Botezul firmelor, râsu’-plânsu’ afacerilor

Articolul a fost vizualizat de 904 ori

PAg 8

Unul din momentele cele mai importante în viaţa unei afaceri este cel al “botezului”. Întreprinzătorii trebuie să decidă cum se va numi firma lor. Unii preferă o denumire comercială. Alţii strecoară în de­numire nume de persoane dragi, de rude, sau, narcisiştii, chiar propriul lor nume de familie. Sunt însă şi întreprinzători care se întrec în ghiduşii atunci când îşi denumesc firma.

Nume de… nume
La Oficiul pentru Registrul Co­merţului de pe lângă Tribunalul Hunedoara poţi întâlni denumiri dintre cele mai surprinzătoare sub care hunedorenii şi-au înscris firmele. Putem începe lejer cu VISUL IMAGINAŢIEI SRL, sau, pentru că e globarizare, BEAUTIFUL DREA­MS SRL. Ca să scăpăm de URAGAN SRL, evităm contactul cu LA PIOVRA IMPEX COM SRL şi MICA ITALIA 2 SRL, sau, dacă nu avem încotro, “sifonăm” la GARDA IMPEX SRL. După o audiţie nostalgică la ELVIS IMPEX SRL, nu ne rămâne decât să căutăm NIR­VANA IMPEX SRL. Avem pentru asta două posibilităţi. Una ne îndreaptă paşii strict spre delicii epidermice la EROS COMPIMPEX SRL. Dacă nu suntem în “mood” pentru aşa ceva, avem alternative cum ar fi: LA BIRTUŢU DIN PĂDURE PF, sau, tradiţional, LA SALCIA LUI URSU & COMEX SRL. După care obligatoriu băgăm un DODO COM­PIMPEX SRL.

 
Obsesia IMPEX
Se face simţită o repetare obsesivă a unor particule verbale în denumirea majorităţii firmelor înregistrate în România. Există chiar o statistică a celor mai frecvente cuvinte folosite în denumirea companiilor româneşti. Ştiţi care ocupă primul loc? “IM­PEX”! Sunt peste 90.000 de firme care au în denumire această particulă. Pe locul doi găsim particula COM, pentru 89.000 de firme, şi, în fine, bronzul, la mare distanţă, îl deţine cuvântul “CONSTRUCT”, regăsit în denumirea a circa 30.000 de com­panii.

 
Pe la alţii e şi mai şi
Dacă hunedorenii sunt relativ echilibraţi în denumirea firmelor, în alte judeţe fenomenul denumirilor şui ia proporţii burleşti. În judeţul Neamţ a fost înregistrată firma “Doamne ajută-ne PROD COM” SRL. În Alba, Donald Duck e un sereleu care produce dulciuri. Să nu mai vorbim de salba de pensiuni de pe Valea Prahovei: Faraon, La Bibica, Egoista, Hakinnen, Orez Agreat, Fali­mentul, La Stirpici, Sâmburica, La­buş, Laika, Nabucodonosor, Valea Cerbului Mixtă, Vrej, Zâmbăreţul sau SC Amanta LUX SRL. Cea mai tare denumire o găsim însă înregis­trată la Ploieşti, unde cineva şi-a botezat la un moment dat afacerea SC Falimentul SRL. De câtva timp firma a fost radiată de la Registrul Comerţului: a dat faliment. Păi, să nu crezi în semne…

Tags: , ,

About Administrator