Reuters: FMI “vampirizează” economia României

Articolul a fost vizualizat de 1,427 ori

Analiştii de la Reuters Martin Hutchinson şi Christopher Swann apreciază că măsurile pe care FMI le impune României sunt excesiv de dure şi vor duce pe termen lung la un dezastru.  Potrivit Reuters, condiţiile FMI au dus, mai mult ca oriunde în lume, la măsuri extreme din partea autorităţilor, cum ar fi reducerea salariilor din sectorul public cu 25 la sută. 

Jeffrey Franks

Deşi şeful instituţiei financiare internaţionale, Christine Lagarde, a argumentat că FMI are nevoie de o atitudine “mai puţin dură”, în cazul României FMI a revenit la reputaţia de “vampir”, se arată în articol. Instituţia a cerut desfiinţarea a 100.000 de locuri de muncă, reducerea salariilor şi majorarea TVA, toate afectând direct populaţia săracă.

FMI face “exces de zel”

Potrivit analiştilor Reuters, România nu are nevoie de măsuri atât de dure. Deficitul de cont curent a atins 14,5% din PIB în 2007, dar problema a fost corectată cu o depreciere de 30% a leului, în perioada 2007-2009, în timp ce cheltuielile publice, de 36% din PIB, nu sunt excesive, notează cei doi analişti. În plus, măsurile de austeritate fiscală nu rezolvă problema de fond a României, legată de corupţie şi alte dificultăţi economice structurale, care au menţinut nivelul PIB-ului pe cap de locuitor al doilea cel mai mic din UE.

Pericol pentru “democraţie”

Reuters consideră că severitatea exagerată a FMI în cazul României riscă să compromită democraţia extrem de fragilă din ţară. Asprimea FMI în cazul României, observă analiştii, nu se regăseşte în modul în care Fondul tratează alte ţări. Naţiuni mai bogate, precum Irlanda şi Portugalia, au beneficiat de termeni mai toleranţi în acordurile de sprijin financiar. Irlandei i s-a cerut să reducă salariile angajaţilor publici cu 10% şi numărul angaţilor cu 8.000 de persoane, în timp ce Portugalia a scăpat cu tăieri ale salariilor de 5 la sută şi restrângerea personalului prin plecări naturale.

Tags:

About Adrian Sălăgean