Concedieri colective anunţate de firmele hunedorene

Articolul a fost vizualizat de 1,815 ori

Anul 2012 se anunţă unul cel puţin la fel de greu precum cei doi ani precedenţi. Nu doar la nivel naţional, ci şi în judeţul Hunedoara, firmele, mai mari sau mai mici, au anunţat noi concedieri colective. Numai în lunile februarie şi martie, peste 600 de hunedoreni îşi vor pierde locurile de muncă.

În următoarele săptămâni, alţi 600 de hunedoreni vor fi nevoiţi să se înghesuie la uşile agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă

Anul trecut, firmele care urmau să pună oameni pe liber în cadrul unor concedieri colective au anunţat Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara (AJOFM) că urmează să trimită acasă aproape 1.750 de oameni. În topul firmelor care au făcut disponiblizări au fost anul trecut Compania Naţională a Huilei Petroşani, care a trimis acasă 900 de ortaci, urmată de S.C. Protector Internaţional Petroşani, care a pus pe liber aproape 470 de persoane. Pe locul trei în topul celor care au disponibilizat masiv salariaţi anul trecut, în judeţul Hunedoara, se regăseşte Electrocentrale Deva S.A., care a renunţat la fix 100 de salariaţi. Printre cei care au făcut concedieri colective s-au numărat Societatea de Întreţinere şi Reparaţii Drumuri, care a lăsat fără un loc de muncă peste 40 de persoane, F.I.S.E. Electrica Serv, care a trimis în şomaj aproape 60 de angajaţi, Sargeţia Forest Orăştie, dar şi C.F.R. Marfă, fiecare cu peste 30 de persoane disponibilizate. În plus, Primăria Orăştie a disponibilizat şi ea aproape 90 de salariaţi.

88 de disponibilizaţi la Primăria Orăştie

Potrivit reprezentanţilor Primăriei, în cazul celor 88 de persoane disponibilizate colectiv este vorba despre asistenţii personali ai locuitorilor din Orăştie, care suferă de un handicap grav. Conform Legii 448 din anul 2006, care vizează persoanele cu handicap grav, acestea sunt îndreptăţite să aibă fie un asistent personal, fie să primească o indemnizaţie egală cu salariul pe care l-ar fi primit acesta, mai puţin anumite sume suplimentare. Reprezentanţii Serviciului Personal din cadrul Primăriei Orăştie spun că, din cauza bugetului redus, la care nu s-au mai adăugat sumele din bugetul defalcat, în luna mai 2011 a fost luată decizia ca 88 dintre contractele de muncă ale asistenţilor personali să fie sistate, astfel încât, pentru fiecare dintre aceştia, primăria să facă o economie de 27,5 la sută din salarii, bani reprezentând contribuţiile datorate statului. Numai doi dintre îngrijitorii personali au rămas angajaţi, deoarece aceştia se conformau unor condiţii speciale. Funcţionarii spun, însă, că persoanele cu handicap grav au continuat să primească cei 510 lei la care erau îndreptăţiţi, iar asistenţii bolnavilor au primit şomaj sau, fiind pensionari şi în acelaşi timp membri ai familiilor respective, au continuat să îşi primească pensiile de stat de care beneficiau deja.

