Săptămâna în presa locală

Articolul a fost vizualizat de 754 ori

pag 12 1

Contract de 90 de milioane de euro pentru apa din Valea Jiului. Lupeni şi Uricani, oraşele care au „pierdut” primul tren al finanţărilor europene pentru apă şi canalizare, mai au o şansă
    Ciprian Iancu, Glasul Hunedoarei
Astăzi, la Petroşani, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, va semna contractul de finanţare al unui proiect de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare din Valea Jiului. Principalii beneficiari vor fi locuitorii oraşelor Lupeni şi Uricani, localităţi care nu au fost incluse în precedentul proiect de acest fel.
„Este cel mai mare proiect cu fonduri europene pe care l-a accesat vreodată vreo entitate din Valea Jiului, pentru Valea Jiului. Vorbim de peste 384 de milioane de lei, bani cu care, mai întâi, ne vom axa pe nevoile în materie de reţele de apă şi canalizare din Lupeni şi Uricani. Aceste oraşe, iniţial, au refuzat să fie incluse în Asociaţia pentru Dezvoltare Intercomunitară Apa Valea Jiului şi, din această cauză, nu au putut fi incluse pe primul proiect, de 40 de milioane de euro, finali­zat anul trecut. Apa Serv Valea Jiului este primul operator de apă-canalizare care reuşeşte să ajungă la faza semnării contractului de finanţare pe noul exerciţiu financiar european”, spune Costel Avram, directorul societăţii „Apa Serv”.
Proiectul în cifre
Din valoarea totală a proiectului, 85 la sută va fi suportată din fonduri europene, 13 la sută de la bugetul de stat şi 2 la sută din contribuţiile primăriilor din Valea Jiului şi Consiliului Judeţean. Acesta prevede, în mare, reabilitarea a peste 29 de kilometri de conductă de aducţiune, a aproape 70 de kilometri de reţea de apă, extinderea reţelei de apă spre Câmpu Lui Neag cu 8 kilometri şi reabilitarea reţelei de canalizare pe o lungime totală de peste 47 de kilometri. În proiect mai sunt prevăzute lucrări pentru o staţie de captare a apei, reabilitarea a două staţii de tratare şi construirea a şase staţii de pompare, precum şi cumpărarea de echipamente şi utilaje.
Lucrările vor trebui finalizate până în 2023. Conform lui Costel Avram, după finalizarea proiectului, peste 90 la sută dintre locuinţele din Valea Jiului vor fi conectate la reţelele de apă şi canalizare.

 


 
pag 12 2
Şef nou la Antifrauda Fiscală Deva
    Mircea Crivăţ, Mesagerul Hunedorean
Direcţia Regională Antifraudă Fiscală 5 Deva are un nou şef. Începând din 18 mai a.c., în fruntea Antifraudei Fiscale pe Regiunea Vest, care cuprinde judeţele Timiş, Arad, Hunedoara şi Caraş Severin, a fost numit hunedoreanul Nicolae Silviu Mărginean.
Noul inspector general adjunct al Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală 5 Deva este de loc din Orăştie şi a activat în instituţia amintită, în funcţia de inspector, încă de la înfiin­ţarea acesteia, din anul 2013. El are 38 de ani şi este căsătorit.

 


 

