Candidatul „clanului Resmeriţă” la Lupeni, desfiinţat pe Facebook

Articolul a fost vizualizat de 1,019 ori

După 17 ani în care Lupeniul a fost condus de Cornel Resmeriţă şi Cristian Resmeriţă, un alt membru al familiei Resmeriţă se află printre favoriţii la funcţia de primar al municipiului, „pusă în joc” la alegerile din 11 iunie. Şase oameni candidează la alegerile locale, într-unul dintre municipiile cele mai izolate ale Hunedoarei.


 

Resmerita
Localnicii din Lupeni îşi arată, pe Facebook, nemulţumirile faţă de cel de-al treilea membru al familiei Resmeriţă care candidează la funcţia de primar, totuşi, Lucian Resmeriţă se plasează printre favoriţii alegerilor programate pentru 11 iunie. Lucian Marius Resmeriţă (PSD), Ioan Cristian Roşu (PNL), Emil Sărcan (USR), Călin Radu Napău Stoica (PRM), Constantin Aurică Brânduşe (ALDE) şi Cristina Viorica Ciucu (independent) sunt candidaţii validaţi pentru alegerile parţiale din 11 iunie.
Controversele pe care le-a iscat candidatura lui Lucian Resmeriţă (PSD) vin după ce administraţia municipiului din Valea Jiului a fost condusă, pe rând, de tatăl acestuia, Cornel Resmeriţă, timp de 16 ani, şi de fratele mai mare, Cristian Res­meriţă, din 2016. Lucian Resmeriţă este sprijinit de PSD, de afaceriştii locali şi de ceilalţi primari ai oraşelor din Valea Jiului, însă, cel puţin în spaţiul virtual, localnicii din Lupeni îşi arată nenumărate nemulţumiri faţă de „clanul” care conduce mu­nicipiul.
În ultimele zile, în timp ce restul candidaţilor aproape nu şi-au făcut simţită prezenţa, familia Resmeriţă a abordat în forţă campania electorală. Zeci de bannere şi panouri în care este prezentat Lucian Resmeriţă împreună cu fratele său ocupă stră­zile din municipiu, alături de me­sajele „Reconstruim Lupeniul” şi „Revigorăm Lupeniul”. În ultimele zile, mai multe evenimente electorale fastuoase au fost organizate pentru Lucian Resmeriţă, însă mulţi dintre localnici continuă să se arate ne­mulţumiţi.

 
Localnicii săraci, aleşii bogaţi
După aproape două decenii în care Lupeniul a fost condus de aceeaşi familie, oamenii din Lupeni reclamă lipsa de perspective economice a municipiului adus în anii trecuţi în pragul falimentului, gunoaiele care împânzesc cartierele şi faptul că locul unităţilor de producţie din trecut (exploatarea minieră şi combinatul Vâscoza), unde lucrau mii de mun­citori, nu a mai fost luat, după dis­trugerea lor, de alte investiţii im­portante. Unii se tem însă de puterea familiei Resmeriţă. „Am strâns sem­nături pentru a candida la funcţia de primar, iar unii dintre vârstnicii cărora le-am cerut sprijin mi-au spus că nu semnează pentru mine, de teamă să nu li se taie pensiile”, spune Cristina Ciucu, o profesoară din Lu­peni, care candidează ca inde­pendentă. Alţi localnici susţin că, deşi sunt votanţi „tradiţionali” ai Parti­dului Social Democrat, ar fi vrut ca locul de primar să fie propus unui candidat care nu face parte din familia Resmeriţă.
Unul dintre motive îl reprezintă tocmai averea strânsă de „baronii Văii Jiului”. În ultimele două decenii, familia Resmeriţă a acumulat mai multe terenuri, vile, apartamente şi case de vacanţă în Lupeni, Vulcan şi în staţiunea Straja, case în Uricani, spaţii comerciale, bijuterii, cadouri de nuntă pentru Cristian Resmeriţă de 30.000 de euro, depozite bancare de peste 300.000 de lei, în contul aceluiaşi senator. În acelaşi timp, sub conducerea familiei Resmeriţă, municipiul din Valea Jiului a ajuns într-o situaţie economică jalnică. În 2014, Lupeni a fost la un pas de insolvenţă, având arierate de 33 de milioane de lei.
Mina din Lupeni a fost inclusă recent de Guvern pe lista unităţilor miniere care vor fi închise în ur­mătorii ani. Direcţia Naţională An­ticorupţie a reclamat un prejudiciu de 3.364.144,86 lei, adus primăriei de fostul primar Cornel Resmeriţă, prin contractele atribuite preferenţial pentru investiţiile din staţiunea Straja, iar recent Curtea de Conturi a României a reclamat alte neregului privind modul în care fosta admi­nistraţie a gestionat proiectele de­rulate în Staţiunea Straja, prin pro­gramul „Schi în România”: plăţi nele­gale efectuate de primărie în sumă de peste două milioane de lei şi pe­na­lităţi plătite incorect de 3.483.594 lei.

About Daniel Guta