Uzina ecologică de la Bârcea, funcţională din mai

Articolul a fost vizualizat de 865 ori

Main gunoaie cj

Consiliul Judeţean încredinţează afacerea cu deşeuri unui gunoier privat pe perioadă determinată. Negocierile se poartă cu firmele Girexim Universal Piteşti şi Super Com Bucureşti, iar uzina ecologică de la Bârcea Mare urmează să fie pusă în funcţiune în prima decadă a lunii mai, potrivit calendarului stabilit de conducerea administraţiei judeţene.
Administraţia judeţeană a aban­do­nat ideea de a înfiinţa o firmă proprie pentru administrarea deponeului eco­logic de la Bârcea Mare. Este a doua strategie la care renunţă, după criza provocată de licitaţiile contestate şi răs-con­testate de operatorii serviciilor de salubritate.
Două strategii ratate
Prima variantă anunţată de condu­cerea Consiliului Judeţean Hunedoara a fost aceea de a apela la un gunoier cu capital de stat, cum sunt firmele de salubritate ale primăriilor Haţeg, Orăş­tie, Hunedoara sau Vulcan. Această ipoteză de lucru o avansase Laurenţiu Nistor încă din vara anului trecut, atunci când conducea judeţul din palatul de la broaşte. În urmă cu o lună, Mircea Bobora a schimbat macazul, mizând pe o firmă privată care să administreze vremelnic deponeul eco­logic. Preşedintele CJ Hunedoara a explicat, recent, motivul pentru care a renunţat la ideea înfiinţării unei societăţi comerciale în subordinea Con­siliului. „Timpul ne presează, în primul rând. Apoi, angajarea a 110 oameni pentru o lună, două, trei, patru, şase şi după aceea concedierea lor, pentru că asta-i o chestie de provizorat, nu-i o soluţie viabilă. Şi, nu în ultimul rând, Consiliul Ju­deţean ar fi fost obligat să participe la generarea fondului social de start-up al acestei societăţi cu o sumă cuprinsă între 1 milion şi 1,5 milioane de lei”, spunea Bobora.
La a treia încercare
Pentru atribuirea serviciului unei firme private au fost depuse trei oferte, dar operatorul din Bihor şi-a retras oferta, fiindcă a câştigat o licitaţie la alt deponeu. În analiză au mai rămas ofertele celor de la Girexim Universal Piteşti şi Super Com Bucureşti.

„Am cerut unele clarificări, urmând ca mâine (joi, 20 aprilie) să analizăm toate datele şi să stabilim câştigătorul. Conform estimărilor noastre, în prima decadă a lunii mai, deponeul de la Bârcea Mare trebuie să fie funcţional”, a declarat Daniel Andronache, vice­preşedintele CJ Hunedoara.

 

About Marcel Bot