Exclusiv REPLICA – Crama din dulap

Articolul a fost vizualizat de 921 ori

Povestea unor hunedoreni şi a incredibilelor lor colecţii adunate într-o viaţă

GRUPAJ EDITORIAL
REALIZAT DE:

Anamaria NEDELCOFF

Ada BERARU


MARE colectionar 1

Colecţia lui te poate îmbăta instantaneu
Hunedoreanul Lucian Bornemisa este colecţionar din anul 1964. De atunci colecţiile sale de timbre,  insigne, monezi, brichete, vederi, cărţi vechi au crescut continuu. Însă una dintre cele mai originale colecţii ale lui Lucian Bornemisa rămâne „crama din dulap”, aflată chiar în locuinţa hunedoreanului. A fost de ajuns un cadou cu „schepsis”, făcut acum 40 de ani, pentru ca hu­ne­do­reanul să inventeze o nouă colecţie.  „Un prieten mi-a făcut cadou de ziua mea, prin 1974, o sticlă de şampanie pe care scria „Se va deschide în anul 2000”. Nu am deschis-o atunci, dar am început din acel moment să adun sticle de şampanie şi de vin”, îşi aminteşte Lucian Bornemisa.
Biblioteca s-a transformat în… Murfatlar
În 1977, hunedoreanul a primit cadou 5000 de lei, ca să-şi cumpere cu banii jos o garnitură de mobilă. Inventiv, a ales un sistem de plată în rate. După achitarea avansului i-au rămas 4500 de lei de cheltuială. „Ce credeţi că am făcut cu banii? Mi-am îmbogăţit colecţia de vinuri. Am cumpărat toată selecţia de Murfatlar cu pedigree de la Gostat, circa 60 de butelii. Erau vinuri din recolta 1968-1970, vechi şi la acea dată. Preţul unei butelii a variat între 70 şi 100 de lei. Cel mai scump vin cumpărat atunci era îmbuteliat în sticle de 650 ml, o raritate în materie. Mai am o singură sticlă de acest tip”, spune colecţionarul.
De atunci, în colecţia lui Lucian Bornemisa şi-au găsit locul peste 300 de sticle de şampanie şi vin, achiziţionate în Grecia, Rusia, Po­lonia, Ungaria, Austria şi Italia.
Gustul timpurilor apuse
Pentru că ţine ca la ochii din cap la colecţia sa, Lucian Bornemisa nu se îndură decât arareori să bea din ea. „La un eveniment deosebit sau dacă observ ceva dubios la dopul sticlei, atunci desfac butelia. E întotdeuna un eveniment în familie”, spune co­lecţionarul. Ultima dată s-a în­tâmplat cu mult timp în urmă când, la penultima sticlă de Murfatlar din 1968, s-a uscat dopul. Ce gust are un vin vechi de 36 de ani? „Nu are nimic în comun cu un vin obişnuit. Con­sistenţa lui este asemănătoare cu ule­iul, iar gustul are o tuşă fenomenală de struguri amestecat cu o aromă unică de butoi. În plus, este mult mai tare decât orice vin obişnuit. Se bea numai cu degetarul”, explică Lucian Bornemisa.
Deveanul îşi ţine colecţia într-un dulap special amenajat.
Reguli pentru sticle
„Nu pot să asigur aşa cum ar trebui, o temperatură constantă a mediului. Dar respect totuşi câteva reguli minimale pentru ca să nu se strice conţinutul buteliilor. Una din reguli este ca sticlele să stea culcate de aşa manieră încât dopul să fie permanent umectat de lichid.
Altfel se usucă şi cade în sticlă compromiţând conţinutul”, spune hu­ne­doreanul.
Acesta mărturiseşte că şi-ar fi dorit să aibă în colecţia de vinuri şi o butelie de şampanie franţuzească „Don Perignon”, de colecţie. Nicio şansă însă. Preţul ei poate ajunge şi la 100.000 de euro.

About Administrator