Mai multe concedieri colective în 2010

Dacă anul trecut firmele hunedorene au disponibilizat masiv personal, ajungând la o cifră totală de aproximativ 1.750 de oameni puşi pe liber, în 2010 numărul celor disponibibilizaţi a fost dublu. După ce, iniţial, companiile au anunţat Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara că vor concedia aproximativ 3.400 de oameni pe parcursul anului 2010, aproape 3.000 de hunedoreni şi-au pierdut locurile de muncă în perioada amintită. Printre firmele care au făcut concedieri s-au numărat, în funcţie de numărul de disponibilizaţi, CNH Petroşani, cu aproape 1.360 de persoane trimise în şomaj, Electrocentrale Mintia (300 de şomeri), Mondoscarpa (220), CFR Marfă (200), Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara (110), Oficiul Judeţean de Cadastru şi Termoelectrica Paroşeni. Au mai făcut disponibilizări consistente fabricanţii de încălţăminte, magazinele care comercializează aparatură electrocasnică, societăţi de pază şi protecţie, firme care activează în domeniul construcţiilor, dar şi primăriile din Petroşani, Şoimuş şi Uricani, ba chiar şi AJOFM. Pe parcursul acestei luni, dar şi luna viitoare, trei societăţi hunedorene au anunţat, deja, disponibilizări. Prima dinte ele, Hidroconstrucţia S.A. Râul Mare Retezat, care are în acest moment 815 salariaţi, urmează să pună pe liber în săptămânile care vor urma 311 angajaţi. Ema Gian, producător de încălţăminte şi marochinărie din Hunedoara, reduce drastic numărul angajaţilor: 163 dintre cei 176 de salariaţi vor fi concediaţi, iar Robi Confex, din Deva, trimite acasă 129 din totalul celor 132 de salariaţi. În total, pe parcursul lunilor februarie şi martie, cel puţin 600 de hunedoreni vor rămâne fără un loc de muncă. Aceştia mai au o şansă în cazul reluării furnizării serviciilor sau a producţiei, companiile la care au fost salariaţi urmând să-i reangajeze, dacă va fi cazul. O alternativă ar fi cursurile de reconversie sau recalificare, iar o a doua variantă este reprezentată de munca peste graniţe, în contextul în care în viitorul apropiat nu se anunţă o ofertă de muncă suficient de consistentă în judeţul Hunedoara.

11.500 de şomeri în judeţ

Numărul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Hunedoara a crescut cu 0,17 procente faţă de luna decembrie a anului trecut, atingând la sfârşitul lunii ianuarie rata de 5,9 la sută. Raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul persoanelor fără loc de muncă a scăzut cu 2,2 procente, însă cifrele au în vedere doar hunedorenii înscrişi în baza de date a Agenţiei, câteva zeci de mii fiind persoane aflate în căutarea unui loc de muncă fără a mai figura în vreo o evidenţă oficială, alţii renunţând să mai caute de lucru sau muncind la negru, în ţară, dar mai ales peste graniţe. În cursul lunii trecute, în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara au fost înregistraţi 2.300 de şomeri, dintre care 600 provin din disponibilizări curente de personal. La sfârşitul lunii ianuarie, numărul total al şomerilor din judeţ era de aproximativ 11.500. Dintre aceştia 6.600 primeau ajutor de la stat. Cei mai mulţi şomeri sunt în municipiul Orăştie (aproximativ 1.600), fiind urmat de Deva (1.400), Petroşani (1.300) şi Hunedoara (1.200). În acelaşi timp, în decursul lunii ianuarie, din evidenţele AJOFM au ieşit un număr de aproape 2.000 de persoane, iar 1.000 au reuşit să se încadreze în muncă, dintre care 640 de persoane s-au angajat pe durată nedeterminată.

Ce implică o concediere colectivă

Potrivit legii 53 din 2003, concedierea colectivă presupune disponibilizarea, într-o perioadă de 30 de zile calendaristice, din diverse motive care nu ţin de persoana salariatului, a unui număr de cel puţin 10 salariaţi, în cazul în care firma care face disponibilizarea are cel puţin 20 şi cel mult 100 de salariaţi. În cazul în care este vorba despre o societate care are între 100 şi 300 de salariaţi, este considerată concediere colectivă lichidarea locurilor de muncă pentru cel puţin 10% dintre salariaţi. Dacă vorbim despre o companie cu cel puţin 300 de salariaţi, atunci concedierea colectivă presupune trimiterea în şomaj a cel puţin 30 dintre aceştia. În plus, legea prevede că la stabilirea numărului de salariaţi concediaţi colectiv, se iau în calcul şi acei salariaţi cărora le-au încetat contractele individuale de muncă din iniţiativa angajatorului, fără ca salariatul să aibă vreo vină, cu condiţia existenţei unui număr de cel puţin cinci concedieri.

About Ada Beraru