Sute de firme vor scăpa de datoriile către Inspectoratul de Muncă

Articolul a fost vizualizat de 1,544 ori

Deşi încasarea comisioanelor pentru completarea, arhivarea carnetelor de muncă şi pentru verificarea înregistrărilor făcute de angajatori a fost sistată de mai bine de un an, sute de firme hunedorene nu şi-au plătit nici acum datoriile, ajungând la restanţe de zeci de mii de lei. Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara va încerca să recupereze banii prin popriri sau executări silite, în timp ce datoriile mai mici vor fi şterse din evidenţe.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara percepea angajatorilor până la 1 ianuarie 2011 (dată începând cu care carnetele de muncă nu au mai fost păstrate în arhiva instituţiei) un comision de 0,75 la sută din fondul lunar de salarii (pentru completarea şi arhivarea carnetelor de muncă), plus un comision suplimentar de 0,25 la sută din acelaşi fond (pentru verificarea şi certificarea legalităţii înregistrărilor făcute de angajatori). Odată cu decizia ca toate carnetele de muncă ale angajaţilor să fie returnate acestora sau să fie păstrate la firmele la care lucrează hunedorenii, cele două comisioane au încetat să mai fie percepute. Cu toate acestea, aproape 800 de firme din judeţ nu şi-au plătit nici acum datoriile. Peste 780 de firme au acumulat datorii la Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara în valoare de peste 48.000 de lei. În topul datornicilor este Prestcom „Hercules”, din Petroşani, cu o restanţă de peste 19.000 de lei. Urmează Clubul Sportiv “Jiul” Petroşani (condus de omul de afaceri Alin Simota) şi Asociaţia “Info Medica World” din Petroşani, fiecare cu câte o datorie de peste 2.700 de lei.

Sechestru pe bunuri la marii datornici

Pe lângă firmele amintite, sume restante. de câteva sute, până la câteva mii de lei, au adunat câteva firme din Brad, Deva şi Hunedoara. “Procedura de recuperare a comisionului este procedura silită, prin somaţie şi titlu executoriu. În cazul în care această procedură nu poate fi aplicată, se trece la poprirea conturilor, iar dacă datornicii nu au bani în conturi, se pune sechestru pe bunuri, însă numai pentru sume care depăşesc valoarea de 5.000 de lei. Dacă firmele sunt în insolvenţă, administratorul special urmăreşte ca acestea să îşi plătească datoriile. Noi suntem, oricum, înscrişi la masa credală şi ne vom recupera sumele, doar că este vorba despre valori destul de mici. În plus, mai întâi se achită datoriile către salariaţi, apoi cele către bugetele de stat şi abia apoi urmăm noi, ITM-ul”, explică Sorin Istrate, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara.

Reprezentantul ITM în perioada imediat următoare, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, va emite o decizie sau va semna un protocol prin care firmele cu datorii mai mici de 40 de lei vor scăpa de plată, restanţele urmând să fie şterse din contabilitatea administraţiilor financiare. Sorin Istrate mai spune că zona din judeţ cu cele mai mari datorii este Valea Jiului, iar Deva este în top din punctul de vedere al societăţilor cu restanţe, cu un număr de 59 de firme care au datorii considerabile, fiind urmată de zona Hunedoara – cu 25 de societăţi comerciale care nu şi-au achitat nici până astăzi restanţele. Administratorii celor câteva mii de firme care nu au ridicat nici până acum carnetele de muncă ale angajaţilor sunt aşteptaţi pentru a rezolva acest aspect la cele şase sedii ale ITM din judeţ, după un nou orar, care a intrat în vigoare abia ieri. Programul cu publicul a fost prelungit cu o oră în plus, acesta fiind cuprins în intervalul: 8.30 – 15.30.

Tags:

About Ada Beraru