Paştele, o sărbătoare petrecută la clasa economic

Articolul a fost vizualizat de 749 ori

Aproape 13% dintre români declară că îşi vor petrece sărbătorile pascale într-o vacanţă de câteva zile în ţară sau în străinătate, se arată în sondajul online organizat la iniţiativa Provident Financial România.
Dintre aceştia, 37,5% planifică mini-vacanţa din timp, economisind şi căutând oferte speciale şi reduceri. În total, 42,5% dintre respondenţi spun că vor aloca un buget de cel mult 650 de lei de persoană pentru vacanţa de Paşte.
Pentru cadourile şi cumpărăturile specifice de sărbători, 33,5% dintre respondenţi declară că îşi planifică din timp cheltuielile şi fac tot posibilul să se încadreze în buget, în timp ce peste 21% spun că vor face cumpărăturile sporadic, în funcţie de oportunităţi, chiar dacă se aşteaptă să depăşească bugetul disponibil.
Totodată, 19,9% dintre respondenţi spun că nu economisesc specific pentru această perioadă a anului, dar că vor aloca bugetele necesare din economiile pe care le fac pe parcursul anului, iar 16,5% declară că fac toate cumpărăturile cu câteva zile înainte, fără să ţină cont de buget, urmând să găsească ulterior soluţii pentru a compensa deficitul.
Coşul de cumpărături pentru masa tradiţională şi alte cumpărături specifice presupun un buget similar celui din oricare altă săptămână din an pentru 38,2% dintre participanţii la sondaj, în timp ce 40,6% spun că vor cheltui mai mult. Restul se aşteaptă să cheltuiască mai puţin decât la cum­părăturile obişnuite şi precizează că toate cheltuielile vor fi împărţite cu întreaga familie.
În total, pentru masa şi cadourile tradiţionale de Paşte, aproximativ 44% dintre români preconizează că vor cheltui mai puţin de 20% din veniturile lunare ale familiei sau chiar deloc, pentru că au economisit şi planificat bugetul din timp pentru a acoperi toate cheltuielile necesare.
Doar 16,3% dintre respondenţi spun că nu vor face nicio concesie şi că vor aloca un buget mai mare de ju­mătate din veniturile lunare ale fa­miliei, urmând să reechilibreze bugetul ulterior.
Sondajul a avut loc pe www. Sigu­rantaFinanciara.ro, în perioada 21 – 31 martie şi la el au participat 1.112 de respondenţi din toată ţara.

About Administrator