Exclusiv REPLICA – Documente semnate de Iorga şi Titulescu şi miliarde de mărci germane

Articolul a fost vizualizat de 1,141 ori

Povestea unor hunedoreni şi a incredibilelor lor colecţii adunate într-o viaţă

GRUPAJ EDITORIAL
REALIZAT DE:

Anamaria NEDELCOFF

Ada BERARU


MARE Foto 1 colectionar 3

 

1000 de miliarde de mărci, în­scrisuri vechi, semnate de per­sonalităţi, ceasuri de colecţie, cărţi poştale şi clasoare cu timbre, cu mii de timbre! Toate fac parte din colecţia deveanului Eduard Cristoi. A început să colecţioneze timbre încă din clasa a doua, pasionat să înveţe, cu fiecare nouă marcă pe care o adăuga la colecţie, lucruri noi despre animale, păsări, cosmos, apoi per­sonalităţi care mai de care: artişti, oameni politici, scriitori. “Prin anii ’70 nu prea erau multe de făcut, iar filatelia este o ocazie extraordinară de a învăţa lucruri noi şi de a-ţi dezvolta cultura generală: sunt timbre emise în diferite momente, care evocă istoria unei ţări, cu tot ce înseamnă asta: literatură, arte, preşedinţi… Există timbre cu Lenin, aşa cum sunt unele cu Elvis Presley, cu Brâncuşi, dar şi cu Michael Jackson! România a fost printre primele ţări din lume care a introdus timbrele. E vorba despre celebrul cap de bour, tipărit în Moldova, la Iaşi, în 1858, la 18 ani după apariţia timbrului în Marea Britanie. Valoarea celui mai ieftin asemenea timbru românesc era de 27 de parale, reprezentând un sfert din valoarea unui franc francez. Pe lângă timbre, sunt şi o mulţime de cărţi poştale valoroase. Unele dintre cele mai preţioase sunt cărţile poştale care au fost duse la destinaţie cu zepelinul”, povesteşte Eduard Cristoi. El însuşi are sute de ilustrare vechi, albume întregi amintind de Bucureştiul de altădată, dar şi de oraşele Deva şi Hunedoara.

Foto 2 colectionar 3
Documente semnate de Iorga, Titulescu, Goga şi Sadoveanu
Cel mai mult, însă, deveanul ţine la un document extrem de preţios, “Apelul pentru români”, pentru în­fi­in­ţarea Fundaţiei “Mihail Kogălni­ceanu”, semnat de 14 personalităţi, printre care Nicolae Iorga, Mitro­politul Moldovei – Nicodim, Nicolae Titulescu, Octavian Goga, Mihail Sadoveanu, Gh. I. Brătianu, C.I. Brătianu, Pamfil Şeicaru. A plătit pentru el 1.500 de lei, însă spune că, acum, nu l-ar da nici pentru 1.000 de euro! Ceasuri de tot soiul, unele delicate, de argint, dar şi un ceas de aur, plus o colecţie impresionantă de numismatică.
Miliardele fără valoare
Câte un leu românesc, foarte vechi, dar şi sute şi mii de miliarde de mărci (!) din perioada interbelică, înainte de marele crah financiar din 1929, când banii ajunseseră să nu mai aibă nicio valoare! Cea mai veche bancnotă pe care o are este o bancnotă austriacă de cinci lei din 1841, care a circulat în Tran­silvania şi care echivala cu cinci coroane. Ce se va întâmpla cu toate aceste obiecte valoroase, într-o zi? Familia Cristoi nu are copii, aşa că deveanul, membru fondator al Hobby Club Deva, nu are cui să le lase moştenire. În schimb, inten­ţionează să înfiinţeze un muzeu. Un muzeu care să-i reunească pasiunile şi să dea continuitate celor câteva zeci de ani în care, cu perseverenţă, Eduard Cristoi a adunat unele dintre cele mai preţioase obiecte pe care le-a găsit. Până atunci însă, toate colecţiile sunt păstrate sub cheie în diferite safeuri, la loc sigur.

About Administrator