Şi aşa am aflat că băieţii pot zbura pe dragoni

Articolul a fost vizualizat de 1,973 ori

Anamaria NEDELCOFF


 

MAIN foto 1

 
De la clubul de lectură al clasei, în redacţia noastră, am aflat că sunt copii care chiar pot zbura pe dragoni, că Insula Mandarinelor e cea mai frumoasă din lume şi că, dacă mănânci mandarine, vei fi mai să­nătos. Totul, într-o pagină numită REPLICA, după ziarul nostru, realizată de elevii clasei a III-a D, de la Şcoala Gimnazială din Călan. 20 de copii ne-au vizitat şi ne-au bucurat sufletele. Ei au aflat lucruri noi în cadrul ”Săp­tămânii altfel”, iar noi le-am arătat cum se scrie o ştire, care sunt etapele prin care trece o ediţie de ziar până la produsul final şi cum se realizează o emisiune.
La rândul lor, copiii ne-au arătat că sunt foarte familiarizaţi cu era digitală în care ne aflăm, toţi luându-şi informaţiile de pe Internet, de pe diverse canale.
Învăţătoarea Adriana Mitu ne ex­plică cum s-a ajuns la vizita în re­dacţia noastră.
”Totul a pornit de la clubul de lectură. Am primit foarte multe cărţi de la Editura Arthur, copiilor le-a plăcut foarte mult să citească şi iată că ne-am legat de subiectele din cărţi. Am făcut tot felul de activităţi, menite să-i încurajeze şi să-i atragă spre lectură.
Aşa am ajuns şi la ziar, deoarece aveam într-o carte un articol în care un copil zbura pe dragon şi aşa am făcut chiar noi o pagină de ziar.
Şi iată că am ajuns aici, cu mare bucurie şi drag. Şi cine ştie? Poate că unul dintre copii va fi pasionat de jurnalism şi poate va face ceva mai târziu”, spune învăţătoarea.
Denis Badea ne spune că ar vrea să prezinte vremea, pentru că ”mi s-ar părea interesant.
Cred că e grea meseria asta, fiindcă trebuie să umbli de colo-colo, trebuie să scrii. Mie mi-a plăcut aici să văd cum se fac emisiunile, cum se fac ziarele, cum se fac pozele, am primit un ziar mare”.
Rafaela Tudor e convinsă că este ”foarte creativă”.

 

Main foto 2
Ne povesteşte cum îşi aşterne în scris ori în desen toate stările.
”Îmi place mult să scriu şi toată lumea îmi spune că sunt foarte creativă. Şi sunt creativă pentru că îmi şi place.
Dacă vrei să faci ceva, trebuie să îţi şi placă şi acel lucru nu îţi vine că îţi spun oamenii că tu poţi să faci aşa ceva. Vine din tine”, declară Rafaela.
Cel mai mult i-a plăcut partea de ziar, ”pentru că acolo se face câte puţin din toate: scrisul, pozele, replicile, se lucrează. Este foarte mult de muncă la el şi acolo se pune mult suflet”.
Denis Alin Dănescu ar vrea să se facă editor.
A fost fascinat de ceea ce se întâmplă în Compartimentul Tehnic al televiziunii Info HD.
”Cel mai mult mi-a plăcut la înregistrări, când se fac emisiunile. Mi-a plăcut studioul, mi-au plăcut camerele de filmat.
Mă gândesc să lucrez în tele­viziune. Mi-ar plăcea să fiu editor”, spune băiatul.
Robert Petrici însă e încântat de faptul că la televiziune şi la ziar nu ne plictisim niciodată.
”Mi-a plăcut aici, pentru că este frumos şi aveţi ce lucra. Nu puteţi să vă opriţi din muncă şi îmi place asta. Nu vă plictisiţi aici.
La ziar îmi place pentru că sunt mai multe ştiri şi pare mai uşor.
La ziar am avut impresia că mă simt ca un ziarist.
Aş vrea să mă fac ziarist, pentru că aş avea o grămadă de lucruri de scris şi de căutat”, ne asigură băiatul.

About Administrator