Afacerea cu gunoaie se scaldă în ape tulburi

Articolul a fost vizualizat de 843 ori

groapa eco barcea

Aşa cum au promis, şefii CJ Hunedoara au pornit uzina ecologică de prelucrare a deşeurilor de la Bârcea Mare, care stă – nouă şi inutilă – din noiembrie 2015. Afacerea a fost dată firmei Supercom SA Bucureşti pe perioadă determinată, până la finalizarea litigiilor care au blocat atribuirea definitivă a serviciului. Nimeni nu poate spune, deocamdată, ce tarife vor fi impuse populaţiei. În „ceaţă” au rămas şi unele detalii legate de contract, precum şi cele legate de golirea grabnică a platformei de la Petroşani.


 
Decizia administraţiei judeţene de a da afacerea, provizoriu, pe mâna unui operator fără licitaţie a pus în mişcare groapa ecologică de gunoi. Uzina funcţionează, chiar dacă la rampă încă mai vine gunoi nesortat din maşinile mâncate de rugină ale Salubrităţii, semn că tranziţia spre civilizaţie se face po­ticnit, dar ire­versibil.

 
Diavolul stă în detalii
Supercom, firma care a câştigat contractul pe perioadă determinată, nu se mai dă dusă din afacere, deşi conducerea CJ Hunedoara promitea, anul trecut, că va impune ope­ratorului temporar con­diţia de a nu participa la licitaţia pentru atribuirea definitivă a serviciului. (Era un fel de garanţie că nimeni nu va încerca să bage un gunoier pe uşa din dos în afacere.) Acum, acest detaliu pare că s-a pierdut pe traseu. „Este firesc să par­ticipăm la licitaţie, pentru că de asta am pus piciorul aici”, a declarat tranşant administratorul firmei Su­percom SA Bucureşti. „Sper să lucrăm împreună cât mai mult timp”, a spus şi preşedintele CJ Hunedoara, o afirmaţie destul de derutantă pentru cineva care-şi doreşte să scape cât mai curând de litigii şi de provizorat. Primele gunoaie ce vor trece prin hangarele de la Bârcea Mare ar trebui să sosească de pe platforma temporară de la Petroşani. Acolo, gunoiul este depozitat aproa­pe de zona locuită şi va produce deranj mare în zilele toride de vară. Firma de salubritate a Primăriei Vulcan e angajată să care deşeurile şi o va face pe parcursul a două luni. Primarul Gheorghe Ile spune că mirosul n-o să-i sufoce pe locatarii din vecinătate, fiindcă platforma e acoperită şi gunoierii vor da periodic cu var.

 
Nu-s toate pe (trei) roze în PSD Hunedoara
Pe parcursul discursurilor, pesediştii s-au şicanat reciproc. Conjunctural, Lau­renţiu Nistor s-a aşezat între preşedintele Mircea Bobora şi vicele Sorin Vasilescu, a cărui demisie a făcut multă vâlvă puţin înainte de re-inaugurarea deponeului. Bobora a fost deranjat de observaţia că Nistor – stând la mijloc – ar fi pe post de ar­­bitru. „Nu-i arbitru, ci mediator”, a ţinut să precizeze Bobora. „Pentru că ar­bitrul poate să fluiere 11 metri şi când nu e cazul, în timp ce mediatorul – nu are acest atribut”, i-a scurtat şeful CJ Hune­doara din auto­ritate lui Laurenţiu Nistor. Apoi, a urmat replica lui Sorin Vasilescu, care a „cioplit” la temelia celor doi mai sus pomeniţi. „Noroc că a preluat Daniel Andronache (celălalt vice al CJ Hu­nedoa­ra, n.red.) problema deşeurilor şi a rezolvat ce n-a făcut nici pre­şedintele Nistor, nici preşedintele Bobora”, a dat-o glumeţ Vasilescu.

About Marcel Bot