Castelul Corvinilor a fost prădat de hoţi

Articolul a fost vizualizat de 788 ori

Main Foto 1

Castelul Corvinilor a devenit ţinta hoţilor, după ce, în mini-vacanţa de 1 Mai, aproape zece mii de turişti l-au vizitat, iar încasările aduse din vânzarea biletelor s-au ridicat la 170.000 de lei. Persoane necunoscute au dispărut cu toţi banii, lăsaţi într-un sertar al casei de bilete.


Cel mai vizitat monument al Hu­nedoarei a fost prădat de hoţi. În noaptea de luni spre marţi, persoane necunoscute au intrat, prin efracţie, în casa de bilete a Castelului Corvinilor, şi au reuşit să fure peste 170.000 de lei, încasările pe patru zile de la miile de turişti care au vizitat monumentul istoric în mini-vacanţa de 1 Mai. „Marţi, de dimineaţă, agentul de pază a observat spargerea casei de bilete şi a anunţat firma de pază şi Poliţia. În jurul orei 6:30 am fost anunţat şi eu despre spargere. Au fost furate încasările din zilele de sfârşit de săptămână şi din data de 1 mai, circa 170.000 de lei”, a declarat Cristian Roman, directorul Castelului Corvinilor.
Poliţia municipală Hunedoara, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Hunedoara, a început an­cheta pentru infracţiunea de furt ca­lificat. Autorii nu au fost identificaţi, iar până marţi nu s-a stabilit modul lor de operare. Procurorii au confirmat doar că a fost spart geamul casei de bilete de la intrarea în monumentul istoric, şi ulterior uşa ei a fost deschisă, iar hoţul a intrat şi a luat banii. „Sumele pro­venite din încasări se aflau în casa de bilete, într-un sertar. Este greu de spus dacă hoţul a rămas în castel peste program”, a precizat Cristian Roman.
Castelul Corvinilor se află în su­pravegherea unei firme de pază privată şi, de asemenea, în zona casei de bilete şi la poarta de intrare sunt două camere de supraveghere. Anchetatorii le vor verifica pentru a vedea dacă sistemul de supraveghere video funcţiona la momentul incidentului. În noaptea în care ar fi avut loc spargerea, un agent de pază se afla în Castelul Corvinilor, dar acesta n-ar fi observat nimic sus­pect. A fost primul astfel de incident pe­trecut în ultimii ani în incinta mo­numentului istoric. În ciuda numărului tot mai mare de vizitatori, măsurile de securitate din monument nu sunt su­ficiente, dovadă că multe dintre în­căperile castelului nu sunt supra­ve­gheate.
Castelul Corvinilor a fost construit în secolul al XV-lea, în vremea voievodului Ioan de Hunedoara. A fost extins de urmaşii marelui comandant de oşti şi apoi înfrumuseţat de principii care l-au stăpânit în secolele următoare. În pre­zent, monumentul istoric este una dintre cele mai importante atracţii turistice din ţară, fiind vizitat anual de peste 300.000 de turişti. În mini-va­canţa de 1 Mai, peste 7.000 de vizi­tatori au ajuns la Castelul Corvinilor.

About Daniel Guta