Deva, un oraş unde medicamentele costă mai mult

Articolul a fost vizualizat de 2,532 ori

Devenii se numără printre românii care plătesc unul dintre cele mai mari preţuri din ţară atunci când vine vorba de cumpărarea de medicamente. O statistică realizată de compania de specialitate Cegedim plasează Deva printre primele oraşe din ţară în topul preţului la o serie de medicamente care se acordă fără reţetă, luate ca etalon. Este vorba de Nurofen, simplu, cutie cu 12 drageuri x 200mg, Paracetamol, cutie 20 de comprimate, Antibiotica Iaşi şi Parasinus, cutie cu 20 de comprimate.

Pe podium la Nurofen

Astfel, pentru Parasinus, un devean plăteşte 9,5 lei, preţ care plasează reşedinţa de judeţ în topul scumpirilor pe locul 20 din 47 de oraşe româneşti monitorizate. Paracetamolul se vinde la Deva cu un preţ de 3,5 lei, mai scump ca în oraşe ca Bucureşti, Timişoara, Sibiu, Constanţa, sau Ploieşti, oraş unde pentru aceeaşi cutie de medicamente se plăteşte doar 1,8 lei.

Deva bate însă triste recorduri atunci când vine vorba de Nurofen. Potrivit raportului Cegedim, pentru o cutie din acest tip de medicament, devenii scot din buzunar, în medie, în funcţie de farmacie, 15,1 lei. Cu 50 la sută mai mult decât pacienţii din Târgu Jiu, care plătesc pentru acelaşi medicament doar 10 lei per cutie.

Extreme

Cel mai scump Nurofen se poate cumpăra la Braşov (16,5 lei cutia), iar cel mai ieftin la Târgu Jiu (10 lei cutia). La Paracetamol, polul scumpetii este la Reşiţa (4,5 lei cutia), în timp ce cel mai ieftin antiinflamator se poate găsi la Ploieşti (1,8 lei cutia). În fine, Parasinusul poate fi cumpărat cel mai avantajos la Arad (6 lei cutia), în timp ce la Reşiţa preţul lui ajunge la 10, 7 lei.

About Adrian Sălăgean