Oamenii cer ca autorităţile să nu-şi mai bată joc de ei

Articolul a fost vizualizat de 884 ori

Zeci de localnici au venit luni după amiază în zona Mintia cu afişe prin care şi-au exprimat nemulţumirea. Oamenii spun că statul îşi bate joc de ei – practic, autostrada se construieşte acum pe terenurile lor, în timp ce ei se judecă fără rezultat de cinci ani din cauza preţului de nimic oferit drept despăgubire.

protest autostrada
Mai bine de 50 de oameni din satele din zonă spun că preţul oferit de statul român este curată bătaie de joc. Li s-au oferit 0,3 eurocenţi pe metrul pătrat expropriat, de zece ori mai puţin comparativ cu sumele de bani pe care le-au primit alţi pro­prietari de terenuri de pe traseul autostrăzii Lugoj-Deva sau Deva – Sibiu. Oamenii se plâng că „oferta” statului nu se compară cu preţul real al terenurilor agricole în zonă, pentru că Lunca Mureşului este perfectă pentru agricultură. Noul tronson le-a mutilat deja grădinile şi terenurile agricole, iar cu banii oferiţi pe metrul pătrat ei nu pot să îşi cumpere nici măcar o cutie de chibrituri. Sătenii spun că statul le-a trimis, în 2011, notificări prin care îi informa că le ia terenurile şi că le oferea un preţ cu mult sub preţul pieţei.

 
Un proces fără sfârşit
Nemulţumiţi, vreo 260 de hu­ne­doreni din mai multe comune hu­nedorene – Lăpugiu, Ilia, Bretea, Brănişca, Şoimuş – străbătute de tronsonul Marginea-Şoimuş au dat în judecată Compania de Autostrăzi şi Drumuri. Se judecă de cinci ani fără niciun rezultat, iar pe terenurile lor s-a întins deja şantierul autostrăzii.

 
Pământul pentru care a luptat bunicul în război
Călin Părău spune că participă la protest şi se luptă cu instituţiile statului român în memoria bunicului său: „A stat patru ani în război şi alţi trei în lagărele ruseşti pentru această bucată de pământ. Acum, statul român i-a luat-o şi ne oferă un preţ în bătaie de joc. Asta nu e dreptate pentru un om care a luptat pentru ţara lui!” Mai mult, oamenii spun că pământul care le-a rămas le este inutil pentru că, odată autostrada con­struită, nu mai pot ajunge la teren să îl cultive şi să strângă recoltele. Mai bine de o oră, protestarii şi-au ex­primat nemulţumirile pe terenul autostrăzii şi niciun factor de decizie nu a venit să discute cu ei. Sătenii rămaşi fără terenuri spun că se vor întoarce dacă instanţele judecătoreşti nu le vor face dreptate.
Exproprieri cu casă cu tot
Acţiunea exproprierilor pe traseul autostrăzii Deva – Lugoj a generat multă nemulţumire încă de la început. Este celebru cazul unei familii din Şoimuş căreia şantierul autostrăzii i-a luat şi o parte din gospodărie pe lângă pământ. Oamenii au deschis acţiunea în instanţă, pentru că des­păgubirea primită din partea statului român nu a fost nici pe departe suficientă pentru a ridica o nouă casă în zonă. Nici instanţa nu a fost cu mult mai generoasă, astfel încât familia a trebuit să se mulţumească cu puţin peste suma primită iniţial.

 
Deva – Lugoj, cenuşăreasa despăgubirilor
Daca înainte, pe tronsonul de autostradă Deva-Sibiu, proprietarii de terenuri care au trebuit să le cedeze pentru construcţia obiec­tivului de interes naţional au pus mâna pe 7 euro pe metrul pătrat, pentru exproprierile aferente tron­sonului de autostrada Lugoj-Deva, CNADNR-ul nu a oferit mai mult decât 0,30 euro pe metrul pătrat. Se apreciază că peste 250 de proprietari de terenuri au dat statul român în judecată, nemulţumiţi de modul în care au fost evaluate terenurile expropriate. Oamenii au solicitat recalcularea despăgubirilor.

 

About Laura Oană