pag 12 3
Fondatorul ALDE Hunedoara, Marius Sanfirişca, a demisionat din partid
    Petronela Tamas, Servus Hunedoara
După ce în ultima perioadă s-au creat mai multe disensiuni în cadrul Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) – Hunedoara, Marius Sanfirişca, fondatorul acestei formaţiuni politice, la nivel de judeţ, a demisionat din partid.
„Demisionez din ALDE Hunedoara pentru că acest partid nu mai este ceea ce am construit împreună cu o parte a colegilor, un partid credibil, curat, în care transparenţa, lega­litatea şi grija pentru cetăţean să fie prioritare. Am încercat să păstrez aceste deziderate, dar deciziile de la centru au permis ca în fruntea filialei ALDE Hunedoara să fie instalat abuziv Mircea Ioan Moloţ, un om cu vederi învechite, care duce compromisul politic dincolo de orice limită şi cultivă slugărnicia, superficialitatea, improvizaţia de joasă speţă şi are comportament dictatorial, pe alocuri deviant când este vorba de dezbatere şi păreri diferite, fiindu-i total străin spiritul de echipă” a declarat Marius Sanfirişca.
Sanfirişca acuză nereguli grave în cadrul partidului
Marius Sanfirişca nu poate trece peste faptul că, deşi a existat o structură clară de funcţionare şi de decizie construită în baza unui statut votat de membri ai ALDE, s-a încălcat orice regulă stabilită democratic şi a avut loc congresul partidului, practic, ilegal. „Nu pot înţelege acest lucru, pentru că preşedintele Călin Popescu Tăriceanu nu avea contracandidat la prima funcţie în partid în urma înţelegerii cu co-preşe­dintele Daniel Constantin. Singura explicaţie ar fi impunerea unor oameni cu trecut îndoielnic în fruntea organizaţiilor judeţene fără a avea vreun merit la construcţia ALDE, aşa cum este şi Mircea Ioan Moloţ. În plus, cei care nu au fost de acord cu aceast mod abuziv de lucru şi au atacat decizia în instanţe, au fost şantajaţi şi ameninţaţi cu pierderea poziţiilor câştigate prin muncă şi chiar excluderea din partid. În aceste condiţii, noi – eu şi alţi colegi din ţară şi din judeţ -, cei care am spus de la început că dorim altfel de politică, una deschi­să cetăţenilor, legală şi decentă, am decis să ne alăturăm domnului Daniel Constantin într-un nou proiect, pentru altfel de politică, competitivă. Nu vom obosi să încercăm, am promis şi trebuie să reuşim!” a precizat Marius Sanfirişca.

 


Alertă cu bombă la hotelul Wien, din Deva. Toţi oamenii au fost evacuaţi
    Livia Botici, Glasul Hunedoarei
Clipe de panică la hotelul Wien, din Deva, după ce un pachet suspect a pus pe jar angajaţii. Recepţionerii hotelului au fost cei care au alertat poliţia, la 112, iar de urgenţă zona s-a umplut de pirotehnişti.
Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, angajaţii hotelului s-au speriat după ce au găsit, undeva în apropierea zonei de recepţie, o valiză suspectă. Au sunat imediat după ajutoare, iar în scurt timp zona a fost delimitată, iar grupul pirotehnic al SRI a analizat trolerul. Toţi turiştii cazaţi în hotel, dar şi angajaţii au fost evacuaţi de urgenţă.
Din fericire, în urma cercetările efectuate, pirotehniştii au stabilit că în acest caz nu este vorba despre o bombă, ci despre bagajul unei doamne, care a plecat din hotel fără a-şi lua şi valiza.

 


 

PAG 12 Foto

Accident cu nouă victime, la Merişor
    Maximilian Gânju, avantulliber.ro
Două autoturisme au fost implicate într-un accident rutier, iar nouă persoane au fost rănite. Potrivit comandantului Detaşamentului de Pompieri Petroşani, Adrian Avram, victimele au fost rănite uşor şi sunt în afara pericolului. Pompierii militari au intervenit imediat la locul accidentului. “Ieri, 20 mai, în jurul orei 14:15, un bărbat în vârstă de 69 de ani, din judeţul Gorj, în timp ce conducea un autoturism pe DN66, direcţia Haţeg-Petroşani, pe raza localităţii Merişor, nu a adaptat viteza de deplasare într-o curbă, a pătruns pe contrasens şi a intrat în coliziune cu autoturismul condus de un bărbat în vârstă de 49 de ani, din Petroşani. În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea gravă a trei persoane (conducătorul auto care a produs evenimentul rutier şi un pasager din autoturismul condus de acesta, precum şi o pasageră în vârstă de 7 ani, din celălalt autoturism) şi rănirea uşoară a 6 persoane (conducătorul autoturismului care circula regulamentar şi 5 pasageri din autoturismul condus de acesta)” au declarat reprezentantii IPJ Hunedoara. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

Tags: , ,

About Administrator