DIN LUMEA ANEI – Like-urile nu aduc voturi. Nu la Lupeni

Articolul a fost vizualizat de 866 ori

 

Anamaria NEDELCOFF


 

Apar can­dida­ţii ca ciupercile după ploaie la Lupeni. E plin de ei. Oa­meni care ”vor să salveze oraşul de fami­lia Resmeriţă”. Şi mai apare alt candidat, din partea unui partid puternic. Care-i în­deamnă pe toţi ceilalţi să-l susţină, fiindcă e un singur tur şi voturile oamenilor se vor împărţi pe fiecare în parte, în vreme ce Lupeniul va cădea din nou în mâinile familiei ce a condus oraşul vreme de 17 ani.
Şi a început scandalul. Mai ceva ca la Eurovisionul de fiecare an. ”Cum, eu să renunţ? Care sunt mare, tare şi am sute de like-uri la poze pe Fa­cebook? Căruia lumea îi scrie ”nu te lăsa, luptă, continuă”? Să mă urmeze ceilalţi pe mine, eu sunt cel mai tare!”, îşi spun ceilalţi, supăraţi că cineva a îndrăznit să le spună că are mai multe şanse decât ei.
Niciodată miile de like-uri de pe reţelele de socializare nu au salvat vieţi. Like-urile nu plătesc facturi, nu repară străzi şi nu fac fapte bune. Like-urile nu alină şi nici nu ştiu care-s, cu adevărat, problemele oamenilor. După cum nici în voturile de mai târziu nu se vor regăsi.
Da, sunt oameni care comentează. Care te încurajează. Să te lupţi cu sistemul. Să te iei cu răii de gât. Să îi tăvăleşti în mocirla online, să ”îi dai la ziare, mama lor de hoţi!”. Dar când e vorba de faptă, toţi vitejii din spatele calculatoarelor se ascund ca potârnichile. Dacă ar fi atât de curajoşi şi-n viaţa de zi cu zi, parcă altfel ar arăta viaţa noastră, nu-i aşa?
Şi ei, cei care îşi numără like-urile, inimioarele şi, mai nou, florile mov, au senzaţia că de aceeaşi apreciere au parte şi în viaţa din spatele moni­toarelor. Nu. Nu este. Nu există. Dincolo eşti singur. Eşti fericit dacă ai câţiva prieteni şi o mână de oameni care ar fi în stare să te sprijine la nevoie. Atât. În rest, lupta e individuală. Ceilalţi aşteaptă pe margine, asistând la luptă, sperând într-un rezultat care i-ar face să se gudure pe lângă tine mai târziu.
În Lupeni tot Resmeriţă va câştiga. Nu contează că prenumele lui este Cornel, Cristian sau Lucian. Lumea cu ei votează. Iar cei care ar putea aduce diferenţa, care ar putea vota schimbarea, n-or să iasă nici de această dată.
Sunt dezgustaţi de orgoliile şi visele de mărire ale unora care nu pricep că, dacă nici de această dată nu eşti unit, Lupeniul tot sub domnie resmeriţiană se va afla.

About Administrator