Mineritul din Valea Jiului, la mâna Comisiei Europene

Articolul a fost vizualizat de 1,477 ori

Prezent la Deva pentru a-l instala în funcţie pe noul prefect de Hunedoara, Attila Dezsi, Secretar General al Guvernului (SGG), a făcut câteva precizări legate de mineritul din Valea Jiului. 

“Cel mai probabil, pe 22 februarie, Comisia Europeană (CE) va lua o hotărâre cu privire la acordarea subvenţiilor pentru mineritul din România în acest an. Semnalele venite dinspre CE sunt pozitive şi, dacă hotărârea va fi luată, atunci subvenţia va acoperi şi cea de-a treia tranşă bănească pentru disponibilizaţi, dar şi alte drepturi, cum ar fi asigurarea unor gratuităţi pentru minerii pensionaţi, precum şi continuarea activităţii şi la cele trei mine din Valea Jiului considerate neviabile. Statul român şi-a luat angajamentul ca imediat după obţinerea avizului de la CE sumele de bani să ajungă la beneficiarii direcţi. Precizez că este vorba doar despre sume pe 2012, nu şi pentru anul trecut, când nu s-au acordat subvenţii. Nu pot să nu felicit conducerea Companiei Naţionale a Huilei, care a dat dovadă de un management performant, reuşind să funcţioneze, anul trecut, şi fără acordarea de subvenţii”, a precizat Attila Dezsi.

Oficialul a mai declarat că vor continua lucrările la tronsonul de autostradă Deva – Orăştie şi vor începe cele de pe Deva – Lugoj. De asemenea, vor continua studiile necesare privind protejarea cetăţilor Dacice din Munţii Orăştiei. ”SGG va promova, în acest an, un proiect pentru zona Govăjdie, dintre Hunedoara şi Ghelari, care să repună în funcţie atât celebra mocăniţă, dar să şi reabiliteze totodată cunoscutul furnal din localitate”, a spus Dezsi.

Tags:

About Adrian Sălăgean