Virşlarii hunedoreni vor faimă europeană în cel mult doi ani

Articolul a fost vizualizat de 722 ori

virsli 3

Producătorii de virşli trag tare să certifice produsul la nivel european. În decurs de o lună, virşlarii s-au întâlnit de două ori cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii, pentru a afla care sunt paşii de urmat pentru a obţine certificare de nivel european pentru virşli ca produs tradiţional specific zonei geografice a Ţării Haţegului şi a Ţării Zarandului.

 


 

Prima întâlnire a producătorilor de virşli cu dregători din Ministerul Agri­culturii s-a desfăşurat pe la jumătatea lunii martie. „Am fost solicitaţi de producători să revenim pentru a oferi consultanţă şi tot suportul tehnic. Ne bucurăm că există interes pentru promovarea acestui produs care aduce foarte mari beneficii de imagine şi sperăm să aducă şi beneficii economice zonei”, spune Ionuţ George Dia­conească, consilierul ministrului Agri­culturii.
Cea de a doua întâlnire dintre producători şi specialiştii ministerului s-a produs marţi, 11 aprilie, la sediul Direcţiei Sanitar-Veterinare din Deva, fiind organizată de Camera Agricolă a judeţului Hunedoara.
Virşli sunt consideraţi produs tradiţional repre­zentativ pentru judeţul Hunedoara şi pot fi certificaţi ca atare doar dacă producătorii şi procesatorii din judeţ se asociază şi stabilesc o reţetă comună, ceea ce e destul de complicat, pentru că există o adevărată bătălie pentru supremaţie între virşlarii din Sălaş şi cei din zona municipiului Brad.
Din declaraţiile producătorilor prezenţi la discuţiile cu consilierul ministrului Daea reiese, totuşi, că ar fi dispuşi să depună documentaţia ne­cesară pentru ca în următorii doi ani virşli să devină produs cu indicaţie geografică pro­tejată pentru cele două zone.

About Marcel Bot