DIN LUMEA ANEI – În ţara fraţilor Jderi

Articolul a fost vizualizat de 936 ori

Anamaria NEDELCOFF


 

Îşi spun ”fraţii Jderi”. Mă în­doiesc, totuşi, că au citit vreodată cap coadă ro­ma­nele lui Sado­veanu. Bat cu pumnul în masă. Intimidează. Ame­ninţă. Cine nu e cu ei e împotriva lor. E duşmanul lor de moarte, care trebuie pus cu botul pe labe cu orice preţ. Lucrezi la stat? Vor avea grijă ca, prin influenţa pe care o au în partid, să fii dat afară, să fii şicanat, umilit, urmărit, să le simţi tot timpul suflarea în ceafă. Eşti tu bine mersi? Nu-i problemă! Cu siguranţă ai o rudă ce se află într-un domeniu vulnerabil, unde tentaculele lor pot ajunge şi, astfel, îi fac de petrecanie.
Nu, nu e un scenariu de film. Sunt poveşti reale, de groază, în care protagonişti sunt cei care cred că oraşul e al lor. Vorbim despre Lupeni. Şi despre clanul Resmeriţă. Cornel Resmeriţă a fost ani buni primar la Lupeni. Apoi, fiul lui, Cristian, care a prins şi câteva mandate de parla­men­tar. Acum se pregăteşte de primărie fiul cel mic, Lucian. Totul, în familie. Nu li se pare nimic în neregulă. Ăştia cu probleme suntem noi, cei care îndrăznim să cârâim, să punem la îndoială înţelepciunea dinastiei Res­meriţă. Dar peste ce vor cei din neamul lui Resmeriţă să fie stăpâni? Peste Lu­peni, un oraş minier, în care, în anul de graţie 2017, vezi vaci maidaneze defilând pe stradă sau mâncând din tomberoane. Lupeniul e un oraş sărac, urât, cu o mină muribundă, din care se fură şi s-a furat ca-n codru. E oraşul în care alde borfaşii şi Mocanu (cel din urmă e comandant de poliţie) fac ce vor, fără ca nimeni să-i deranjeze vreodată în cetatea pe care şi-au construit-o în jurul lor. Lupeniul e oraşul în care oamenii de afaceri mici sunt sufocaţi de cei mai mari, care-s mână în mână cu administraţia locală. E oraşul în care gunoaiele tronează în spatele blocurilor, iar pentru serviciile de ridicare a acestora şi curăţenie s-au dat milioane de euro. În Lupeni se află Straja, o staţiune montană con­struită haotic, tot din cauza oa­me­nilor din primărie, care au permis ca hoteluri cochete să răsară lângă nişte grajduri. Tot de acolo s-au scurs mi­lioane de euro către buzunarele Ele­nei Udrea, blonda ce a inventat frun­za-n turism, în vreme ce în zonă tu­riştii află, cu stupoare, că, în 2017, sunt pensiuni care încă mai au haz­nale şi nu stau bine la capitolul apă caldă.
Şi tot în Lupeni, în 2017, sunt blocuri care arată ca după cel mai crunt război, oamenii trăind în nişte gradjduri numite pompos locuinţe, pentru care mai plătesc şi chirie.
Asta e ţara fraţilor Jderi. Peste ea vor ei să fie şefi. Le va ieşi şi acum, fiindcă istoria a demonstrat că mulţimea asistaţilor social votează, de fiecare dată, cu cine trebuie.

Tags: ,

About Administrator