hu­n­e­doara se apropie de final, iar re­prezentanţii Castelului Corvinilor, în curtea căreia se află aceasta, pregătesc primele evenimente dedicate breslelor şi meşteşugurilor tradiţionale. La sfâr­şitul acestei săptămâni, Castelul Cor­vinilor va găzdui evenimentul Bresle şi Meşteşuguri din Provinciile Româ­neşti. În 1 aprilie, de la ora 11:00, în Su­frageria Bethlen din Castelul Cor­vinilor turiştii sunt invitaţi la o masă rotundă şi un simpozion, la care vor participa istorici, sociologi, etnografi şi muzeografi. Va fi organizată şi o expo­ziţie foto cu tematică specifică breslelor şi meşteşugurilor tradiţionale. În 2 aprilie, de la ora 13:00, în Curtea Husarilor va avea loc un spectacol de tradiţii şi obiceiuri specifice, care va cuprinde recitaluri live, dansuri şi tradiţii populare.
Castelul Corvinilor a fost construit în secolul al XV-lea, în vremea lui Ioan (Iancu) de Hunedoara, când voievodul Transilvaniei a decis transformarea unei aşezări din piatră de râu şi calcar, de pe Dealul Sânpetru, într-o fortăreaţă impunătoare, luxoasă şi indestructibilă în faţa atacurilor armate. Proiectul lui Ioan de Hunedoara a fost continuat de soţia sa, Elisabeta Szilagyi, şi apoi de familiile nobiliare care au avut în stăpânire cetatea. În prezent, castelul este unul dintre cele mai admirate monumente istorice din România.

About Daniel Guta